FNTT prisijungė prie 25 šalių darbo grupės, tiriančios likviduojamo Latvijos banko ABLV veiklą

  • Teksto dydis:

Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba (FNTT) prisijungė prie Latvijos finansinės žvalgybos tarnybos suburtos darbo grupės, tiriančios likviduojamo Latvijos banko ABLV galimą dalyvavimą tarptautinėse pinigų plovimo schemose. Šioje darbo grupėje, neskaitant Lietuvos, dar dirba ekspertai iš 25 šalių.

„Latvijos kolegų atliekamas tyrimas yra labai platus, vertinamas buvusio vieno iš didžiausių Latvijos bankų vaidmuo didelio masto pinigų plovimo schemose. Dalyvavimas tarptautinės darbo grupės veikloje leis iš arti įvertinti, ar tuo metu vykdytos schemos turėjo kokių sąsajų su Lietuva, bei pasidalinti patirtimi“, – sakė FNTT direktorius Antoni Mikulskis, pridurdamas, kad bendradarbiavimas su Latvijos finansinės žvalgybos padaliniu įvairiais klausimais vyksta nuolat.

Pernai rugsėjį suburtos ekspertų grupės tikslas – sustiprinti pajėgas analizuojant minėto banko veiklą, kreditorius, galimą paties banko bei jo darbuotojų dalyvavimą stambiu mastu plaunant pinigus.

„Darbo grupė veikia kaip praktinė keitimosi finansine žvalgybine informacija platforma, kurioje dalyvaujančių valstybių finansinės žvalgybos bei pinigų plovimo prevencijos padaliniai turi prieigą prie pačios aktualiausios informacijos, kuri, priešingu atveju, nebūtų prieinama. Dabar jau 26 šalių ekspertų bendradarbiavimas ir keitimasis informacija neabejotinai bus naudingas ir stiprinant Lietuvoje dirbančių analitikų kompetenciją bei pinigų plovimo prevenciją mūsų šalyje“, – tvirtino FNTT Pinigų plovimo prevencijos valdybos viršininkas Edmundas Jankūnas.

Pasak E. Jankūno, artimiausias planuojamas tarptautinės darbo grupės posėdis vyks gruodžio pradžioje ir bus organizuojamas nuotoliniu būdu, jame dalyvaus ir ekspertai iš Lietuvos.

2018 metų vasarį Latvijos bankų priežiūros institucija, gavusi JAV iždo departamento pranešimą apie tai, kad bankas ABLV yra įsivėlęs į tarptautines pinigų plovimo ir korupcijos schemas, sustabdė ABLV veiklą. Tų pačių metų vasarą buvo panaikinta banko licencija, patvirtintas likvidavimo planas. 2019 m. rugsėjį buvo suburta banko galimą dalyvavimą pinigų plovimo schemose tirianti darbo grupė, sudaryta iš 25 šalių atstovų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių