Jau aišku, kada Kenos poste pradės veikti rentgeno kontrolės sistema

Per Baltarusijos ir Lietuvos sieną važiuojančių traukinių rentgeno kontrolės sistema Kenos pasienio punkte pradės veikti rudens pradžioje, patvirtino Muitinės departamentas ir projekto rangovės.

Pasak muitinės atstovės, šiuo metu baigiamos pastato statybos, įrengiamos darbo vietos, o rugsėjį rentgenas turėtų veikti bandomuoju režimu.

„Taip, planuojama, kad rentgeno kontrolės sistema Kenoje testavimo režimu pradės veikti rugsėjo mėnesį. Šiuo metu baigiamas statyti rentgeno sistemos pastatas, įrengtos darbo vietos rentgenologams“, – BNS sakė departamento ryšių su žiniasklaida specialistė Lina Laurinaitytė-Grigienė.

Departamento skelbtą rentgeno aparato įrengimo konkursą pernai vasarą laimėjo Kinijos bendrovės „Nuctech“ padalinys Varšuvoje. Įrenginys kainuos apie 3,8 mln. eurų, o bendrovė darbus privalo atlikti vėliausiai iki gruodžio 4-osios.

„Nuctech Warsaw“ partnerės Lietuvoje bendrovės „Inta“ projektų vadovas Donatas Limontas sako, kad dalis įrangos jau pristatyta, o rugsėjį ji turėtų būti sumontuota ir bandoma.

„Įrangos pirma dalis šią savaitę pristatyta, tam tikri darbai pradėti. Panašu, kad rugsėjį galėsime ją bandyti, reikia dar sulaukti paskutinės dalies, ji pagal planą turėtų būti pristatyta rugpjūtį“, – BNS sakė jis.

D. Limonto teigimu, projektas technologiškai sudėtingas, todėl jis negalįs tiksliai pasakyti, kada sistema pradės veikti – tai priklauso nuo daugelio susijusių procesų, pavyzdžiui, traukinių srautų.

„Įranga yra technologiškai sudėtinga, po fizinio sumontavimo dar laukia derinimas, kalibravimas, mokymų, bandymų periodai ir tik tada – tikroji eksploatacija. Reikia muitinės komandą paruošti, kelias dienas užtruks bandomoji eksploatacija. Derinimas užtrunka, jis priklauso ir nuo sąstatų srauto, traukinių skaičius lemia ir laiką, kurio reikia derinimui“, – kalbėjo projekto vadovas.

Ta suma, dėl kurios su muitine sutarta, nesikeičia, įskaitant ir labai ilgą garantinį laikotarpį, montavimą, diegimą, palaikymą.

Anot jo, rentgeno įrengimo ir priežiūros kaina nepasikeitė.

„Ta suma, dėl kurios su muitine sutarta, nesikeičia, įskaitant ir labai ilgą garantinį laikotarpį, montavimą, diegimą, palaikymą“, – BNS sakė jis.

Infrastruktūrą Kenos geležinkelio stotyje už daugiau nei 1,8 mln. eurų (su PVM) įrengia statybos bendrovė „Autokausta“, laimėjusi „Lietuvos geležinkelių“ antrinės įmonės „LTG Infra“ skelbtą konkursą. Anot patarosios bendrovės atstovės, darbai turėtų būti užbaigti iki rudens.

„Šiuo metu statoma reikalinga infrastruktūra, atliekami suplanuoti remonto darbai, pertvarkomi ir įrengiami inžineriniai tinklai. Darbai, kurių reikia, kad galėtų startuoti rentgeno įrangos įrengimas, jau eina į pabaigą, o visi pagrindiniai statybos darbai turėtų būti baigti iki rugsėjo“, – BNS sakė ryšių su visuomene vadovė Laura Gabrilavičiūtė.

Rentgenas laikomas efektyviausia priemone ieškant traukiniais gabenamos kontrabandos. Anksčiau Ke\noje veikusi įranga sugedo prieš septynerius metus, todėl traukiniai tikrinami rankiniu būdu.

Premjerė Ingrida Šimonytė pernai teigė, kad rentgenas Kenoje yra saugiausias ir nacionalinio saugumo interesus atitinkantis sprendimas siekiant užkirsti kelią baltarusiškų cigarečių kontrabandai.

Muitinės kriminalinės tarnybos pareigūnai stambias kontrabandos siuntas traukiniuose iš Baltarusijos aptikdavo kone kas savaitę, jos buvo pervežamos ir į Lietuvą gabentuose Baltarusijos trąšų gamintojos „Belaruskalij“ kroviniuose. Nutrūkus šių trąšų gabenimui, manoma, sumažėjo ir kontrabandos mastas 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių