Kariuomenė sanavoriškai rūpinasi istorine vieta Senuosiuose Trakuose

Trakų salos pilį, iš kurios valdė didysis kunigaikštis Kęstutis ir jo sūnus Vytautas, žino kiekvienas.

Daug mažiau žinomi Lietuvos istorijai, taip pat labai svarbūs griuvėsiai, esantys netoliese, Senuosiuose Trakuose. Vietovės matomumą turėtų padidinti neįprastas projektas, kurį organizuoja kariuomenė.

Nors tai nėra Lietuvos kariuomenės Krašto apsaugos savanorių užduotis, Donatas Mazurkevičius su kolegomis kerta medžius aplink pilies kalvą Senuosiuose Trakuose. Čia plušantys vyrai ir moterys stengiasi atidengti vaizdą į buvusią pilį. Tai jie daro savanoriškai.

„Prieš septynerius metus, 2010 m., man teko dalyvauti Žalgirio mūšio istoriniame lauke, Lietuvai rengiant šio garbingo mūšio apvalų minėjimą. Buvau atrinktas į Vytauto rolę, kur pirmą kartą mūšio lauke buvo lietuvis, reprezentuojantis Vytautą po jo pačio gyvenimo. Taigi jau ten teko būti septynis kartų, šiemet buvo septintas kartas. Aš pagalvojau, kuo realiai galėčiau aš pats prie Vytauto įamžinimo prisidėti ir atvažiavau į Senuosius Trakus žinodamas, kad čia yra jo gimtinė, ir man ši vieta paliko gilų įspūdį, nors ši vieta atrodo paprastas, mažas kaimelis, bet žinodamas istorinę svarbą – trijų valdovų Gediminaičių kartos, trijų dinastijų čia būta – mane sužavėjo ir ta istorija, ir ta vieta, ir pradėjau nuo paprasto darbo – nuo sutvarkymo piliavietės”, – pasakoja Kauno įgulos karininkų ramovės viršininkas D. Mazurkevičius.

Plačiau apie savanorišką karininkų projektą – reportaže.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių