Europos dienos renginiuose sostinėje prisistatys VSAT ir „Frontex“

  • Teksto dydis:

Europos dienos renginiuose sostinėje sekmadienį prisistatys Europos Sąjungos išorės sieną saugančios Valstybės sienos apsaugos tarnyba (VSAT) ir Europos sienų ir pakrančių apsaugos agentūra „Frontex“.

Lukiškių aikštėje lankytojai galės išgirsti pasieniečių pasakojimus apie sienos stebėjimo ypatumus, susipažinti su ginkluote, apžiūrėti įvairią įrangą, skelbia Vidaus reikalų ministerija.

„Europos diena – taikos, vienybės ir solidarumo diena. Lietuva, sauganti 1070  km ES išorės sienos, solidarumo per šiuos metus patyrė labai daug. Be politinės, diplomatinės, humanitarinės ir finansinės ES šalių ir ES agentūrų, EK paramos Baltarusijos režimo organizuotą hibridinę ataką būtume atrėmę kur kas sunkiau“, – pranešime teigė A. Bilotaitė.

Neteisėtos migracijos krizės pradžioje, nusprendus skubiai pasienyje su Baltarusija įrenginėti fizinį barjerą, pirmieji kilometrai kilo Estijos, Slovėnijos, Slovakijos, Vengrijos, Ukrainos, Turkijos  dovanotomis ir tiekiamomis medžiagomis.

Šiuo metu  pasienyje su Baltarusija nutiesta 330 km koncertinos ir įrengta 280 km fizinio barjero.

Estija, Lenkija, Austrija, Vokietija į pagalbą Lietuvai atsiuntė ir pareigūnų, Čekija, Kipras suteikė finansinės paramos, humanitarinės pagalbos per ES civilinės saugos mechanizmą, būtiniausių daiktų migrantų apgyvendinimui suteikė 19 Europos šalių.

Europos Komisija iš Vidaus saugumo fondo skyrė Lietuvai beveik 15 mln. ES išorės sienos su Baltarusija skubiam stiprinimui.

Šios lėšos  buvo skirtos sienos stebėjimo įrangai – sraigtasparniams modernizuoti, bepiločiams orlaiviams, naktinio matymo, pirštų atspaudų skenavimo įrangai ir kt.

EK iš Prieglobsčio, migracijos ir integracijos fondo Lietuvai  taip pat skyrė 42 mln. eurų skubios paramos neatidėliotiniems migrantų krizės valdymo poreikiams. 


Šiame straipsnyje: Europos dienaVSATFrontex

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių