Gerumo akcija: vietoje padėkos – pykčio lavina

Pasidalyti gerumu ir išpildyti sunkiai besiverčiančios šeimos vaiko svajonę panorusi klaipėdietė liko stipriai nusivylusi. Striukė, kurios Kalėdoms neva paprašė aštuonmetė mergaitė, jos mamai staiga tapo nebereikalinga.

Norėjo ne striukės

Kasmet visoje Lietuvoje vykstanti kalėdinė socialinė akcija "Vaikų svajonės" jos dalyvę privertė suabejoti, ar čia tikrai pildomi vargingose šeimose gyvenančių vaikų norai?

Klaipėdietė nutarė viešai pasidalyti savo patirtimi.

"Kaip ir dažnam lietuviui, taip ir man, artėjant didžiosioms metų šventėms, norisi padėti kitiems ir užsidirbti karmos taškų. Sesuo ne kartą padovanojo vaikams gražesnes šventes pildydama vaikų svajones, kadangi patys turime du mažamečius berniukus, nusprendžiau prisidėti ir įgyvendinti aštuonmetės mergaitės svajonę projekte "Vaikų svajonės". Gaila, pirmoji patirtis nebuvo tokia maloni, kokios tikėjausi", – apmaudavo moteris.

Uostamiestyje gyvenančios mergaitės svajonė buvo labai praktiška – vaikas norėjo striukės.

Toks pirkinys moteriai atrodė veikiau būtinybė nei svajonė, todėl, gavusi mamos kontaktus iš socialinės darbuotojos, nusprendė nedelsiant pati tą striukę padovanoti. Ir būtų tai padariusi, jei ne pribloškiantis mamos abejingumas. Po daugybės skambučių ir nemalonių pokalbių paaiškėjo, kad drabužiai šeimai nė nereikalingi.

Pildo tėvų svajones?

Iš pradžių aiškinusi, kad visą lapkritį bus užsiėmusi, galiausiai mergaitės mama pareiškė, jog jos vaikas turi ką apsirengti. Ir apskritai labiau norėjo žaislų, o ne striukės.

Toks vargingai gyvenančios šeimos "kuklumas" moters noro daryti gerus darbus nepalaužė, ji nutarė išpildyti kito vaiko svajonę.

Nekalbu jau apie susidariusį įspūdį, jog pastaroji šeima gyvena geriau nei mūsiškė.

"Kreipiausi į socialinę darbuotoją, kuriai, paaiškinusi situaciją, mandagiai pasakiau, kad privalau atsisakyti šios "svajonės" ir noriu pasirinkti kitą. Būtent savo konkrečiu atveju padariau išvadas, kad pastangos padaryti gerą darbą sukėlė labiau neigiamų emocijų. Nekalbu jau apie susidariusį įspūdį, jog pastaroji šeima gyvena geriau nei mūsiškė ir pastangos, skiriant pačių taupomus pinigus tam, kad padėtume dar sunkiau už save gyvenantiesiems, liko neįvertintos. Ką jau kalbėti apie patį vaiką, kurio svajonė yra ne jo, o pasipūtusios mamos. O kiek dar tokių šeimų yra šio projekto sąraše, niekas nežino", – svarstė klaipėdietė.

Prašo ir pasiturintieji

Nors "Vaikų svajonės" idėja graži, organizatoriai neslėpė, būna visko.

"Tokių nutikimų, kad ir kaip gaila, pasitaiko, bet jie – labai reti. Šiemet tai pirmas toks atvejis, atkeliavęs iki mūsų. Iš 13 tūkst. svajonių viena – turbūt nėra daug. Tokios šeimos tikrai neturėtų dalyvauti mūsų projekte, kalbamės su socialiniais darbuotojais, kad jie jas ištrintų. Vis dėlto klaidų kartkartėmis būna", – sakė vienas projekto "Vaikų svajonės" organizatorių Julius Gregorauskas.

Jis prisiminė kitą pernai įvykusi nemalonų incidentą – atvažiavę įteikti dovanos aukotojai pamatė, kad šeima verčiasi kone geriau už juos pačius.

"Šeima gyveno neblogai įrengtame name, iš socialinių darbuotojų sužinojome, kad tų pinigų tikrai turi, lyg ir užsidirba užsienyje. Tačiau vis tiek yra įtrauka į socialinės rizikos šeimų sąrašą dėl kitokių problemų, susijusių su smurtu, narkotikais. Paprašėme tos šeimos daugiau neįtraukti į projektą, nes mes orientuojamės į skurdžiose šeimose gyvenančius vaikus", – aiškino J.Gregorauskas.

Gerai tai, kad mes turime teisę pasakyti "ne", jei manome, kad šeima neturėtų dalyvauti.

"Gerai tai, kad mes turime teisę pasakyti "ne", jei manome, kad šeima neturėtų dalyvauti", – pridūrė pašnekovas.

Teigiama, kad devintus metus iš eilės vykstantis projektas "Vaikų svajonės" šiemet susilaukė didelio norinčiųjų padėti sunkiai gyvenantiems vaikams susidomėjimo. Likus mažiau nei mėnesiui iki Kalėdų, jau pasirinktos pildyti beveik visos – apie 13 tūkst. vaikų svajonių.

Vaikai daugiausia prašo sportinių aprangų, žieminių batų, striukių, kombinezonų, taip pat – žaislų: konstruktorių, pulteliais valdomų mašinėlių, lėlių.

"Vaikai yra vaikai. Mūsų tikslas yra padaryti kalėdinę staigmeną. Suprantame, kad nupirkę batus problemos neišspręsime", – kalbėjo vienas organizatorių.

Norintieji gali įteikti kalėdinę dovaną patys, susisiekę su tos savivaldybės socialiniu darbuotoju (Klaipėdos miesto socialinės paramos centras), arba nusiųsti ją per kurjerių tarnybą nemokamai.

Pinigų žmonės aukoti negali.

"Jau daug metų esame labai griežti šiuo klausimu. Tiek dėl skaidrumo, tiek dėl paties svajonės pildytojo įsitraukimo", – aiškino J.Gregorauskas.


Šiame straipsnyje: vaikų svajonėsdovanosgerumasnepasiturinčios šeimospadėkagerumo akcijaskaitytojo naujiena

NAUJAUSI KOMENTARAI

Ftoras- Kaunas

Ftoras- Kaunas portretas
Jeigu jau apsiėmėte padaryti padaryti šią misiją, nenorėkite gauti tiek pat kiek gavote, tada kyla klausimas dėl ko tai darote dėl padėkos ar dėl vaiko svajonės. Pasaulis yra realus ir jis bus toks koks yra, nu nepadėkojo kelis kartus o gal jūs dešimtą kartą padarysite vaiką laimingiausiu pasaulyje. Ne nustokite daryti kažką gero kitiems, visa tai sugrįš kitu pavidalu, kuris skatins daryti gerus darbus. Su artėjančiomis šventėmis !

As senjora.

As senjora. portretas
Stai koki poveiki daro pasalpos,.Tegu dirba ir uzsidirbe,o ne pasalpu ,akciju laukia.Tokioj seimoj vaikai uzauge tik dejuos ir reikalaus.Niekas mums nieko nedave.Viska susikureme savo rankom.Visa dovana per Nauju Metu mokyklos svente buvo saldainis ant eglute.Ir buvome patenkinti.dekingi,linksmi.per daug visko ,todel zmones nebezino ko nori.

Adelė

Adelė portretas
Mano sūnus žiemą, per plikledį vežė iš kauno į Šilutę dovaną, nei vaikas, nei jo aplinka net deramai nepadėkojo, nekalbant apie arbatos puodelį. Dirbu sistemoje, kur matau, ką daro su vaikais tos akcijos: jų reikalavimai kyla, jie visai nesijaučia vargšai juo labiau net nesiruošia kam nors būti dėkingi , jie tik nepatenkinti ir kelia kitus reikalvimus. Vidutinėje šeimoje vaikai gauna dovaną ir džiaugiasi, o šie (stokojantys) dažnai įžūliai reikalauja.....sustokime su akcijomis, nes auginame drakoniukus....man, man, ...man
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių