Kokią duoną rinktis geriausia? Pereiti į pagrindinį turinį

Kokią duoną rinktis geriausia?

2025-02-18 17:08 kauno.diena.lt inf.

Dabar vis daugiau žmonių propaguoja sveiką gyvenimo būdą, sportuoja, todėl kyla klausimas – ar duona vis dar laikoma sveiku produktu? Ar galima rytais valgyti skrebučius ir skrudinti duoną? Kaip yra iš tikrųjų? Apie tai LNK žurnalistė kalbėjosi su tinklaraštininke, sveikos gyvensenos entuziaste Natalija Glazunova.

Kokią duoną rinktis geriausia?
Kokią duoną rinktis geriausia? / freepik.com nuotr.

– Ši tema tikrai įdomi, nes dabar atrodo, kad viskas skirstoma į „sveika“ arba „nesveika“, į „galima“ arba „negalima“. Tačiau aš manau, kad svarbiausia – išlaikyti balansą. Kai mūsų kasdienybėje yra pusiausvyra, ir ta duona ar skrebutis nebus nuodėmingi.

– Trumpai tariant, saikingai galima valgyti viską?

– Taip, reikia turėti saiką, reikia įvairovės – mūsų mityboje turėtų vyrauti spalvos, gaunamos iš įvairių maisto produktų, ypač augalinės kilmės. Tačiau nereikia mūsų mėgstamos duonos slėpti giliai spintelėje ir kategoriškai jos atsisakyti. Aišku, jei žmogus turi tam tikrų sveikatos sutrikimų, situacija gali būti kitokia, bet daugumai žmonių saikingas duonos vartojimas tikrai nepakenks.

– Kai nueiname į prekybos centrą, matome milžinišką pasirinkimą – šviesi duona, tamsi, įvairių rūšių ir spalvų. Tad jei norime rinktis sveikesnį variantą, kokią duoną rekomenduotumėte?

– Aš pati renkuosi duoną, kurioje yra sėklų, kuri yra tamsesnė, su mažiau cukraus. Labai mėgstu raugo duoną – tai puikus pasirinkimas. Taip pat svarbu, kad miltai būtų įvairūs – ne tik kvietiniai, bet ir ruginiai, pilno grūdo. Man svarbu, kad duoną reikėtų kramtyti, o ne tiesiog nuryti. Svarbu skaityti sudėtį ir atkreipti dėmesį ne tik į tai, kiek duonos suvalgome, bet ir ką valgome kartu su ja. Ar valgome vien tik duoną, ar šalia jos yra maistingų produktų, spalvų ir naudingų medžiagų.

Svarbu skaityti sudėtį ir atkreipti dėmesį ne tik į tai, kiek duonos suvalgome, bet ir ką valgome kartu su ja.

– Jeigu lygintume tamsią ir šviesią duoną, greičiausiai dauguma sutiks, kad tamsi duona yra šiek tiek geresnis pasirinkimas. Gal geriau rinktis tamsią duoną, jei skonio prasme patinka ir ta, ir ta?

– Jeigu labiau patinka tamsesnė duona, aišku, renkamės ją. Bet jei mėgstama šviesesnė duona, tai ir skrebutis pusryčiams tikrai nepadarys didelės žalos.

– Duoną turbūt geriau valgyti pirmoje dienos pusėje. Ar galima vakare, jeigu noriu, pasidaryti kažkokį lengvą sumuštinį, galbūt, kad ir su tamsia duona?

– Tai priklauso ir nuo mūsų dienotvarkės – ar mes visą dieną sėdėjome, gulėjome ar buvome aktyvesni. Aktyvumas irgi turi įtakos mūsų mitybai ir mitybos įpročiams. Reikia žiūrėti ir mitybą, ir būti fiziškai aktyviems, ir palaikyti emocinę darną.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

Daugiau apie duonos vartojimo įpročius LNK žurnalistė kalbėjosi su bendrovės „Gudelių duona“ savininku Adolfu Sankauskiu.

– Ką dažniausiai renkasi žmonės? Jūs dirbate šioje srityje daugelį metų – ar keičiasi mados? Ar dabar labiau domimasi sveikesne duona, ar vis dar populiari balta duona?

– Taip, mados keičiasi. Pradžioje kepėme tik juodą ruginę duoną ir pyragus – daugiau nieko. Palaipsniui žmonės pradėjo norėti įvairesnių produktų – su vaisiais, su sėklomis, su cukrumi ir be jo. Dabar populiariausia – būtent duona be cukraus.

– Galima sakyti, kad dabar populiarėja sveikesnė mityba?

– Taip. Buvo mada, kai į duoną dėdavo daug cukraus. Iš esmės viskas priklauso nuo mados, bet svarbiausia visą laiką išlieka becukrė duona.

– Mano rankose – tradicinė ruginė kaimiška duona be cukraus. Ar ji populiariausia? Ir turbūt sveikiausia jūsų kepykloje?

– Taip. Ši duona kepama iš viso grūdo ruginių miltų.

– Tai būtų pats sveikiausias pasirinkimas?

– Taip, galima sakyti, kad taip. Joje mažai valyti grūdai.

– Turite ir baltos duonos, forminės? Kelintą vietą ji užimtų? Yra žmonių, kurie nori skrebučių, sumuštinių ir perka vis tiek, ar visgi tai yra mažesnė dalis?

– Ne, neskirstome. Taip, viską perka. Perka viską saikingai, aišku, anksčiau buvo smagiau, geriau pirko. Galbūt žmonės dabar daugiau viską mėgsta valgyti be duonos. Anksčiau buvo didesnė paklausa duonai.

– Anksčiau tiesiog visur galbūt duoną valgydavo? Aš atsimenu, mano močiutė valgydavo duoną net su cepelinais. Buvo tiesiog tokie laikai, ar ne?

– Taip, tikrai buvo, tikrai prisimenu, kad buvo tokie laikai, kad su cepelinais valgydavo. Dabar ne.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Nuomonė

Pirmiausia tai duona turi būti iškepta. Kad ir tos "naminės" duonos- kepalas nesuvokiamo storio, tokį reikėtų gal visą dieną krosnyje kepti. O pjūvio vietoje minkštimas pasišiaušęs- aišku, kad žalia duona. Vasarą pirkdavau nukainuotą įvairią duoną ir batonus žuvims- tai kol patrupini, pirštai aplimpa minkštimu. Tikrai daugelio kepyklų išbandžiau- dažnai beveik nebūna plutelės. Pamenu mamos duoną, dar minkydavau paauglystėje- smulkiau sumalti gerai džiovinti rugiai, druska, kartais kmynai, truputis cukraus- puikiausias skonis. O dabar prideda visokių dervų, tirštiklių, puriklių ir dar nežinia ko- ir nesupranti, ar su pjuvenom duona, ar su runkeliais...
0
0
tiek užraitojo duonos kainas

net reklamuoti jau reikia, kad žmonės pultų pirkti.
1
0
pigiause

pati geriause ypac pasibaigusiu galiojimu cia geroves valstybe
2
0
Visi komentarai (8)

Daugiau naujienų