Į misiją Centrinėje Afrikoje Lietuva siunčia orlaivį su įgula

  • Teksto dydis:

Į misiją Centrinėje Afrikoje Seimas siunčia Lietuvos karinių oro pajėgų orlaivį „Spartan“ su įgula.

Seimas antradienį Lietuvos karinių vienetų dalyvavimo tarptautinėse operacijose sąrašą papildė Prancūzijos vadovaujama operacija „Sangaris“.

Už nutarimą balsavo 80 Seimo narių, prieš buvo vienas, susilaikė trys parlamentarai.

Vienas siūlymo neparėmusių parlamentarų Algirdas Patackas pažymėjo, kad „Prancūzija tęsia dvigubą politiką“, turėdamas mintyje Prancūzijos Rusijai statomus du karo laivus „Mistral“.

Tačiau Užsienio reikalų komiteto pirmininkas socialdemokratas Benediktas Juodka atsakė, kad situacija pasikeitusi.

„Kaip žinote, Prancūzija „mistralius“ ruošiasi parduoti Rusijai. Naujausia informacija, kurios gal jūs nežinote, dėl „mistralių“, jeigu bus trečias sankcijų lygis, „mistraliai“ nebus parduoti, o 400 jūreivių, kurie pagal susitarimą turi atvykti apmokymams į Prancūziją, nebus įleisti“, - sakė komiteto pirmininkas.

Už projektą balsuoti raginęs liberalas Eugenijus Gentvilas tvirtino, kad būdama NATO valstybė Lietuva įsipareigojo palaikyti panašaus pobūdžio operacijas ten, kur „NATO šalims ar kitoms Vakarų orientacijos šalims lemta dalyvauti“.

Lietuvos orlaivis siunčiamas teikti logistinę paramą ten dislokuotoms Prancūzijos pajėgoms, siekiančioms numalšinti smurtą tarp skirtingų bendruomenių.

Į misiją Centrinės Afrikos Respublikoje leista siųsti karinių oro pajėgų orlaivį su įgula ir aptarnaujančiu personalu, kurį sudaro iki 10 karių ir civilių krašto apsaugos sistemos tarnautojų, ne daugiau kaip 40 dienų iki birželio 1 dienos.

Į parlamentą dėl Lietuvos dalyvavimo minimoje misijoje kreipėsi prezidentė Dalia Grybauskaitė, reaguodama į Prancūzijos prašymą vieno mėnesio misijai išsiųsti transportinį orlaivį su įgula ir aptarnaujančiu personalu.

Planuojama, kad pagrindinė karinio orlaivio su įgula ir priežiūros personalu dislokacijos vieta bus Gabono Respublika, iš kurios būtų vykdomi skrydžiai į Centrinės Afrikos Respubliką, teigiama Seimo nutarimo projekto aiškinamajame rašte.

Orlaivis teiktų logistinę paramą Prancūzijos karinėms pajėgoms tarptautinės operacijos Centrinės Afrikos Respublikoje. Prancūzijos kariai šioje valstybėje dislokuoti praėjusių metų gruodį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

dare

dare portretas
bandymus azijoje o dabar persimete i afrika kur laukinius lengviau mulkint /juk reikia kazkur isbandyt naujus ginklus/ o mes uz ta /parama/ gatavi savo /siknas/ pasildyti po saule tik nezinia ar ir mes nepavirsim tokia pat teritorija...

leo

leo portretas
Kokia logistine parama?Savo salyj ner ko veikt?
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių