KT: reikalavimas darbuotojams testuotis dėl COVID-19 neprieštaravo Konstitucijai

Reikalavimas darbuotojams pasitikrinti dėl užkrečiamosios ligos norint dirbti nustatytus darbus ar užsiimti tam tikra veikla neprieštarauja Konstitucijai, trečiadienį paskelbė Konstitucinis Teismas (KT).

Teismas savo nutarimu Konstitucijai neprieštaraujančiomis pripažinto atitinkamas Žmonių užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės įstatymo nuostatas, dėl kurių kreipėsi grupė Seimo narių.

Pasak KT, Seimui iš Konstitucijos kyla pareiga nustatyti tokį teisinį reguliavimą, kuriuo būtų sudarytos teisinės prielaidos įgyvendinti žmogaus konstitucinę teisę į tinkamas, saugias ir sveikas darbo sąlygas.

Vienoje iš vadinamųjų pandeminio ribojimo bylų KT vertino reguliavimą, pagal kurį dėl užkrečiamosios ligos laiku nepasitikrinę darbuotojai turėjo būti perkeliami arba nušalinami nuo darbo.

Į KT kreipęsi opozicijai priklausantys parlamentarai teigė, kad tokiu reguliavimu darbuotojui nesuteikta galimybė laisvai pasirinkti darbą, neįvertinta, ar jis dėl savo gebėjimų galės dirbti kitą darbą, į kurį yra perkeliamas.

Skundo autoriai taip pat teigė, kad įstatymų leidėjas neturėjo teisės pavesti Vyriausybei nustatyti, kurie darbuotojai gali dirbti, jei yra pasitikrinę ar nuolat tikrinasi dėl infekcinės ligos, dėl kurios paskelbta ekstremalioji situacija, karantinas.

KT nutarime pažymėjo, kad Konstitucijoje įtvirtinta konstitucinė teisė laisvai pasirinkti darbą, bet ji aiškintina kartu su įtvirtinta kiekvieno žmogaus teise turėti tinkamas, saugias ir sveikas darbo sąlygas.

„Konstitucinė teisė į tinkamas, saugias ir sveikas darbo sąlygas suponuoja darbdavio pareigą užtikrinti tinkamas, saugias ir sveikas darbo sąlygas, taip pat valstybės pareigą nustatyti teisinį reguliavimą, pagal kurį būtų sudarytos teisinės prielaidos įgyvendinti šią teisę“, – sakoma nutarime.

Pasak KT, Seimas gali nustatyti, kad tose darbovietėse, kuriose nustatytas staigus užkrečiamosios ligos išplitimas, gali būti taikomos pandemijos valdymo priemonės, kurių privaloma imtis siekiant suvaldyti užkrečiamosios ligos staigų plitimą ir sumažinti riziką kitiems asmenims, be kita ko, darbuotojams, užsikrėsti plintančia liga.

Seimas pernai kovą priėmė Užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės įstatymo pataisas, kurios įpareigojo kai kurių sričių darbuotojus privalomai periodiškai tirtis dėl COVID-19. Vėliau Vyriausybė nustatė tokių profesijų sąrašą.

Tuomet patvirtinta, kad periodiškai tikrintis, ar neserga COVID-19, turi sveikatos priežiūros, švietimo darbuotojai, socialinių paslaugas teikiantys asmenys, vaistininkai, pardavėjai, sportininkai, kultūros darbuotojai, kirpėjai. To nepadariusieji turėjo būti perkelti į kitą darbo vietą arba nušalinti nuo darbo, dėl to dalis darbuotojų per pandemiją išėjo iš darbo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

gerozes valstybes pagrindas

gerozes valstybes pagrindas portretas
prievarta...brukt zmoguj reikalavimus...uzdarinet zmones i gardelius.... zmogu pastovei zemint ....zimet QR kodais i vakcinuot prievarta kaip gyvuli.... i cia da nieko buvo.... daba nauji privalomi mokesciai i prievoles i privalomos sutartys su elektros perekupais , su bankais su penciju fondais....i viskas zmogaus vardu.... sakyciau ka as nenoriu , an nereikia bet ne...visokie privaciu kontoru banditai gruuda vagona sutarciu pasirasyk nes kitaip tau bus xana... kodel mentu geroves valstybeje zmogus yra nuzmogintas paverstas gyvuliuku ?

reikalavimas....

reikalavimas.... portretas
cia jus reikalaujat...is jegos pozicijos....ok....a kai pas mane i servisa atvaziuosit as jusu uzreikalausiu irgi...i nieko asmenisko tiesiog kaip jus man - taip as jum ...

Pilietis

Pilietis portretas
Kam dirba šitas KT,kad žiūri į Konstituciją ir įstatymų nemato? LR Konstitucija II skirsnis. Žmogus ir valstybė 21 straipsnis Žmogaus asmuo neliečiamas. Žmogaus orumą gina įstatymas. Draudžiama žmogų kankinti, žaloti, žeminti jo orumą, žiauriai su juo elgtis, taip pat nustatyti tokias bausmes. Su žmogumi, be jo žinios ir laisvo sutikimo, negali būti atliekami moksliniai ar medicinos bandymai. Lietuvos Respublikos civilinis kodeksas. Antroji knyga. Asmenys 2.25 straipsnis. Teisė į kūno neliečiamumą ir vientisumą 1. Fizinis asmuo neliečiamas. Be paties asmens (o kai asmuo neveiksnus šioje srityje, – be jo atstovo pagal įstatymą) valios ir laisvo sutikimo su juo negali būti atliekami jokie moksliniai, medicinos bandymai ar tyrimai. Šis sutikimas turi būti išreikštas raštu.
VISI KOMENTARAI 14

Galerijos

Daugiau straipsnių