Kandidatai politinei kampanijai negaili ir asmeninių santaupų

Kandidatai politinei kampanijai negaili savo santaupų - šalia partijos skirtų lėšų ir fizinių asmenų aukų jų rinkimų sąskaitas papildo ir pačių pervestos asmeninės lėšos.

Pagal įstatymą, kandidatas vienmandatėje rinkimų apygardoje savo politinei kampanijai finansuoti gali paaukoti auką, neviršijančią 20 vidutinių mėnesinių darbo užmokesčių dydžio, šiuo metu - apie 43 tūkst. litų.

Artimą maksimaliai sumą savo rinkimų kampanijai skyrė Drąsos kelio partijos kandidatas sostinės Karoliniškių apygardoje, verslininkas ir buvęs lenktynininkas Stasys Brundza - 41,5 tūkst. litų, rodo Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) skelbiami kandidatų aukotojų sąrašai.

Kaune Pramonės rinkimų apygardoje kandidatuojantis žemės ūkio ministras konservatorius Kazys Starkevičius savo kampanijai paaukojo 34 tūkst. 418 litų nuosavų lėšų, Alytuje kandidatuojantis Darbo partijos (DP) atstovas parlamentaras Kęstutis Daukšys - 30 tūkst. litų, Širvintų-Vilniaus apygardoje su DP kandidatuojanti Živilė Pinskuvienė - 28,5 tūkst. litų.

Kaune Šilainių apygardoje kandidatuojantis konservatorius, Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininkas Rimantas Jonas Dagys savo rinkimų kampanijai skyrė 8 tūkst. litų. Gargždų rinkimų apygardoje kandidatuojanti konservatorė parlamentarė Agnė Bilotaitė rinkimams skyrė 11 tūkst. asmeninių lėšų.

Akmenės-Joniškio apygardoje su konservatoriais kandidatuojantis koncerno „MG Baltic“ viceprezidentas Artūras Listavičius - 10 tūkst. litų.Sostinėje Fabijoniškių rinkimų apygardoje Darbo partijos keliamas Artūras Paulauskas savo kampanijai skyrė 11 tūkst. litų, Lazdynų apygardoje DP keliamas Jonas Pinskus - 8 tūkst., Akmenės-Joniškio apygardoje kandidatuojantis „darbietis“ Saulius Bucevičius - 7 tūkst. litų, Kėdainiuose DP keliama Seimo vicepirmininkė Virginija Baltraitienė - 8,5 tūkst., Ignalinos-Švenčionių apygardoje kandidatuojantis buvęs europarlamentaras nuo Darbo partijos Šarūnas Birutis - 15 tūkst. litų, Ukmergėje kandidatuojanti „darbietė“ Seimo Audito komiteto pirmininkė Loreta Graužinienė - 9 tūkst. litų.

Lazdynų rinkimų apygardoje kandidatuojantis Vilniaus vicemeras, kyšininkavimu įtariamas socialdemokratas Romas Adomavičius savo kampanijai paaukojo 4 tūkst. litų, Baltijos rinkimų apygardoje socialdemokratų keliama parlamentinės frakcijos seniūnė Irena Šiaulienė - 4 tūkst. litų, Šilutės-Pagėgių apygardoje kandidatuojantis Artūras Skardžius - 9 tūkst. litų, Utenoje kandidatuojanti Seimo narė Milda Petrauskienė - 5 tūkst. litų, Vilkaviškyje kandidatuojantis partijos pirmininkas Algirdas Butkevičius - 10 tūkst. litų.

Vilniuje Antakalnio rinkimų apygardoje kandidatuojantis Liberalų ir centro sąjungos atstovas Gintautas Babravičius savo kampanijai paaukojo 5 tūkst. litų, Fabijoniškių apygardoje partijos keliamas sveikatos apsaugos ministras Raimondas Šukys - 12 tūkst. litų,  Kaune Centro rinkimų apygardoje kandidatuojantis Jonas Jučas - 7,8 tūkst. litų, Baltijos apygardoje kandidatuojantis Andrius Burba - 10 tūkst. litų.

Šeškinės apygardoje Liberalų sąjūdžio keliamas Arūnas Štaras savo kampanijai skyrė 4 tūkst. litų asmeninių lėšų, Dainavos rinkimų apygardoje kandidatuojantis Seimo vicepirmininkas Erikas Tamašauskas - 7,8 tūkst. litų, Klaipėdoje Marių apygardoje kandidatuojantis partijos pirmininkas, susisiekimo ministras Eligijus Masiulis - 4 tūkst. litų.Kampanijai aukojantys politikai naują tendenciją, kuomet nemažas lėšas kampanijai skiria iš santaupų, aiškina pakeista finansavimo tvarka - uždraudus verslo paramą, reikia ieškoti kitų finansavimo šaltinių, taip pat ir iš savo kišenės.

„Aš manau, kad aukoja kiekvienas pagal savo galimybes. Aš buvau suplanavęs 10 tūkst. litų skirti iš santaupų, ir manau, kad kitaip tu tiesiog negali dalyvaut rinkimų kampanijoj. Išties, skriaudi šeimą ir aukoji tuos pinigus, bet juk negaliu į rinkimus eiti su vienu lankstinuku, esu ir frakcijos seniūnas, tai irgi įpareigoja. Verslo paramos imti nebegalima, todėl žmonės ir aukoja iš santaupų, partija, kiek gali, paremia, bet kitų lėšų turi ieškot pats“, - BNS sakė Liberalų ir centro sąjungos seniūnas Andrius Burba.

Save 11 tūkst. litų parėmusi konservatorė Agnė Bilotaitė sakė, jog esama tvarka, uždraudus verslo paramą, irgi lėmė, jog kandidatai kampanijai ėmė skirti nuosavas lėšas.

„Pataisų siekis buvo apriboti įtaką politikams, ir išties, kai tu pats save paremi, tu jautiesi nepriklausomas, esi įsipareigojęs pats sau, ir nebėra galimybės rėmėjams daryti įtaką, nors įstatymai ir anksčiau tą draudė daryti, spausti, bet klausimas, ar to visada buvo laikomasi“, - BNS sakė A.Bilotaitė.Ji taip pat sutiko, kad esama tvarka palieka tam tikrų galimybių neskaidriai paramai, pavyzdžiui, paramą perdavus grynais pinigais, tačiau šioje vietoje sakė turint atidžiau ir aktyviau dirbti teisėsaugos institucijas.

„Išties, toks mechanizmas galimas, kad parama perduodama neoficialiai, ir, matyt, tokių atvejų bus, bet čia turi aktyviau dirbti teisėsaugos institucijos. Kita vertus, kai verslas galėjo remti partijas, kandidatus, ir ta parama buvo vieša, negalima atmesti, kad ir tuomet parama galėjo būti perduodama neoficialiai, tarkim, bendrovei nenorint figūruoti tarp oficialių paramos davėjų“, - svarstė Seimo Antikorupcijos komisijos narė A. Bilotaitė.

11 tūkst. litų save parėmęs „darbiečių“ keliamas A. Paulauskas tvirtino, jog pačiam save paremti jam buvę tiesiog paprasčiau ir greičiau, nei ieškoti fizinių asmenų paramos. Jis taip pat pažymėjo, kad savo kampaniją remdavo ir anksčiau, šie rinkimai - ne išimtis.

„Partija kažkiek parėmė, bet reikėjo daugiau lėšų, ir lankstinukams, ir kitiems dalykams, kažkur lakstyti ieškoti paramos tikrai neturiu laiko, man pačiam save paremti atrodė ir greičiau, ir paprasčiau. Ir tai ne kažkokia naujiena, savo kampaniją vienmandatėje apygardoje remdavau ir anksčiau“, - BNS sakė A. Paulauskas.

2008 metais Fabijoniškių apygardoje kandidatęs A.Paulauskas savo kampaniją parėmė per 2 tūkst. litų, 2004 metais - per 6 tūkst. litų.Šių metų sausį įsigaliojo Politinių partijų ir politinių kampanijų finansavimo bei finansavimo kontrolės įstatymo pakeitimai, kurie uždraudė verslui remti partijas - anksčiau juridiniai asmenys per metus partijai, taip pat politinei kampanijai galėjo paaukoti iki 20 VMDU, per 40 tūkst. litų.

Pakeitimai taip pat apribojo galimybes aukoti fiziniams asmenims - jei anksčiau jie galėjo partijai ar kampanijai paaukoti iki 20 VMDU, šiuo metu gali aukoti tik politinės kampanijos metu, iki 10 VMDU. Pats kandidatas savo kampanijai gali paaukoti iki 20 VMDU dydžio sumą.Seimo rinkimai vyks šį sekmadienį, juose dalyvauja 17 partijų ir viena keturių partijų koalicija, iš viso keliama apie 2 tūkst. kandidatų, o rinkimų teisę turi per 2,5 mln. Lietuvos piliečių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Siūlau

Siūlau portretas
Balsuoti už buvusį Vyriausybės atstovą Vilniaus apskrityje Jurgį Jurkevičių.LSDP sąraše kandidato numeris 107.Karoliniškių vienmandatė apygarda.

investicija

investicija portretas
sugryš šimteriopai
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių