Į Lietuvą atvykusi ukrainietė: jūsų šalis žino, kaip sunku apginti laisvę

Nepriklausomybės atkūrimo dieną mininti Lietuva gerai žino, kaip sunku apginti laisvę ir su Rusijos agresija kovojantys ukrainiečiai jaučia šį solidarumą, sako į mūsų šalį atvykusi ukrainietė.

„Šiandien kalbu rusų kalba, bet kažkodėl kaimyninė šalis, agresorius, nusprendė mane „išgelbėti“, mane „išlaisvinti“, tuo pačiu naikindamas mano šalį“, – iškilmingame minėjime Seime penktadienį kalbėjo iš Donetsko kilusi Ana Gladkaja.

Ukrainietė pabrėžė, kad jos gimtinėje šiuo metu ištisi miestai šluojami nuo žemės, o užgrobėjai neleidžia žmonėms evakuotis, apšaudo jų automobilius.

„Lietuva kaip niekas kitas žino, kaip sunku pasiekti ir apginti savo laisvę, todėl mes jaučiame jūsų paramą, jūsų solidarumą“, – kalbėjo moteris.

Penkių vaikų mama A. Gladkaja yra gimusi Donetske.

Daugelį mėnesių su vaikais praleidome rūsyje be šviesos, be vandens, be šilumos, neturėjome dujų. Mes ne gyvenome, mes bandėme išgyventi.

„Prieš aštuonerius metus į Donbasą atėjo karas, mūsų gyvenimas pasidalijo į „iki“ ir „po“. Daugelį mėnesių su vaikais praleidome rūsyje be šviesos, be vandens, be šilumos, neturėjome dujų. Mes ne gyvenome, mes bandėme išgyventi“, – pasakojo ukrainietė.

Ji sakė niekam nelinkinti patirti karo siaubo. Pasak moters, Lietuvoje ji su šeima „pagaliau kvėpuoja taikiu oru“.

„Taika šiandien – labai trapi. Virš visos Europos pakilo didžiulė grėsmė ir tik visi kartu susivieniję mes galime nugalėti šalį agresorę“.

„Mūsų laisvė, tai jūsų laisvė. Šlovė Ukrainai, šlovė Lietuvai, šlovė didvyriams!“ – kalbėjo moteris.

Penktadienį Lietuvoje minima Nepriklausomybės atkūrimo diena.

1990 metų kovo 11 dieną Aukščiausioji Taryba-Atkuriamasis Seimas paskelbė, kad atkuriama nepriklausoma Lietuvos valstybė.

Tęsiantis Rusijos karinei invazijai į Ukrainą, minėjimuose daug dėmesio skiriama ukrainiečių kovai dėl laisvės.


Šiame straipsnyje: karas UkrainojeAna GladkajalaisvėSolidarumas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių