Paradoksas: nors akcizas didėja, rūkalų paklausa nemažėja

  • Teksto dydis:

Kontrabandinė rinka Lietuvoje toliau auga. Suvartojamų nelegalių rūkalų skaičius didžiausias per penkerius metus – apie 600 mln. cigarečių, praneša LNK.

„Perku, nes žmonėms Lietuvoje sunku gyventi. Alga maža“, „turbūt per brangu, jeigu perkam šitas“, – prisipažino kontrabandinius rūkalus perkantys lietuviai.

Tarptautinės audito, verslo ir mokesčių konsultacijų bendrovės atliktas tyrimas, per kurį skirtingose Europos šalyse buvo renkami tušti cigarečių pakeliai ir skaičiuojami pardavimai, parodė, kad pernai metais kontrabandinio tabako rinkos dalis Lietuvoje siekė daugiau nei 20 proc., kas beveik 3 proc. daugiau negu 2019 metais.

Lietuvą pagal kontrabandinius rūkalus aplenkė tik Prancūzija ir Graikija. Kaimyninėje Latvijoje jų suvartojimas neženkliai mažesnis, o Estijoje kontrabandos surūkoma nes tris kartus mažiau.

Kad tiek kontrabandos surūkoma dėl aukštos tradicinių cigarečių kainos, sakė ir tabako gamintojai.

„Baltarusijoje, kuri yra didžiausias importuotojas šių nelegalių gaminių, mažmeninė cigarečių kaina skiriasi nuo Lietuvos mažmeninės kainos. Nuo dviejų iki šešių kartų skiriasi vien mažmeninė kaina įvairių tabako gaminių. Kaina yra labai svarbus faktorius ir didėjimas matomas jau ne pirmus metus“, – teigė Nacionalinės tabako gamintojų asociacijos direktorius Arnas Neverauskas.

Pasak Muitinės kriminalinės tarnybos, sulaikomos kontrabandos kiekiai – rekordiniai.

O iš muitinės pusės, mes dirbame maksimaliu pajėgumu. Jeigu variklis dirba maksimaliu pajėgumu, tai jis gali ribotą laiką šitaip dirbti.

„2020 metais mes sulaikėme beveik 17 mln. pakelių cigarečių. Tai yra absoliutus rekordas Lietuvos muitinės istorijoje. Anksčiau mes sulaikydavom 6 mln. pakelių cigarečių. Tai yra keliasdešimt krovininių vilkikų“, – sakė Muitinės kriminalinės tarnybos atstovas Gediminas Kulikauskas.

A. Neverauskas manė, kad kontrabanda Lietuvoje ateityje ir toliau didės. Dėl Seimo priimtų akcizo pokyčių, tradicinių cigarečių akcizai trejus metus augs po 7 proc.

„Buvo nustatyta, kad tradicinėms cigaretėms akcizo tarifas kasmet augs po 7 proc. jau nuo kitų metų. Šiuo metu akcizų kilimas kasmet siekė po 5,6 proc. Bus numatytas dar didesnis akcizų kilimas tradicinėms cigaretėms Lietuvoje. Palyginimui pasakysiu: Latvijoje akcizų tarifo kilimas sudaro 6 proc. per metus, o Estijoje – 5 proc. O kontrabanda Estijos atveju yra tris kartus mažesnė negu Lietuvoje“, – aiškino A. Neverauskas.

Muitinės kriminalinės tarnybos nuotr.

Anot Finansų ministerijos, nepaisant augančių akcizų, legalių cigarečių pardavimai nemažėja.

„Kaip mes matome, kad ir didėjant akcizams, paklausa cigaretėms nemažėja“, – kalbėjo finansų ministrė Rūta Bilkštytė.

Anot Muitinės kriminalinės tarnybos, dabar kontrabandos srautai tokie dideli, kad kovai su ja tarnybai trūksta apie 150 pareigūnų.

„Norėtume stiprinti kriminalinės žvalgybos pajėgumus, rizikos analizės programas, taip pat norėtume šiek tiek įnašo ir didinant pareigūnų skaičių, žmogiškuosius išteklius. O iš muitinės pusės, mes dirbame maksimaliu pajėgumu. Jeigu variklis dirba maksimaliu pajėgumu, tai jis gali ribotą laiką šitaip dirbti“, – teigė G. Kulikauskas.

Iš viso per metus šalyje surūkoma apie 3 mlrd. cigarečių. Beveik 90 proc. nelegalių tabako gaminių pernai į Lietuvą atkeliavo iš Baltarusijos. Daugiausia jų buvo surūkoma Kauno ir Šiaulių apskrityse.



NAUJAUSI KOMENTARAI

«««««»»»»»

«««««»»»»» portretas
Idijotai tie kurie rūko.Vien tik dėl kainos niekada nerūkyčiau,juk gyventi galima ir be to.Nerūkau,tačiau man energijos netrūksta,jaučiuosi super.Tikrai be to ir be kvaišalų galima gyventi.

Nark'manas \\\\\.../////

Nark'manas  \\\\\...///// portretas
Norkotikas mąsina,nesvarbu kaina.

Anonimas

Anonimas portretas
ir ne mazes tik KONTRA DIDES ! durniu laivas
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių