G. Nausėda: lietuvių ir lenkų vienybė bei solidarumas svarbūs užtikrinant regiono saugumą

Prezidentas Gitanas Nausėda sako, kad Lietuvos ir Lenkijos vieningumas ir solidarumas ypač svarbūs siekiant užtikrinti regiono saugumą, Rusijai vykdant agresyvią politiką kaimyninių valstybių atžvilgiu.

Tai šalies vadovas pabrėžė dvišaliame Lietuvos ir Lenkijos prezidentų susitikime, per kurį jie aptarė politinį, ekonominį ir kultūrinį bendradarbiavimą, pranešė Prezidentūra.

G. Nausėda su ponia Diana Nausėdiene sekmadienį pradėjo vizitą Lenkijos sostinėje Varšuvoje, kur pirmadienį dalyvaus iškilmingoje Gegužės 3-iosios Konstitucijos 230-ųjų metinių minėjimo ceremonijoje.

G. Nausėda taip pat  akcentavo strategine partneryste grįstus dvišalius Lietuvos ir Lenkijos santykius, ypač sustiprėjusį bendradarbiavimą saugumo ir gynybos srityje. 

Abiejų valstybių vadovai išreiškė paramą Ukrainos suverenitetui, teritoriniam vientisumui ir tarptautinei Krymo platformai. Išreikštas ir bendras palaikymas Baltarusijos pilietinės visuomenės kovai už demokratinius pokyčius, nurodo Prezidentūra.

Pasak pranešimo, Lietuvos ir Lenkijos vadovai sutarė kurti ambicingą Europos Sąjungos Rytų partnerystės politiką bei ir toliau teikti paramą kaimyninių šalių reformoms.

Prezidentai atkreipė dėmesį į strateginių Lietuvos ir Lenkijos infrastruktūros projektų svarbą dvišaliams santykiams. Jie sutarė užtikrinti sklandų projektų „Via Baltica“ ir „Rail Baltica“ įgyvendinimą bei elektros tinklų sinchronizacijos su kontinentine Europa projekto spartinimą.

Iškilmingame Gegužės 3-iosios Konstitucijos 230-ųjų metinių minėjimo renginyje kartu su Lietuvos prezidentu ir pirmąja ponia dalyvaus ir Latvijos, Estijos, Lenkijos bei Ukrainos vadovai su sutuoktiniais.

BNS rašė, kad Vilniuje sekmadienį viešėjęs Lenkijos premjeras Mateuszas Morawieckis (Mateušas Moravieckis) susitiko su premjere Ingrida Šimonyte.   

Tai pirmasis jo vizitas Lietuvoje nuo I. Šimonytės vadovaujamos Vyriausybės kadencijos pradžios ir pirmasis Lenkijos premjero vizitas šiais metais, pernai gruodį Lietuvos ir Lenkijos premjerai kalbėjosi telefonu.

1791 metais gegužės 3-iąją priimta ATR Konstitucija buvo pirmasis toks rašytinis dokumentas Europoje.

Lenkijoje gegužės 3-oji yra svarbi valstybinė šventė, tuo metu Lietuvoje ši data minima kukliau, nes Konstitucija, kai kuriais vertinimais, sumažino Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės savarankiškumą bendroje valstybėje su Lenkija.



NAUJAUSI KOMENTARAI

to aha

to aha portretas
pries simtmeti poliakai okupavo rytu Lietuvos zemes,jie okupantai buvo ir liks tokie

Anonimas

Anonimas portretas
ale kokia gali but vienybe su buvusiais okupantais

aha

aha portretas
1938 metų Lenkijos ultimatumas Lietuvai buvo neblogas solidarumas, deja atėjo "agresyvioji" Rusija, atėmė iš Lenkijos Vilnių ir prijungė prie Lietuvos. Klausimas, ar negėda Nausėdai dalyvauti politiniame spektakliuje? Kas turėtų atsitikt, kad Lietuvoj pabustų žmonės?
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių