Į kariuomenę gali būti pakviesti visi jaunuoliai, tačiau kai kurie tarnybos išvengs

  • Teksto dydis:

Per penkerius metus pamažu didinant šauktinių kvietimą į privalomąją karo tarnybą gali būti pakviesti visi šaukiamojo amžiaus jaunuoliai. Apie tai LNK žurnalistai kalbėjosi su krašto apsaugos viceministru Žilvinu Tomkumi.

– Kiek kiekvienais metais daugės šaukiamų šauktinių, kol bus pakviesti visi šaukiamojo amžiaus jaunuoliai?

– Šių metų sausio mėnesį visuomenei pristatėme studiją, kurioje įvertinti įvairūs aspektai dėl visų šaukimo įvertinimo galimybių. Aišku, pirmiausia buvo žiūrima į demografines tendencijas. Buvo sprendžiama, ar mes kviečiame visus jaunuolius ir jaunuoles, ar kviečiame tik jaunuolius, o jaunuolės galėtų atlikti tarnybą savanoriškai. Pagal demografines tendencijas padarytas modelis, kad, jeigu kviestume visus jaunuolius, skaičius būtų apie 6 tūkst. jaunuolių per metus. Praeitais metais kvietėme nuo 3,8 tūkst. iki 4 tūkst. Dabar Seimui pasiūlyta pritarti didinti, kitais metais būtų 4,4 tūkst.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

– Ar pakaks vietos ir resursų? Turime pasirūpinti ir sąjungininkų bazėmis.

– Studijos tikslas buvo pristatyti, kad sprendimas dėl visuotinių šaukimų būtų priimtas įvertinant visus aspektus. Tai turės didelės įtakos mūsų krašto apsaugos sistemai ir Lietuvos kariuomenės infrastruktūrai. Kad tinkamai pasiruoštume, buvo nustatyta, jog negalima sprendimo iškart priimti, reikia laiko ir resursų. Kad galėtume papildomai pakviesti 2 tūkst., mums reikia papildomos infrastruktūros, resursų, personalo.

– Kiek prireiks tam laiko?

– Preliminariai – penkerių šešerių metų, kad tinkamai pasirūpintume, išvystytume visą infrastruktūrą, ginkluotę, paruoštume personalą. Jei bus politinis sprendimas tai padaryti anksčiau, tada turėsime ieškoti tarpinių sprendimų.

– Krašto apsaugos ministras prakalbo apie tai, kad gali būti modifikuojamas šaukimo modelis, galbūt galėtų sutrumpėti karinė tarnyba, buvo kalba berods apie keturis mėnesius. Ar to pakanka?

– Gali būti įvairių modifikacijų. Mūsų pateiktas pasiūlymas formuluotas pagal dabartinę situaciją – devyni mėnesiai iškart po mokyklos. Reikėtų žiūrėti ir vertinti, kokius tikslus mes keliame ir kokį parengimo lygį norime pasiekti.

– Ar užtektų keturių mėnesių?

– Reikėtų papildomų vertinimų. Jeigu būtų sprendimas dėl visuotinio šaukimo, manau, būtų galima pasižiūrėti galimas įgyvendinimo alternatyvas tiek dėl termino, tiek dėl kitų opcijų.

– Koks procentas šauktinių būna pripažįstami netinkami karo tarnybai?

– Viena iš dabar didžiausių problemų – apie 48 proc. jaunuolių netinka tarnybai dėl sveikatos.

– Valstybės sienos apsaugos tarnybos vadas sako, kad, migrantų srautams mažėjant, „Frontex“ misija Lietuvoje gali būti atšaukta. Kaip dėl kariuomenės pagalbos pasieniečiams Baltarusijos pasienyje, ar toliau patruliuosite?

– Susitarta iki gegužės vidurio tęsti. Vėliau reikės žiūrėti į situaciją, nes, matome pagal skaičius, kad situacija kol kas stabili, rizikos veiksniai išlieka.

– Tai tik Baltarusijos pasienyje ar ir prie Kaliningrado srities?

– Kalbant apie nelegalią migraciją, pagrindinis iššūkis – Baltarusijos pasienis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
labai gerai lai visi eina jokiu isimciu

Juks jam

Juks jam portretas
Kolonijos " kariuomenė". :)))))

Taip

Taip portretas
Rusas yra priešas. Reikia ginti Lietuvą nuo rusiško fašizmo
VISI KOMENTARAI 14

Galerijos

Daugiau straipsnių