Klimatologai: šis ruduo Lietuvoje buvo šilčiausias nuo 1961-ųjų

  • Teksto dydis:

Šis ruduo buvo pats šilčiausias Lietuvoje nuo 1961 metų, pirmadienį pranešė Hidrometerologijos tarnybos klimatologai.

„Nuo rudens pradžios beveik visi dešimtadieniai pasižymėjo aukštesne nei įprasta oro temperatūra, išskyrus spalio antrą dešimtadienį, kai vidutinė oro temperatūra Lietuvoje buvo vos 0,1 °C žemesnė nei standartinė klimato norma“, – sako Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos klimatologė Viktorija Mačiulytė.

Šių metų rugsėjo-lapkričio oro temperatūra Lietuvoje buvo 10,1 laipsnių: tai vidutiniškai trimis laipsniais šilčiau nei standartinė klimato norma (SKN), kuri siekia 7,1 laipsnio. Antroje vietoje liko 2006 metų ruduo, kai temperatūra siekė 9,8 laipsnių, trečioje – 1967 metų ruduo, kai temperatūros vidurkis siekė 9,5 laipsnių.

Šių metų rugsėjis ir spalis buvo antri pagal karštumą, o lapkritis tapo trečias iš visų buvusių lapkričių nuo 1961 metų.

Pasak V. Mačiulytės, jau tampa įprasta, kad vasariški orai su pirmomis kalendorinio rudens dienomis nesibaigia. Nors rugsėjo pradžia neretai tampa vasariškos šilumos tąsa, tačiau šiais metais trečias rusėjo dešimtadienis buvo netgi šiltesnis nei pirmasis: vietomis oro temperatūra buvo pakilusi iki 27 laipsnių.

Rugsėjo 16 dieną Varėnoje maksimali oro temperatūra pakilo iki 27,4 laipsnių ir tai buvo aukščiausia šį rudenį užfiksuota temperatūra.

Spalio ir lapkričio atskiri paros oro temperatūros rekordai Lietuvoje pagerinti nebuvo.

Nuo stebėjimų pradžios Lietuvoje maksimalios oro temperatūros rekordas priklauso Druskininkams: čia 2015 metų rugsėjo 1 dieną fiksuota 35,1 laipsnių temperatūra, o minimalios – Varėnai, kur 1998 metų lapkričio 21 dieną buvo 23 laipsniai šalčio.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių