„Israelita“ ragina kalbėti apie ateitį, ne praeitį

Izraelyje įsikūrusi asociacija „Israelita“, vienijanti išeivius iš Lietuvos, siekia, kad Lietuvoje pagal šios organizacijos pavyzdį susiburtų Izraelio draugai, ir ragina žvelgti į ateitį, užuot kalbėjus vien apie skausmingą praeitį.

Pas premjerą Andrių Kubilių antradienį apsilankę asociacijos valdybos nariai sakė siekiantys glaudesnio abiejų šalių jaunimo bendravimo, norintys akcentuoti ateities santykius, o ne tai, kad buvo bloga praeityje.

„Kalbėjome apie Izraelio ir Lietuvos santykių vystymo perspektyvas. Mes atėjome su pozicija, kad mes nenorime kalbėti apie tai, kas buvo bloga, mes norime kalbėti apie tai, kas bus. O kas bus, turi būti tiktai gera“, - žurnalistams po susitikimo sakė organizacijos vadovas Jokūbas Kacas.

„Mūsų karta greitai baigsis, jinai turi tam tikras ribas, mes tą puikiai suprantame. Mes esame tie paskutiniai žmonės, kurie išaugę čia, gyvenę ten - mes tas tiltas. Jeigu tuo tiltu nebus pasinaudota, tai ateities nebus“, - sakė jis.

J.Kacas pabrėžė, kad jo vadovaujama organizacija nedalyvauja kompensacijos už žydų religinių bendruomenių turtą dalijimo procese. Tuo užsiimančias organizacijas jis priskyrė praeičiai.

„Mes randamės kitoje vietoje, mes ne praeity, o tos organizacijos turbūt šiek tiek atsilikusios, mūsų nuomone“, - dėstė jis.

„Kompensacija už ką? Čia yra amorfinis dalykas. Už kažkokius pastatus, kurie kažkada kažkaip priklausė bendruomenei? Tos bendruomenės nėra, neliko, gi nepasakosime pasakų, kad ji yra. Tai galbūt jeigu ta kompensacija eis vystymui Lietuvos ir Izraelio jaunimo santykių, būtų labai gerai“, - svarstė J.Kacas.

Izraelyje gyvenantis J.Kacas taip pat sakė, kad teisinga būtų kompensacijos pinigus skirti žydus gelbėjusiems žmonėms.

Premjero patarėjas Laimonas Talat-Kelpša sakė, kad A.Kubiliui patiko mintis, jog Lietuvoje galėtų atsirasti bičiulystės su Izraeliu grupė. Jis taip pat pažymėjo, kad Izraelyje Lietuvai prijaučiančių žmonių organizavimasis į aktyvų klubą padeda skleisti žinią apie Lietuvą Izraelyje, sudominti žmonės verslo galimybėmis Lietuvoje.

„Matyt, ateityje - apie tai daug buvo kalbėta pas ministrą pirmininką - rasime būdų, kaip aktyviau išnaudoti šitą atsiradusį naują instrumentą“, - sakė patarėjas.Asociacijos „Israelita“ asociacijos steigėjai yra naujos kartos litvakai, išeiviai iš Lietuvos, atvykę į Izraelį per pastaruosius kelis dešimtmečius.


Šiame straipsnyje: IsraelitažydaiLietuvos žydai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių