Galvojama tikrinti, kaip mokytojai moka lietuviškai

Švietimo ir mokslo ministras Dainius Pavalkis sako, kad svarstoma tikrinti, kaip pedagogai moka lietuvių kalbą ir kaip geba naudotis kompiuteriu.

„Gauname pastabų, kad ko jūs daugmaž norite iš vaikų lietuvių kalbos, jeigu, pavyzdžiui, biologijos mokytoja, ko gero buvo paminėta, nemoka lietuviškai ir kai vaikas parašo atsakymus, žinoma, liečiančius biologijos mokslą, jinai tų klaidų netaiso, nemato ir visiškai ignoruoja“, - trečiadienį žurnalistams idėją aiškino ministras.

„Iš kitos pusės mes turime pagal amžių pasiskirstymą tarp mokytojų, kur kai kurie bijo kompiuterio (...) - šitaip irgi neturi būti“, - dėstė jis.

Pasak D. Pavalkio, mokytojų žinių tikrinimo idėjos gimė svarstant, kaip pagerinti švietimo kokybę. Šias idėjas jis trečiadienį pristatė Seimo Švietimo, mokslo ir kultūros komitetui.

„Kažkokį vidurkį Lietuvoje, kažkokį bendrą sutarimą, ką turi mokytojas mokėti, ir ko turi tuos vaikus mokyti, turime rasti. Nes mano įspūdis po jau dabar beveik penkių mėnesių buvimo švietimo ministru yra toks, kad mes ne visai to mokome vaikus, ko reikėtų, ir ne visai taip mokome, kaip reikėtų. Todėl mes šitų kelių ir ieškome, kaip švietimo kokybę pagerinti“, - trečiadienį žurnalistams kalbėjo ministras.

Jo teigimu, ši mintis tebėra idėjų lygio, apie ją viešai prabilta siekiant įvertinti visuomenės reakciją.

„Čia neina šneka apie jokią mokytojų atestaciją, neina šneka apie privalomą egzaminą, kad jeigu nepraeisite, tai negausite algos, klausimas eina apie žinių pasitikrinimą. Gali tai būti visiškai nieko nelemiantis (pasitikrinimas - BNS), bet tai paprasčiausiai parodytų mūsų ir parodytų pačių mokytojų norą kalbėti ir rašyti, ir tikrinti, ir vaikus mokyti lietuvių kalba“, - aiškino D. Pavalkis.

Valstybinės lietuvių kalbos komisijos oficialioje svetainėje nurodoma, kad derėtų vengti verstinių junginių tokių, kaip „kalba eina“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

kol galvosit

kol galvosit portretas
visi jau "po polsku" šnekės, ypač nusileidus tiems poliakams dėl rašybos ir kitų dalykų. Gražiai raudonieji pardavinėja Lietuvą, ne lietuvių reikalais lenkijoje rūpinasi, o lenkų užgaidas tenkina Lietuvoje.

OOO

OOO portretas
O Pavalkis lenkų mokytojus tikrins... kiek jų moka lietuviškai?
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių