Įtampa Dieveniškėse: valdžios atstovai bando įtikinti vietinius dėl migrantų apgyvendinimo

Šalčininkų rajone, Dieveniškėse, valdžios atstovai penktadienį bando įtikinti per šimtą protestuotojų dėl migrantų apgyvendinimo šalia šio miestelio gimnazijos.

BNS korespondentas iš įvykio vietos praneša, kad su akcijos dalyviais kalbasi policijos generalinis komisaras Renatas Požėla, vidaus reikalų viceministras Vitalijus Dmitrijevas ir premjerės patarėjas Kęstutis Lančinskas.

„Aš kalbu premjerės vardu. Mes kalbame apie šeimas (migrantų) iki rugsėjo pirmos dienos“, – susirinkusiesiems žmonėms sakė K. Lančinskas.

Jo žodžius lydėjo protestuotojų šūksniai „Gėda“ ir „Ne“, nepasitenkinimas, kad iki šiol niekas iš valdžios atstovų su jais nekalbėjo, teikė prieštaringą informaciją.

„Pripažinkim, kad galbūt tai buvo mūsų klaida“, – atsiprašė premjerės patarėjas.

Tęsiantis įtemptiems vietinių gyventojų pokalbiams ir ginčams su centrinės valdžios atstovais, šalia esančiame kelyje išsirikiavo keletas riaušėms malšinti skirtų policijos ir Viešojo saugumo tarnybos furgonų.

Žmonės, susirinkę prie buvusios Technologijų ir verslo mokyklos, rankose laiko plakatus „Ne pabėgėlių centro steigimui Dieveniškėse“, „Dieveniškių gyventojų teisių pažeidimams ne“, „Išgirskite Dieveniškių gyventojus“.

„Ateis netrukus momentas, kai visa Lietuva verks nuo to, ką čia bandoma padaryti“, – BNS sakė akcijos organizatore prisistačiusi 62-ejų dieveniškė Liuba Poliak.

Akcijos dalyviai, tarp kurių yra ir vaikų, rankose laiko Lietuvos vėliavas.

Taip pat vietose suvaryta keletas traktorių, kai kurie papuošti Lietuvos ir Lenkijos vėliavėlėmis, čia pat skamba ir Eurikos Masytės „Laisvė“, Marijono Mikutavičiaus „Trys milijonai“.

Apgyvendinimas jėga – kraštutinė priemonė

Dieveniškių gyventojams priešinantis dėl migrantų apgyvendinimo miestelyje, vidaus reikalų viceministras V. Dmitrijevas viliasi, kad panaudoti jėgos neteks.

Jis tikina, kad sprendimas apgyvendinti migrantus, neteisėtai kertančius Baltarusijos ir Lietuvos sieną, buvusioje Dieveniškių Technologijų ir verslo mokykloje yra priimtas.

„Sprendimas yra priimtas ir aš tikiuosi, kad jėgos tikrai nereikės naudoti. Tai būtų kraštutinė priemonė. Mes prašome supratimo, mes tikrai neturime, kur apgyvendinti žmonių“, – žurnalistams Dieveniškėse sakė viceministras.

Sprendimas yra priimtas ir aš tikiuosi, kad jėgos tikrai nereikės naudoti. Tai būtų kraštutinė priemonė. Mes prašome supratimo, mes tikrai neturime, kur apgyvendinti žmonių.

„Ir jeigu dėl kiekvieno objekto reikės dėti tiek pastangų, tai jų gali mums visiems pritrūkti“, – pridūrė jis.

Jis sako, kad pirmieji migrantai Dieveniškėse gali būti apgyvendinti jau penktadienį, jeigu bus spėta aptverti teritoriją.

„Jeigu pavyks sutvarkyti tas sąlygas, kurias turime sutvarkyti. Atvežta tvora, pastatą reikia aptverti, reikia mobilizuoti pareigūnus, šiuo atveju – viešojo saugumo pareigūnus. Užtikrinę viešąją tvarką, apgyvendinsime žmones“, – teigė V. Dmitrijevas.

Jis kartu su policijos generaliniu komisaru R. Požėla ir premjerės patarėju K. Lančinsku penktadienį atvyko į Dieveniškes tartis su vietoje protestuojančiais gyventojais.

Kartu su valdžios atstovais atvažiavo ir keletas riaušėms malšinti skirtų policijos bei Viešojo saugumo tarnybos furgonų.

Viceministras tikisi, kad pajėgos netrukus galės išvykti.

„Tie sprendimai priimti dėl to, kad mums reikia kažkokiu būdu galvoti apie žmonių apgyvendinimą čia. Tikėkimės, kad tos pajėgos galės išvykti“, – kalbėjo vidaus reikalų viceministras.

Bet planas A yra susitarti. Ir dabar mes įgyvendinome kai kurių protestuotojų prašymą patraukti policijos pareigūnus bent iš matomumo zonos.

R. Požėla neatskleidė, kiek tiksliai pareigūnų penktadienį atvyko į Dieveniškes, nes tai „susiję su tarnybos paslaptimi“, tačiau jis sako, kad pirmiausia bandoma susitarti su gyventojais.

„Mes esame pasirengę įvykdyti priimtą sprendimą ir gavome tokią nerimastingą situaciją ir vakar, kad ir traktoriai atsirado, ir sužinojome apie norą nepaklusti, tai jeigu reiktų įgyvendinti sprendimą, kad mes būtume tam pasiruošę“, – žurnalistams teigė policijos vadovas.

„Bet planas A yra susitarti. Ir dabar mes įgyvendinome kai kurių protestuotojų prašymą patraukti policijos pareigūnus bent iš matomumo zonos“, – pridūrė jis.

Penktadienį migrantų Dieveniškėse įkurdinti neketinama

Migrantų Šalčininkų rajone, Dieveniškėse, penktadienį įkurdinti neketinama, bus iš naujo deramasi su gyventojais.

Penktadienį po pietų iš Dieveniškių išvyko gausios policijos pareigūnų pajėgos, taip pat išvežta ir aplink pastatą, kur planuojama apgyvendinti migrantus, statyti planuota tvora.

„Bandysime tartis ir susitarti, kad sprendimas būtų priimtas ir įgyvendintas gera valia“, – BNS sakė Lietuvos policijos vadovas.

Premjerės patarėjas K. Lančinskas sakė, kad prie derybų stalo su vietos gyventojais bus grįžtama šeštadienį.

Bandysime tartis ir susitarti, kad sprendimas būtų priimtas ir įgyvendintas gera valia.

„Mes sutarėme taip, kad mes su gyventojais dar grįžtame prie derybų stalo ir kalbėsimės argumentų kalba, palikę emocijas, todėl šiandien visi atsitraukiame arba skirstomės, nuraminame emocijas ir rytoj susitiksime kalbėtis argumentų kalba, tam tikrais terminais ir faktais“, – žurnalistams sakė jis.

Migrantai, neteisėtai kertantys Baltarusijos ir Lietuvos sieną, šiuo metu apgyvendinami Alytaus miesto ir rajono, Lazdijų, Varėnos ir kitose savivaldybėse, taip pat Užsieniečių registracijos centre Pabradėje, pasieniečių mokykloje Medininkuose.

Valdžios atstovai žada, kad Dieveniškėse bus apgyvendintos migrantų šeimos iki rugsėjo 1 dienos, kol prasidės mokslo metai, kadangi šalimais yra veikianti gimnazija.

Anot valdžios atstovų, Dieveniškės pasirinktos kaip logistiškai patogi vieta, kadangi šalia yra pasienio užkarda.

 

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

To Kunigas

To Kunigas portretas
Teisingai : Pradzia nulems Lietuvos ateiti !!! 0% Toleranzija , viskas kitas nebepades ...

Kunigas

Kunigas  portretas
Žmonės dabar arba niekada mes turime sukilti prieš šita diktatūra !

nuomonė

nuomonė portretas
Tai valdžios atstovai gali juos apgyvendinti sostinėje ,greičiau integruosis ,ras darbus .Kodėl į mažas bendruomenes ?Ar kad jas sunaikntų ?
VISI KOMENTARAI 12

Galerijos

Daugiau straipsnių