Viceministrė: turės būti įvertinta Alytaus ugniagesių veikla dėl gaisro

Gesinant gaisrą padangų perdirbimo gamykloje „Ekologistika“ Alytuje pirmosiomis dienomis pritrūko Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento (PAGD) įsitraukimo, be to, nebuvo sudarytas išankstinis gaisro gesinimo planas, nustatė Vidaus reikalų ministerijos (VRM) sudaryta darbo grupė.

„Visi suprantame, kad jeigu įmonės gamybinės patalpos būtų tikrintos ir tinkamai vykdyta jų valstybinė priešgaisrinė priežiūra, taip pat jeigu būtų paisoma visų reikalavimų, išduodant leidimus veiklai vykdyti, galimybė kilti tokiam gaisrui būtų buvusi minimali“, – pranešime cituojama  darbo grupės pirmininkė, vidaus reikalų viceministrė Beata Maliušicka.

Pranešime teigiama, kad VRM su PAGD inicijuos teisės aktų pakeitimus tam, jog kilus gaisrui būtų užtikrinta visų pavojingų objektų valstybinė priešgaisrinė priežiūra ir prevencija.

Nustatyta, kad jeigu būtų paskelbta aukščiausia pajėgų pasitelkimo kategorija ir labiau į vadovavimą gaisrui gesinti įsitraukęs PAGD, tikėtina, kad būtų buvę sparčiau telkiami gaisrui gesinti būtini ištekliai ir pajėgos.

„Būtent to pritrūko per pirmąsias gaisro gesinimo dienas“, – teigiama pranešime.

Išvadose pabrėžiama būtinybė užtikrinti pareigūnų, vykdančių objektų valstybinę priešgaisrinę priežiūrą, rotaciją. Taip pat būtinybė sudaryti sutartis su aplinkos apsaugos kontrolę atliekančiomis institucijomis, su jomis keistis informacija ir vykdyti bendrus visų grėsmę keliančių objektų patikrinimą.

Gesinant gaisrą Alytuje pirmosiomis dienomis pritrūko koordinavimo ir tinkamo materialinio aprūpinimo.

VRM inicijuos teisės aktų pakeitimą, kad juose aiškiau būtų reglamentuoti gaisrų gesinimo ir kitų gelbėjimo darbų organizavimas bei vadovavimas jiems, nustatant aiškesnius kriterijus, kuriais remiantis būtų galima priimti sprendimą dėl gaisrų kategorijų, sudėtingumo ir vadovavimo jų gesinimui lygio.

„Gesinant gaisrą Alytuje pirmosiomis dienomis pritrūko koordinavimo ir tinkamo materialinio aprūpinimo. Svarbu įsivertinti grėsmes ir įvykio trukmę. Viena iš VRM veiklos sričių – suvaldyti ekstremalias situacijas. Prisiimdami šią atsakomybę ir siekdami užtikrinti ugniagesių saugumą, mes daugiau dėmesio skirsime, kad PAGD būtų aprūpintas tinkama įranga ir apranga bei kitomis priemonėmis“, – sako B. Maliušicka.

Stiprindama civilinę saugą VRM rengia teisinį reglamentavimą dėl ekstremalios situacijos koordinavimo ir suvaldymo, taip pat techninės ir logistinės paramos užtikrinimo, kilus atitinkamos kategorijos gaisrui. Be to, numatyta stiprinti strateginę komunikaciją ir užtikrinti operatyvią Visuomenės informavimo centro veiklą.

„Vienu iš iššūkių šio gaisro metu tapo patikimos, objektyvios bei operatyviai pateiktos informacijos sklaida viešojoje erdvėje. Bet kokios ekstremalios situacijos metu privaloma užtikrinti, kad visuomenei būtų teikiama tiksli informacija ir būtinos rekomendacijos žmonėms“, – teigia vidaus reikalų viceministrė.

Gaisras Alytaus Pramonės rajone įsikūrusioje įmonėje „Ekologistika“ kilo spalio 16 dieną, ugniagesiai su ugnimi ir jos padariniais kovojo ilgiau nei savaitę.

Alytaus mieste ir rajone dėl spalį vykusio gaisro iki šiol paskelbta ekstremali situacija.

Turės būti įvertinta Alytaus ugniagesių veikla

Vidaus reikalų viceministrė B. Maliušicka sako, kad Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas (PAGD) dėl gaisro Alytuje turės įvertinti šio miesto ugniagesių ir jų vadovų veiklą, taip pat turės būti įvertinti departamento vadovų veiksmai.

„PAGD vadovybė turės įvertinti Alytaus priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos pareigūnų ir vadovų veiklą ne tik dėl gaisro gesinimo, bet ir pagrindinis, svarbiausias klausimas, kodėl prieš tai, iki gaisro, nebuvo imtasi visų priemonių, kad būtų tame objekte užtikrinta priešgaisrinė sauga“, – žurnalistams pirmadienį sakė viceministrė.

Ministerijoje sudarytai darbo grupei vadovavusi politikė taip pat pridūrė, kad spalį Alytuje degusi padangų perdirbimo gamykla „Ekologistika“ nebuvo įtraukta į pavojingų objektų sąrašą, joje nevykdyta priešgaisrinė priežiūra.

„Puikiai galite įsivaizduoti, kad kai atvažiavo ugniagesiai, kokią situaciją jie pamatė. Neturint nei stogo, nei konstrukcijų, nei sienų plano, neturint perplanavimo schemos, neturint išankstinio gaisro gesinimo plano, tai galiu įsivaizduoti, kad pirmomis valandomis žmonės aklai bandė suprasti, kas ten įvyko“, – teigė B. Maliušicka.

Pasak jos, PAGD vadovybė taip pat turės įvertinti gaisro gesinimo organizavimą, nes darbo grupei nėra aiški nei gaisro metu įkurtų operacijų centrų, nei štabo veikla.

„Nelabai aiški mums buvo funkcija operacijų centrų, taip pat štabo neaiškus funkcijų atlikimas (...) PAGD vadovybė turės dabar įvertinti, čia bus įvertinti pareigūnai, ir aš įsivaizduoju, kad bus pradėti tarnybiniai patikrinimai“, – teigė viceministrė.

Anot B. Maliušickos, turės būti įvertinti ir PAGD vadovybės veiksmai, kadangi ji neteikė tinkamos informacijos apie gaisrą Vidaus reikalų ministerijai, pati tinkamai neįsitraukė į vadovavimą gaisrui.

„Kai mes gausime išvadas ir rezultatus ikiteisminio tyrimo ir kai bus pradėti tarnybiniai patikrinimai, galėsime grįžti prie šitos temos, bet dabar, pagal autocisternų kiekį ir kitus kriterijus, pagal gaisro mastą ir sudėtingumą, mes manome, kad turėjo paskelbtas penktas PIN“, – teigė B. Maliušicka.

Ji taip pat tvirtino, kad gaisro pradžioje buvo iškviesta 11 autocisternų, o penktas pajėgų išsiuntimo numeris (PIN) skelbiamas tada, kai jų būna dešimt. Tokiu atveju į gaisro gesinimo valdymą įsitraukia ir PAGD vadovybė.

Anksčiau PAGD vadovai teigė, kad aukščiausia gaisro kategorija neturėjo būti paskelbta, nes pora autocisternų buvo rezervinės ir realiai gaisre nedalyvavo.

Gaisras Alytaus Pramonės rajone įsikūrusioje įmonėje „Ekologistika“ kilo spalio 16 dieną, ugniagesiai su ugnimi ir jos padariniais kovojo ilgiau nei savaitę.

Alytaus mieste ir rajone dėl spalį vykusio gaisro iki šiol paskelbta ekstremali situacija.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

?

? portretas
kieno rankose buvo čia minimas penktas pinas ir ,kas turėjo jį paskelbti ir ,ar turėjo teisę tai daryti ? Kazkoks marazmas, kai paskaitai. Detektyvo traileris it . Oho. O exviceministre estie iš Litwos or ... Kokie kodai būna dar ?Sorry.

Ž. Valstiečių Beretininkė

Ž. Valstiečių Beretininkė portretas
lenkai , tikrieji , emigravo Stalinui liepus dar 1946 . Kiti tikrieji išvyko į Lenkijos liaudies komunistinę respubliką prie caro Khruščiovo 1957 . čia turim nutautintų , nulietuvintų senelių vaikaičius . Norkus prieš keliasdešimt metų sulenkintas į Narkievič .

bet baisu

bet baisu portretas
kokia dar ten viceministrė baliučiška tai ten lenkams atstovauja ar kaip vien lenkai ministerijoj
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių