Kolegos – apie alpinistų žūtį Sakartvele: kokios galėjo būti klaidos?

  • Teksto dydis:

Tetnuldžio kalnas, kuriame žuvo trys lietuviai – beveik 5 km aukščio. Kol nežinomos tikslios lietuvių alpinistų žūties priežastys.

LNK televizijos žurnalistai apie trijų lietuvių alpinistų gyvybes nusinešusios nelaimės galimas aplinkybes kalbėjosi su Lietuvos alpinizmo asociacijos vadovu Arūnu Kamanduliu (A.K.) ir du kartus į Tetnuldį įkopusiu alpinistu Dariumi Gelažimi (D.G.).

– Kokio sudėtingumo kalnas? Ar jame dažnai nutinka tokios nelaimės?

A.K.: Tetnuldžio viršūnė yra pakankamai techniška, tačiau patyrę alpinistai dažnai į ją kopia. Tai pakankamai populiarus kalnas. Į jį lipant, reikia suprasti, žinoti, ką darai. Bet tai nėra ypatingai sudėtinga viršūnė.

Tai – lošimas.

D.G.: Pats kalnas nėra sudėtingas, gražus labai. Nežinau, kokiu maršrutu jie lipo. Ten yra ir labai paprastas maršrutas. Bet visi kalnai pavojingi. Yra objektyvių dalykų, kurie vieną kartą gali būti nepavojingi, o sekantį kartą gali būti pavojingi.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

– Kaip taip nutiko, kad vienu metu žuvo trys žmonės?

A.K.: Liudininkų nebuvo, jie kopė trise, tai detalių negalės pasakyti niekas. Įprasta, kad alpinistai lipa susirišę. Galėjo būti įvairūs dalykai, dėl ko galėjo nutikti.

D.G.: Jeigu susirišę viena virve, tai logiška – jeigu akmuo atskris, tai kirs vienam. O jei kažkokia kitokia situacija, tuomet... Alpinistai vaikšto susirišę.

– Kokios galėjo būti klaidos?

A.K.: Kadangi tikslių aplinkybių nežinome, būtų negražu spėlioti.

Freepik.com nuotr.

D.G.: Krūva taisyklių. Atsargumas, aišku. Tai – lošimas. Yra objektyvūs pavojai, kurių negali numatyti, išvengti.

– Kokiais būdais palaikomas ryšys su kalnuose esančiu alpinistu?

A.K.: Būna įvairiai. Bet alpinistai stengiasi turėti kokią nors ryšio priemonę. Dažniausiai bent kartą per dieną siunčiama žinutė kontaktiniam asmeniui. Kalnuose, kuriuose yra geresnis ryšys, naudojami mobilūs telefonai arba palydovinio ryšio komunikatoriai.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

– Kas apie nelaimę pranešė žuvusiųjų artimiesiems?

A.K.: Mano kolega, kuris yra Sakartvele, aktyviai tarpininkauja, jis ir pranešė.

– Kodėl nebuvo palydos?

A.K.: Kopė patyrę alpinistai, kuriems nereikalinga jokia palyda.

Kaip jau skelbėme, iš trijų Sakartvelo kalnuose žuvusių alpinistų du yra Biržų gyventojai, R. Leskausko odontologijos klinikos darbuotojai. „Kauno dienos“ šaltinių duomenimis, trečias žuvusysis – kaunietis Audrius Peseckas.

Biržų laikraštis „Šiaurės rytai“ skelbia, kad žuvo gydytojas odontologas, alpinistas Mindaugas Leskauskas ir klinikoje dantų technike dirbusi Ieva Paužolytė.

Portalo kauno.diena.lt žiniomis, trečias žuvusysis – kaunietis A.Peseckas – buvo labai patyręs alpinistas, Lietuvos, Baltijos šalių alpinizmo čempionas.

2007 metais A. Peseckas paskelbtas Lietuvos metų alpinistu, jam buvo suteiktas „kalnų tigro“ vardas.

Apie A. Pesecko žūtį socialiniuose tinkluose rašė ir draugai.

Pasak Sakartvelo žiniasklaidos, alpinistai buvo rasti Svanetijos regione šiaurės rytinėje Sakartvelo dalyje, ties Tetnuldžio viršukalne, ryšys su jais nutrūko prieš kelias dienas. Sekmadienį jų paieškai gelbėtojai buvo pasitelkę sraigtasparnius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

tadas

tadas portretas
Gruzijoje zuvo.

Rita

Rita  portretas
Amžina ramybė telydi Jūs. Jūs neprilygstami paprastiesiems, Jūs didingi kaip tie kalnai, kurie pakirto Jus. Amen.

Trioliu irštva

Trioliu irštva  portretas
Užuojauta artimiesiems , Daug verksnių čia matau verkiat , kad žmogus gyveno gyvenimą kur daug daugiau įdomesnis negu sedet prie TV visa diena .Ne visi gali gyvent prie TV visa gyvenima ir būt saugus ilsėkis ramybėj Mindaugai.
VISI KOMENTARAI 25

Galerijos

Daugiau straipsnių