Jei nebus tiesioginio oro pavojaus, „Tautišką giesmę“ drauge giedos ir Ukrainos lietuviai

Rengdamosi „Tautiškai giesmei aplink pasaulį“ Lietuvos ir kaimyninių šalių diasporos pabrėžia solidarumo svarbą. Šių metų šūkis „Solidarūs – mes stiprūs!“ tiksliausiai atspindi būtinybę telkti jėgas ir bendrai kovoti už savo laisvę. Gegužę įsteigta „Pasaulinė Vidurio ir Rytų Europos koalicija“ konkrečiais veiksmais padės apginti tiesioginę grėsmę patiriančių šalių interesus.

Pasaulio lietuvių bendruomenės (PLB) pirmininkė Dalia Henke įsitikinusi, kad lietuvių solidarumas pasaulyje gali padaryti kur kas daugiau nei matoma iš pirmo žvilgsnio. Lietuvių bendruomenės, aktyviai bendradarbiaudamos su kitų šalių institucijomis ir organizacijomis, atlieka didžiulį darbą, atkreipdamos dėmesį į svarbiausias grėsmes ir problemas, mobilizuodamos žmones bendriems veiksmams, rinkdamos aukas ir vykdydamos aktyvią informacinę kampaniją.

Gegužės 25 d. „Pasaulio ekonomikos forume“ Davose kelių pasaulio bendruomenių lyderiai paskelbė apie „Pasaulinės Vidurio ir Rytų Europos koalicijos“ (angl. Council of Central and East-European Communities (CEEC)) sukūrimą. Kartu su Pasaulio lietuvių bendruomene koalicijos steigėjais tapo Pasaulio estų taryba, Pasaulio ukrainiečių kongresas, Pasaulio laisvųjų latvių federacija ir Pasaulio lenkų taryba. Šios organizacijos atstovauja daugiau kaip 50 mln. žmonių, gyvenančių beveik 70-yje valstybių. Naujai sukurtos koalicijos tikslas – ginti bendrus interesus ir bendruomenių vystymąsi. Šiandien pagrindinis CEEC prioritetas yra savo šalių ir bendruomenių visame pasaulyje gynimas nuo vis stiprėjančios Rusijos agresijos.

Pilietiška ir susitelkusi Lietuvos diaspora gynė ir gins savo tėvynę.

„Tik palaikydami vieni kitus ir bendradarbiaudami, būsime pasiruošę viskam. Pilietiška ir susitelkusi Lietuvos diaspora gynė ir gins savo tėvynę“, – sako D. Henke.                                          

Ukrainos lietuviai kartu giedos „Tautišką giesmę“

Daugiau kaip 40 metų Kyjive gyvenanti Ukrainos lietuvių bendruomenės pirmininkė Dalia Makarova pabrėžia, kad lietuvių solidarumas tapo stipriu pavyzdžiu, kaip svarbiu metu galima greitai susitelkti ir konkrečiais darbais prisidėti prie bendro tikslo siekimo.

„Nors esame nedidelė tauta, jau daug kartų įrodėme, kad sugebame imtis lyderystės ir įgyvendinti drąsiausias iniciatyvas – tai suteikia palaikymą ukrainiečiams ir padeda jiems išlaikyti aukštą kovinę dvasią, – pasakoja D. Makarova. – Lietuvių gebėjimas susitelkti jau daugelį metų ukrainiečiams yra solidarumo pavyzdys. Rusijos agresijos prieš Ukrainą akivaizdoje lietuvių finansinė parama, prieglobstis pabėgėliams, lėšų rinkimas ginkluotei, kreipimasis į didžiųjų pasaulio valstybių vadovybes ir piliečius mobilizuoja daugelį pasaulio šalių įsitraukti į pagalbą.“

Ukrainos lietuvių bendruomenės pirmininkės teigimu, jei nekils tiesioginio oro pavojaus, „Tautiškai giesmei aplink pasaulį“ Valstybės dieną Ukrainos lietuviai tradiciškai susirinks „Ukrainos ir Lietuvos draugystės skvere“ prie Sofijos Soboro.

Padėka už lietuvių solidarumą

Ukrainos diasporos atstovybės Briuselyje vadovas Ihor Chocholak pabrėžia ypač didelę solidarumo svarbą.

„Šiuo metu solidarumas reiškia kur kas daugiau nei turėti bendrų tikslų. Susitelkimas dabar yra esminė sąlyga, kuri užtikrins ne tik atskirų tautų, bet ir visos žmonių civilizacijos išlikimą, – sako I. Chocholak. – Lietuviai, kaip ir ukrainiečiai, puikiai supranta, ką reiškia patirti priespaudą ir kaip svarbu iki galo kovoti už savo laisvę. Šiuo metu, kai ukrainiečiai gyvybes aukoja už savo laisvę ir kaimyninių šalių saugumą, mums kaip niekad svarbus solidarumas – ekonominė, humanitarinė, diplomatinė ir karinė pagalba. Lietuva turi visas galimybes pasitelkti savo narystę Europos Sąjungoje ir NATO kariniame aljanse ir padėti mums bendrai pasiekti pergalės.“

„Tautiška giesmė“ šiemet bus transliuojama iš Alytaus 

Šiemet pagrindinis renginys vyks Alytuje – „Lietuvos kultūros sostinėje 2022“. Šventinis koncertas šalia aukščiausio Lietuvoje pėsčiųjų Baltosios rožės tilto prasidės 19 val., o jo kulminacija taps 21 val. kartu giedama „Tautiška giesmė“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių