Gyventojai sunerimę – keičiasi sodo namelių statybos tvarka: specialistai ragina suskubti

Namą soduose žadėję statyti gyventojai sunerimę. Nuo lapkričio keičiasi sodo namelių statybos tvarka. Be leidimo bus galima statyti ne 80 kvadratinių metrų, o tik mažesnį 50 kvadratinių metrų namuką. Kad sumaišties būtų mažiau, specialistai statybas pradėjusius asmenis ragina suskubti. Esą tik oficialiai pradėtas statybas užbaigti bus galima pagal senąją tvarką.

Šiaulietė aprodė savo sodo namą. Kadaise čia stovėjo tik vieno aukšto statinys, tačiau moteris panoro įrengti ir antrą aukštą.

„Su laiku iškilo poreikis, ir vietos daugiau, ir stogas paseno, buvo šiferinis norėjom pasikeisti. Pasidarėm projektėlį ir rekonstravom“, – pasakojo šiaulietė Violeta.

Po rekonstrukcijos namą reikia registruoti iš naujo. Išgirdusi apie pasikeitimus dėl statybų soduose, šiaulietė skubėjo tą padaryti kuo greičiau.

Iki lapkričio be statybų leidimo soduose buvo galima statyti namą iki 80 kvadratinių metrų. Nuo šiol be dokumentų bus leidžiamos trečdaliu mažesnio namelio statybos. Pastato plotas negalės viršyti 50 kvadratinių metrų, o aukštis – 5 metrų.

Mūsų NT agentūros skaičiavimais, pastatyti 50 kvadratų sodo namelį, kainuos tiek pat kiek kainuoja 2–3 kambarių butas.

„Tikrai labai jaučiame suaktyvėjimą, skambučių labai daug. Žmonės sunerimę, kas keisis, būtent, po lapkričio“, – kalbėjo projektų vadovė Daiva Vozbutė.

Dažniausiai žmonės baiminasi dėl savo jau pradėtų, bet toli gražu neužbaigtų sodo namelio statybų.

Esą suplanavo didesnį nei 50 kvadratinių metrų namą ir dabar bijo baudų.

Tačiau specialistai juos ramina.

„Statyba pradėta ir nebaigta iki lapkričio 1 d., bus baigiama pagal seniau galiojusią tvarką. Tik akcentuočiau žmonėms, kad suskubkit pasidaryti kadastrinius matavimus ar kitus elementus, kurie įrodytų, kad iki lapkričio 1 d. jūs tikrai pradėjote statyti“, – ragino Šiaulių mero patarėja Viktorija Dildaitė.

Esą kitu atveju įrodinėjimas bus daug sudėtingesnis. Vėliau galimai vis dėl to prireiks statybos leidimo.

„Padaryti tą pakankamai paprasta, reikia kreiptis į matininkus ir registruoti Registrų centre statybos pradžią arba pilno baigtumo, arba dalinės statybos“, – aiškino D. Vozbutė.

Minusų dėl naujos tvarkos įžvelgia sodininkų bendrijų asociacija.

Esą turtingesni žmonės ir iki šiol namus soduose statė su visais leidimais, tad nauji reikalavimai palies tik mažesnes pajamas gaunančias ir pigiau namą soduose norinčias įsirengti šeimas.

„Tai dabar įvedus tokius apribojimus arba reikalavimus tiems asmenims, kurie dar galėtų pasistatyti namelį iki 80 kvadratų, dabar jau tokios galimybės neturės“, – teigė sodininkų bendrijų asociacijos pirmininkas Juozas Ravinis.

Galimai tik suaktyvės namus parduoti sodose statančios įmonės. Esą mažą namą pastatyti kainuos mažiau, jie bus pigesni.

„Mūsų NT agentūros skaičiavimais, pastatyti 50 kvadratų sodo namelį, kainuos tiek pat kiek kainuoja 2–3 kambarių butas. Tai pirkėjas rinksis ką pirkti, butą ar sodo namelį“, – kalbėjo NT agentūros savininkas Nedas Sakalauskas.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

Tik anot Sodininkų bendrijų asociacijos pirmininko, žmonės, norėję statyti didesnius namus soduose, juos ir toliau statys taip, kaip suplanavę.

„Įvedus žmonėms bet kokius didesnius apribojimus, net ir versle, tiesiog visuomenė pereina į šešėlinę pusę. Tiesiog statysis nelegaliai ir vėliau bandys legalizuoti, arba tiesiog taip ir gyvens“, – prognozavo J. Ravinis.

Taip pat klausimų kelia infrastruktūros mokestis, už kurį gyventojams gerinama vandentiekio, nuotekų, elektros, ar kelių būklė. Esą sodų bendrija šioje vietoje pralošia.

„Sodų bendrijose to nėra ir neteko girdėti, kad Vyriausybė Aplinkos ministerija ta kryptimi kažką darytų, kad žmonės turėtų pakankamai geras sąlygas gyventi, net ir tie, kurie pasistatė“, –  sakė sodininkų bendrijų asociacijos pirmininkas.

Na, o kas vis dėl to imsis mažo namuko statybų, anot specialistų, taip pat privalo laikytis tam tikrų taisyklių. Nepamiršti gaisrinės saugos reikalavimų, taip pat laikytis atstumų, kad statybos nepakenktų kaimynams ar inžineriniams tinklams.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Romas

Romas portretas
O tai kame problemos ? Norit sode turėti ne sodo namelį, o namą, būkit malonūs gauti leidimą. O tai dabar stato kas kaip nori ir kas kam patogu, nesilaikant jokių atstumų nuo kaimynų sklypo. Dar reikėtų pasiaiškinti kur vis savo tualetų turinius išpila tuose sodose. Praeikit kur nors prie sodų kur yra upelis ar upė. Pasižiūrėkit kiek ten vamzdžių nutiesta.

Primityvus valdžios manevras

Primityvus valdžios manevras portretas
Skubėkit, lėkit, duokit kyšius, pirkit statybines medžiagas. Kitaip sakant, judinkite savo pinigų atsargas, lėkit, bėkit, duokit ir į vokelius sudėję kuo daugiau nuolankiai maldaukite leisti statytis didesnę ar mažesnę bakūžę ant kokio užteršto ploto kur greta gyvena narkomanai ir zoofilai žaidžia su vištomis.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių