Futbolo federacijoje ir J. Kvedaro namuose – FNTT kratos

  • Teksto dydis:

Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) pareigūnai ketvirtadienio rytą atlieka kratas Lietuvos futbolo federacijos patalpose ir federacijos prezidento Juliaus Kvedaro namuose, BNS patvirtino FNTT direktorius Kęstutis Jucevičius.

Kalba eina apie milijonines sumas

„Yra toks reikalas šiandien. Atliekami yra veiksmai“, - sakė K.Jucevičius.

Jis pridūrė, kad kratos atliekamos ir „privačiose susijusiose įmonėse“, tačiau FNTT direktorius nenorėjo jų viešinti, kol atliekami procesiniai veiksmai.

K.Jucevičius teigė, kad ikiteisminis tyrimas „dėl lėšų švaistymo“ vyksta apie mėnesį. Kalba, pasak FNTT vadovo, „eina apie milijonines sumas“.

„Mes tiriame pagrinde dėl galimo futbolo federacijos lėšų švaistymo. (...) Kalba eina apie milijonines sumas, bet tikslių sumų dabar tikrai neįvardysiu“, - sakė FNTT vadovas.

Jo teigimu, įtarimai vykdomame tyrime kol kas nėra pareikšti niekam.

Premjeras Algirdas Butkevičius šią savaitę pranešė ketinantis kreiptis į Kūno kultūros ir sporto departamentą dėl situacijos Lietuvos futbolo federacijoje (LFF), opozicijai paraginus nutraukti finansavimą dėl galimos nusikalstamo pasaulio įtakos.

„Premjeras įpareigos Kūno kultūros ir sporto departamentą išanalizuoti situaciją Lietuvos futbolo federacijoje, ir tuomet priimti sprendimą dėl finansavimo“, - BNS antradienį sakė premjero atstovė spaudai Evelina Butkutė - Lazdauskienė.

Anot premjero atstovės, „tokios kalbos, kokios viešojoje erdvėje sklinda šiandien, federacijai nedaro garbės, tačiau Kūno kultūros ir sporto departamentas turi vadovautis faktais ir priimti sprendimus, naudingus sportininkams, o ne kažkokioms grupuotėms“.

Tokią poziciją Vyriausybė išsakė po to, kai opozicijoje esantys liberalai paragino stabdyti LFF finansavimą, „kol federacija neišsirinks skaidrią reputaciją turinčių vadovų“.

Liberalų sąjūdžio lyderis Eligijus Masiulis teigia, kad tokių priemonių siūlo imtis reaguojant į pranešimus, kad dėl federacijos valdymo gali kovoti nusikalstamos grupuotės.

Iniciatyvinei grupei „Futbolo sąjūdis“ atstovaujantis buvęs komandos „Atlantas“ žaidėjas Raimondas Karpavičius prieš savaitę viešai metė kaltinimus, kad LFF veikla „grindžiama bauginimais“ arba menkomis dovanėlėmis, o elitinė šalies A lyga degraduoja dėl sutartų rungtynių bei įvairiausių intrigų. Jis pareiškė, jog įtaką Lietuvos apskričių futbolo federacijų vadovams darantys nusikalstamų grupuočių atstovai viešai save sieja su J.Kvedaru giminystės ryšiais. Anot R.Karpavičiaus, LFF kasmet UEFA skiria iki 20 mln. eurų, tačiau visuomenė nežino, kaip šios lėšos panaudojamos.

Savo ruožtu J.Kvedaro vadovaujama LFF dėl jo oponento pareiškimų antradienį kreipėsi į Generalinę prokuratūrą. Pranešime spaudai teigiama, kad galimų nusikaltimų siejimas su J.Kvedaru ir federacijai daroma „didžiulė žala Lietuvos futbolo federacijos, jos vadovo ir visos šalies futbolo reputacijai“.

LFF Vykdomasis komitetas gruodžio pradžioje sustabdė Tauragės apskrities futbolo federacijos (TAFF) narystę LFF, nurodydamas, kad buvęs TAFF vadovas Sigitas Jukna atleistas anksčiau, nei numatyta TAFF įstatuose. Nauju Tauragės futbolo vadovu išrinktas ne kartą teistas Arūnas Pukelis, žinomas Šviniaus pravarde.

J.Kvedarui 2012 metais buvo pareikšti įtarimai dėl neteisėto praturtėjimo, bet šiemet jo atžvilgui tyrimas nutrauktas.

Tarptautiniame FIFA reitinge Lietuvos futbolo rinktinė šiuo metu užima 126-ąją vietą. Tai žemiausia vieta per visą istoriją.

Kratas sieja su LFF vadovo rinkimais

Lietuvos futbolo federacijoje (LFF) surengtas kratas jos atstovai sieja su artėjančiais LFF prezidento rinkimais.

„Tai yra normali procedūra, visai nenustebinusi prieš rinkimus ir po visų pareiškimų“, - BNS sakė LFF komunikacijos skyriaus vadovė Vaiva Zizaitė.

Kaip skelbta, tyrimą dėl galimo federacijos lėšų švaistymo atliekantys Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) pareigūnai ketvirtadienio rytą atlieka kratas LFF patalpose ir federacijos prezidento Juliaus Kvedaro namuose.

V.Zizaitė BNS teigė, kad pareigūnai jau baigė patikrinimą V.Kvedaro namuose, šiuo metu jie tęsia darbą federacijos patalpose Vilniuje.

„(V.Kvedaro namuose) jau atlikta krata, dabar yra tikrinama federacijos buhalterija, užplombuotos durys vadovų ir archyvo, tikrinami visi buhalteriniai dokumentai šiuo metu“, - sakė V.Zizaitė.

Ji sakė, kad pats V.Kvedaras situacijos komentuoti negali.

„Šiuo metu tikrai negali, nes jis negali kalbėti telefonu, jis net mums neatsiliepia, galbūt jam neleidžiama atsiliepti, bet jis turi atvykti į federaciją tuoj pat“, - teigė atstovė.

J.Kvedarui 2012 metais buvo pareikšti įtarimai dėl neteisėto praturtėjimo, bet šiemet jo atžvilgui tyrimas nutrauktas.

LFF prezidento rinkimai turėtų vykti 2016 metų pradžioje.

Žada bendradarbiauti su teisėsauga

Kratas atliekantys Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) pareigūnai domisi „Hummel“ parama Lietuvos futbolo federacijai (LFF), sako jos prezidentas Julius Kvedaras.

„Ieškojo dokumentų, (...) kurie galbūt susiję su tuo sponsoriumi. (Pareigūnai) rodo, kad (Vaidoto) Butkevičiaus firma. „Hummelis“, - žurnalistams ketvirtadienį prie LFF būstinės Vilniuje sakė J.Kvedaras.

J.Kvedaras teigė, kad sporto įranga ir apranga prekiaujanti bendrovė „Hummel“ yra viena didžiausių LFF rėmėjų.

„Tai jūs įsivaizduokite, jeigu aprengti visas rinktines... Kažkada žiūrėjome, praktiškai išeidavo, kad kainuodavo apie du milijonus litų. (...) Jie visur remia, visus turnyrus remia“, - sakė federacijos prezidentas.

J.Kvedaras nurodė, kad FNTT pareigūnai paėmė jo ir federacijos buhalterės kompiuterius.

LFF prezidentas teigė neketinantis atsistatydinti.

„Už ką? Kodėl jūs tokį klausimą užduodate? Už tai, kad žmonės remia?“, - sakė jis, pridurdamas, kad galutinį sprendimą dėl kandidatavimo kitais metais priims sausio mėnesį.

Lietuvos futbolo federacija anksčiau ketvirtadienį paskelbė žadanti bendradarbiauti su teisėsauga, kuri ketvirtadienį atlieka kratas jos būstinėje Vilniuje ir federacijos prezidento J.Kvedaro namuose.

„LFF (...) yra pasiruošusi bendradarbiauti su teisėsauga ir pateikti visus reikalingus dokumentus bei informaciją, kuri reikalinga tyrimui“, - teigiama pranešime spaudai.

FNTT nurodo, kad kratos atliekamos vykdant ikiteisminį tyrimą dėl galimo lėšų švaistymo. Tarnybos vadovas Kęstutis Jucevičius BNS sakė, kad kalbama „apie milijonines sumas“. Jo teigimu, įtarimai kol kas niekam nėra pareikšti.

FNTT direktorius patvirtino, kad kratos atliktos J.Kvedaro namuose, LFF būstinėje ir „privačiose susijusiose įmonėse“. BNS paskambinus internete nurodomu „Hummel“ centrinės būstinės telefonu, atsiliepusi darbuotoja sakė „negalinti suteikti tokios informacijos“ apie galbūt būstinėje atliktas kratas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

kazius

kazius portretas
Kol lialka vadovaus. Lietuvoje fudbolas atsidūrs, pasaulio kvalifikacijoje 150 vietoje
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių