Sumaištis dėl vaisto: biurokratija atpirkimo ožiais pavertė šimtus gydytojų

  • Teksto dydis:

Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) ir Ligonių kasų biurokratija atpirkimo ožiais pavertė šimtus gydytojų visoje Lietuvoje. Kompensuojamųjų vaistų sąrašas buvo nuolat keičiamas ir iš jo keliskart tai išbraukiamas, tai įrašomas kardiologinis vaistas. Dabar 200 gydymo įstaigų Ligonių kasos grasina baudomis. Apie tai – LNK pokalbis su Lietuvos medikų sąjūdžio tarybos pirmininke Auristida Gerliakiene.

– Gal galite paaiškinti, koks tai vaistas ir kada jį gydytojai išrašydavo?

– Jis skirtas širdies raumeniui stiprinti, kai nepadeda betablokatoriai ir kalcio antagonistai. Kardiologiniai ligoniai žino, kas tai per vaistai. Gydytojai, ypač COVID-19 laikotarpiu, kai daugeliui pacientų būdavo pažeidžiamas širdies raumuo, skirdavo šį vaistą kaip kliniškai tinkamą pasirinkimą. Tačiau, dar vadovaujant Aurelijui Verygai, buvo pakeista vaistų kompensavimo tvarką, kai vietoj vieno karto per metus kas ketvirtį būna trys ar keturi pakeitimai. Kol pradeda veikti pakeitimai, praeina mėnuo, o po dviejų mėnesių vėl ruošiamasi naujiems pakeitimams. Gydytojams susekti visus šiuos dalykus labai sudėtinga. Taip pat problema, kad e.sveikatos paslaugų ir bendradarbiavimo infrastruktūros informacinė sistema nespėja įkelti visų duomenų ir medikai negauna įspėjimų, farmacininkai taip pat.

Pilnas reportažas – LNK vaizdo įraše:

– Dėl techninių trikdžių medikai galėjo išrašyti vaistus ir Ligonių kasos sako, kad padaryta didelė žala Sveikatos draudimo fondui.

– Kaltinimas keistas, nes žala būtų, jei nebūtų pagydyti pacientai, būtų daugiau komplikacijų. Tačiau pacientai pagydyti, pinigai sumokėti, o kodėl kaltinami gydytojai, kurie net negauna jokios finansinės naudos, labai keista.

Jei mato, kad yra sisteminių dalykų, siūlytų ministerijai juos spręsti, o ne ieškoti atpirkimo ožių.

– Ligonių kasos sako, kad tuo metu, kai gydytojai išrašė, jis nebuvo kompensuojamas.

– Tai tik vienas vaistas, kurio kompensavimo tvarka pakeista daug kartų. Tokių vaistų daug, fiziškai labai sudėtinga šeimos gydytojui, kai per dieną priima nuo 30 iki 50 ligonių. Reikia daug administracinių darbų atlikti. Kompensacinės tvarkos pakeitimai generuoja klaidų galimybę šeimos ir vidaus ligų gydytojams. Matyt, tai naudinga situacija ir gydytojas klampinamas nežinioje. Tai tampa pasipelnymo šaltiniu Ligonių kasoms.

– Ar gydytojams gresia baudos?

– Gresia baudos priklausomai nuo išrašyto medikamentų skaičiaus. Nežiūrint į tai, kad nuo liepos mėnesio šis vaistas jau nebekompensuojamas, bet sistemoje jis dar įvestas kaip kompensuojamas. Klaidinanti situacija ir sunku orientuotis. Tai ne šeimos gydytojų reikalais tuo rūpintis.

– Ar tikime politikų pažadais, kad gydytojai nenukentės?

– Tikiu politikų darbais. Kai bus konkretūs darbai, tada ir bus tikėjimas. Pažadų daug, mes girdime jų kiekvieną savaitę, tačiau labai skiriasi, kas daroma ir žadama. Norėtųsi, kad medikams mažėtų administracinė našta, kaip buvo žadėta, kad institucijos nustotų prisiimti baudėjų vaidmenį ir pradėtų bendradarbiauti. Jei mato, kad yra sisteminių dalykų, siūlytų ministerijai juos spręsti, o ne ieškoti atpirkimo ožių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Taigi

Taigi portretas
O kodėl, susirgus viršutinių kvėpavimo takų uždegimu uždrausta išrašyti antibiotikus? Ir už pinigus nenusipirksi, gerk arbatas ir lauk plaučių uždegimo.?

pamastymas

pamastymas portretas
aš perskaičiau kam jie tinka, tai nematau jo gerumo,turi daug blogybių,negali naudoti jei inkstai blogi, jei kepenys turi sutrikimų,jei esi alergiškas, esant širdies ritmo sutrikimams. Vartojamas tik krūtinėsanginai ir sutuo surištaisįvairiųkūno dalių ,,lakstančiam skausmui gydyti Šalutiniai poveikiai galibūti dilgėlinė,veido ir liežuvio sutinimas,rankų kojų šalimas, atminties praradimai ir daug daug kitų negerovių, Ranexa vaistas kuris galibūti skiriamas tik gerai žinant kas pacientui yra labai konkrečiai ištyrus pacientą

Čiaupas --> Tikra tiesa

Čiaupas --> Tikra tiesa portretas
Per priepuolius nereikia komentarų rašinėti, reikia vaistus gerti ir lovoje gulėti.
VISI KOMENTARAI 30

Galerijos

Daugiau straipsnių