Į Lietuvą suplūdus migrantams – dar viena problema: gyventojai gali likti be medikų pagalbos

  • Teksto dydis:

Šimtas iškvietimų pas nelegalius migrantus – tokiu intensyvumu dirba visi du Varėnoje esantys greitosios medicinos pagalbos ekipažai. Migrantai medikus kviečia ir dėl uodo įkandimo, praneša LNK žinios.

„Bėdų yra. Daug žmonių turi lėtinių problemų, yra dermataloginių, kardiologinių problemų. Na, manau, dabar padaugės ir peršalimo problemų, nes 20 laipsnių šilumos jiems yra šalta ir jie per tokią oro temperatūrą vaikšto su pirštinėmis“, – sakė Varėnos poliklinikos direktorius Danas Bortkevičius.

Varėnos poliklinikos vadovas teigė, kad migrantų sveikata tenka pasirūpinti trijose užkardose. Todėl be dviejų greitosios medicinos pagalbos ekipažų pas svetimšalius važiuoja ir specialiai suformuota mobili komanda.

Išvykus medikams pas svetimšalius tenka prašyti už 60 km esančių Druskininkų, Alytaus ar Šalčininkų pagalbos, kai medikų staigiai prireikia patiems varėniškiams.

„Atvažiuoja iš kitų rajonų greitosios pagalbos ekipažai, bet už jų suteiktas paslaugas turės apmokėti mūsų PSPC ir tai bus vėl papildomas finansinis krūvis mums“, – atviravo D. Bortkevičius.

Varėnos gyventojai dėl susiklosčiusios padėties nelinkę skųstis. „Jei reikia pagalbos, tai iš kitų rajonų atvažiuoja“, „Man reikėjo, man greitai atvažiavo tikrai. Viskas gerai baigėsi“, „Rukloj, kai serga ar ką – paskui reikia laukt galai žino kiek. Reikia patiems vežti“, „Jei kur atvažiuoja, tai jos paskambina, paklausia, ar dar palauksite“, „Apmaudu, nes yra ir senų žmonių, ir vaikų – kiekvienam reikia pagalbos, ir jos mes negauname“, – kalbėjo gyventojai.

Šalčininkų savivaldybė turi tris greitosios medicinos pagalbos ekipažus, bet ir nelegalių migrantų čia – daugiau nei 900. Vien dėl Rūdninkų poligone kylančių neramumų, greitosios pagalbos medikai čia budi kone visą parą. 

„Viena slaugytoja kartu su budėjimais ambulatorijose ir greitojoje medicinos pagalboje budėjo daugiau nei dvylika valandų. Toks krūvis – nenormalus“, – pasakojo Šalčininkų savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Gžegož Jurgo.

Pasienio savivaldybės jau ne kartą prašė centrinės valdžios pagalbos. Varėna – dar vieno greitosios medicinos pagalbos ekipažo, Šalčininkai – daugiau medikų. Tačiau iš Vilniaus kol kas – tik žodinis palaikymas. 

„Dedame pastangas visi kartu, kad būtų ir skiepijami šitie žmonės, ir kad būtų pasirūpinta jų apskritai sveikata“, – sakė sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys. 

Papildomų greitosios medicinos pagalbos automobilių savivaldybės negaus. Sveikatos apsaugos ministerija siūlo kitą išeitį savivaldybėms – formuoti mobilias medikų komandas, galinčias dirbti su migrantais, arba rasti budintį mediką.

Mano klausimas – iš ko jas formuoti? Kai poliklinikoje šiandien trūksta trijų šeimos gydytojų. Jie integruoti būtent į tas brigadas – šeimos gydytojai, ginekologai ir taip toliau.

„Mano klausimas – iš ko jas formuoti? Kai poliklinikoje šiandien trūksta trijų šeimos gydytojų. Jie integruoti būtent į tas brigadas – šeimos gydytojai, ginekologai ir taip toliau. Mums jų trūksta. Nežinau, kaip juos suformuoti“, – teigė Varėnos savivaldybės administracijos direktorius Alvydas Verbickas.

„Mūsų siūlymas, kad tokiems objektams kaip Rūdninkų poligonas pagelbėtų arba VRM sistemos medikai arba kariškių medikai“, – G. Jurgo

Varėna prašo ir patalpų sergantiems COVID-19 migrantams gydyti. Dabar sergančiųjų – šeši, bet neabejojama, kad bus daugiau. „Savo gyventojus mes vežame į Alytų – esame sutarę su V. Kudirkos ligonine sutartį, į dvi Vilniaus gydymo įstaigas. Čia šitas klausimas neišspręstas“, – detalizavo A. Verbickas.

Kol kas neaišku, kokia tvarka migrantams bus skiriami vaistai. Nusipirkti jų svetimšaliai negali, mat, prieš kirsdami sieną, jie atsikratė asmens dokumentų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Joo

Joo portretas
Nelegalaj skundziasi.???!!! Tai vat MES Lietuvos pileciai irgi skundziames. O Visa demesis tik sitiem babajams. Lauk IS musu zemes.

Vilniete

Vilniete portretas
Nelegalai net be dokumentu,taciau jiems-visur pirmenybe.Kas per nesamones? Kurioje salyje ,mieli tautieciai, mus kas nors aptarnavo be dokumentu? Bet kurioje salyje, jei esi be dokumentu,gali kreiptis tik i policija,kad padetu grizti i savo sali.

Oi

Oi portretas
Visa gyvenima moku mokescius o pirmenybe suteiks nelegalam.tegul sodra neatskaiciuojs is manes tokiu sumu .jau virsus ir virsune viskam.taip ir norisi sakyti.....pabudome ir kelkimes
VISI KOMENTARAI 24

Galerijos

Daugiau straipsnių