Jaunųjų karių treniruotė: tarp išbandymų – ir šuolis į ledinę eketę

  • Teksto dydis:

Lietuvos kariuomenės Generolo Silvestro Žukausko Pabradės poligone Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino štabo bataliono (Gedimino štabo bataliono) nuolatinės privalomosios pradinės karo tarnybos (NPPKT) kariams vyko vertinamosios lauko taktikos skyrių pratybos, kurias vainikavo šuolio į eketę išbandymas.

Išsigelbėjimo patekus į ekstremalią situaciją mokymas surengtas Juodasų ežere.

Pratybų metu jaunieji Gediminėnai buvo mokomi įveikti šalčio ir vandens baimę. Įkritę į eketę, kariai treniravosi suvaldyti savo kvėpavimą, neprarasti savikontrolės ir tik po to sąmoningai, savarankiškai arba su bendražygių pagalba fiziškai bandyti išlipti iš eketės. Tam, kad būtų sudarytos kuo realesnės sąlygos, jaunasis karys į eketę šoko su uniforma, imitaciniu ginklu ir kuprine ant pečių. Profesionalūs instruktoriai kariams padėjo nusiraminti, priminė žinias apie kvėpavimą, uždavė kontrolinius klausimus bei stebėjo karius, išlipančius iš eketės.

Prieš stingdančio vandens išbandymą, jaunųjų karių veiduose buvo matomas lengvas jaudulys, tačiau visi stengėsi atrodyti santūrūs ir pasitikintys savimi.

„Buvo tikrai šalta, bet to ir tikėjomės. Būtina žinoti, ką daryti tokioje situacijoje. Svarbiausia – nepasiduoti panikai ir atlikti viską taip, kaip buvome mokomi savo instruktorių,“ – nauja patirtimi ir įspūdžiai dalinosi jaunieji Gedimino štabo bataliono kariai.

Rodydami pavyzdį į stingdantį ledinį vandenį šoko ir profesinės karo tarnybos kariai – pratybų instruktoriai, būrių vadai bei seržantai.

Šių pratybų tikslas – parengti karį efektyviai veikti, patekus į ekstremalią situaciją. Įlūžus ledui, patekęs į ledinį vandenį, karys patiria termošoką, organizme išsiskiria didelis adrenalino kiekis. Tuomet „įsijungia“ savisaugos instinktas ir žmogus ima stengtis nesąmoningai visomis išgalėmis išgyventi. Taip yra išnaudojamos visos jėgos, o tai gali tapti žmogaus mirties priežastimi. Ledas dažnai gali būti plonas bei slidus, tad žmogus, siekdamas išsigelbėti, gali labai greitai be tikslo išnaudoti visas jėgas.

Buvo tikrai šalta, bet to ir tikėjomės. Būtina žinoti, ką daryti tokioje situacijoje. Svarbiausia – nepasiduoti panikai.

Panėrimo tikslas – išmokti suvaldyti emocijas ir baimę, „išjungti“ savisaugos instinktą, kuris ima dominuoti įlūžus ledui, ir pasitelkti sveiką protą. Realiomis sąlygomis organizmas gali ištverti lediniame vandenyje apie pusvalandį. Po tokių išbandymų kiekvienas karys žino, kaip jam pačiam išsigelbėti bei kaip suteikti profesionalią pagalbą kitam.

Šios vertinamosios pratybos yra skyriaus kolektyvinio rengimo užbaigimas, po kurio Jauniesiems Gedimino štabo bataliono kariams prasidės būrio kolektyvinio rengimo ciklas.

Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino štabo bataliono pagrindinis uždavinys – užtikrinti Lietuvos kariuomenės vadovavimo ir valdymo funkcionavimą. Bataliono kariai taip pat reprezentuoja Lietuvos valstybę ir kariuomenę oficialiuose renginiuose Lietuvoje ir užsienyje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kopustas.

Kopustas. portretas
Be komentaru, ir zodziu pritrukau tokiom Durnystem.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių