Kodėl Lietuvos vardui tik 1000, o ne – 1500 metų?

  • Teksto dydis:

LRT RADIJO klausytojas susirūpino Lietuvos istorija bei šalies vardo amžiumi. Jis tikina, kad Lietuvos vardui turėtų būti ne 1000, o 1500 metų ir pasakoja, anot jo, tai patvirtinančią istoriją.

„Prieškarinis mūsų ministras Augustinas Voldemaras „Lietuvos istorijos“ knygoje, kurią parašė prancūzų kalba, mini, kad VI a. krivių krivaitis Prūtėnis savo žemes tarp Nemuno Vyslos ir Būgo upių padovanojo vyriausiajam vaikaičiui Litvo. Litvanas tame krašte pastatė miestą, kurį pavadino savo sūnaus vardu. Prašau pasakyti, kodėl Lietuvos vardui tik 1000, ne 1500 metų“, – domisi klausytojas.

Vilniaus universiteto (VU) Istorijos fakulteto dekanas profesorius Rimvydas Petrauskas sako, kad, deja, šis pasakojimas tėra išgalvota legenda.

„Šį pasakojimą reiktų paaiškinti taip: XVI a. tiek Lietuvoje, tiek aplinkiniuose regionuose paplito įvairių tautų kilmės paieškos. Europoje jau nuo seno buvo bandoma išsiaiškinti, iš kur kilusios tautos ir atsirado įvairių fantastinių legendų, pvz., prancūzai save kildina iš senovės trojėnų, kitos tautos save kildina iš Aleksandro Makedoniečio karių, kiti – iš Romos. Geriausiai žinome XVI a. lietuvių kilmės iš romėnų teoriją, kur veikia toks legendinis kunigaikštis Palemonas“, – pasakoja istorikas.

Jo teigimu, panašiai XVI a. buvo sukurta ir prūsiška legenda apie kunigaikštį Prūtenį, tačiau tai nieko bendro neturi su realiai istorija, tai – viso labo to meto humanistų, mokslininkų bandymai paaiškinti tautų kilmę.

„A. Voldemaras, kurį daugiau žinome kaip Lietuvos politiką, domėjosi tokiais dalykais ir studijavo istoriją, buvo vienas pirmųjų profesionalių Lietuvos istorikų. Čia minimą teoriją jis, beje, vertino gana kritiškai ir naudojo tik bandydamas aiškinti XVI a. pasaulėžiūros kategorijas“, – tikina Istorijos fakulteto dekanas.

Pasak jo, Aurelijus Gieda savo netrukus pasirodysiančioje knygoje atskleidžia, kad jei nebūtų pasirinkęs politiko kelio, A. Voldemaras būtų tapęs vienu žymiausių Lietuvos istorikų.


Šiame straipsnyje: Lietuvalietuvos vardasistorija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Kaip gi ne-

Kaip gi ne- portretas
Svolociai pradeda "istorija" nuo krikšto ( parsidavelio jogailos) laiku. Suknisti kryžiuočiai daugiau nieko ir nesugeba, tik falsifikuoti Lietuvos istorija, nes tai prieštarauja krikščionybei, beje- įkištai Sarmatam per ugnį, kardą, prievarta. Tie kryžiuočiai nerimsta savo "teisybe" įrodinėdami.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių