Kalba truko 26 minutes

Prezidentė kritikavo Vyriausybę. Prezidentė Vyriausybę gyrė. Taip skirtingai, kaip ir kasmet, įvertintas vakar perskaitytas trečiasis Dalios Grybauskaitės metinis pranešimas.

Išsigando "violetinių"?

Ką daryti, kad Prezidentės pranešimo nesutrikdytų į Seimo salę įsiveržę Neringos Venckienės rėmėjai? Juk karinga teisėja ir jos gerbėjai – visai čia pat, kituose Seimo rūmuose, aiškinasi specialiai tyrimo komisijai.

p>Tokį klausimą vakar rytą sprendė Seimo kanceliarija ir priėmė išmintingą sprendimą: patekti į parlamento posėdžių salės balkoną ir išklausyti Prezidentės metinio pranešimo buvo galima tik turint specialų kvietimą.

Į salės balkoną, kur paprastai dirba žurnalistai, bandantys patekti kai kurie Seimo kanceliarijos darbuotojai net sutriko – to dar nėra buvę, nes prie įėjimų Seimo valdininkai pastatė apsauginius. Šie tikrino, ar į salę norintys patekti yra specialiame kviestinių asmenų sąraše.

"Nesuprantu, kas čia vyksta – ruošiausi atsisėsti ir paklausyti Prezidentės pranešimo, bet čia neįleidžia, nors laisvų vietų yra", – stebėjosi į plenarinių posėdžių salę nepatekusi Seimo nario padėjėja dirbanti politologė Morta Vidūnaitė.

Lig šiol pasiklausyti Prezidentės pranešimo plenarinių posėdžių salės balkone galėjo bet kas, jei tik būdavo vietų.

Seimo kancleris Jonas Milerius neigė kalbas, esą išsigąsta N.Venckienės gerbėjų antplūdžio. "Išsiuntėme 300 kvietimų: merams, kitiems pareigūnams, o balkonuose – tik 240 vietų, tiesiog visi norintys netilptų", – teisinosi jis.

Seimas nuobodžiavo

Regis, nemažai Seimo narių tik ir galvojo, kaip ištverti tą pusvalandį, kol Prezidentė baigs skaityti metinį pranešimą. Vakar Seime buvo svarstomi energetikos projektai, tad dalis parlamentarų D.Grybauskaitės akivaizdžiai neįdėmiai klausėsi – įniko į įstatymų projektus ir mobiliuosius telefonus.

Nemažai parlamentarų į Prezidentės pranešimo skaitymą pavėlavo.

Ne kartą valstybės vadovę kritikavę liberalcentristas Arūnas Valinskas ir konservatorius Mantas Adomėnas salėje apskritai nepasirodė.

Seimo pirmininkė Irena Degutienė būsimą Prezidentės pranešimą iš Seimo tribūnos iškilmingai pavadino "reikšmingu". Tačiau dalis konservatorių su tuo, regis, tikrai nesutiktų – Valentinui Stundžiui labiau už D.Grybauskaitės kalbą rūpėjo kažkokie dokumentai, užsienio reikalų ministras Audronius Ažubalis mobilųjį telefoną iš rankų paleido tik tuomet, kai valstybės vadovė ėmė kalbėti apie užsienio politiką.

"Galiu ir dirbti, ir klausyti", – paaiškino kompiuterį maigęs konservatorius Egidijus Vareikis.

"Pranešimas – toks medinis"

Išradingiausiai pasielgė Tvarkos ir teisingumo frakcijos atstovas Vytautas Galvonas – klausydamasis Prezidentės pranešimo jis užsinėrė ausines. Atidesni buvo tik Vyriausybės nariai ir premjeras Andrius Kubilius.

"Ir ką naujo savo metiniame pranešime pasakė valstybė vadovė?" – po pranešimo gūžčiojo pečiais kai kurie parlamentarai. Prieš televizijos kameras iškilmingai dėstė apie didelę Prezidentės išmintį, svarbius metinio pranešimo akcentus, o Seimo kuluaruose jie atsipalaidavo.

"Pranešimas – toks medinis", – konstatavo viena Seimo narė. Jos kolegoms beliko palinkčioti galva.

Perskaičiusi 26 minutes užtrukusią kalbą D.Grybauskaitė Seimo rūmuose neužsibuvo – I.Degutienė Prezidentę iškart palydėjo iki automobilio. Ankstesniais metais valstybės vadovė dar likdavo Seime, atskiroje patalpoje netoli plenarinių posėdžių salės prie puodelio kavos pabendraudavo su parlamento pirmininke, premjeru A.Kubiliumi, kadencija baigusiu prezidentu Valdu Adamkumi.

Pastarasis dalyvavo vakar D.Grybauskaitei skaitant metinį pranešimą, tačiau ir jis iš Seimo rūmų išvyko tuojau po Prezidentės kalbos.

Tiesa, valstybės vadovė į Seimą atvyko prieš kelias minutes iki posėdžio, todėl turėjo laiko atskirame kambarėlyje trumpai pabendrauti su I.Degutiene.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių