Seime – diskusija apie mobilizaciją Rusijoje: salėje švilpavo vėjai

  • Teksto dydis:

Kaliningrado lietuvių kilmės gyventojai turėjo septynis mėnesius pasui pasikeisti į lietuvišką. Nepaisant to, dabar Lietuvai iškilo klausimas, ar lietuvių kilmės rusus nuo mobilizacijos gelbėti. Pagal įstatymus, kad žmogus būtų laikomas lietuvių kilmės, užtenka įrodyti, kad bent vienas iš senelių laikė save lietuviu, praneša LNK.

Vidaus reikalų ministerija praneša, kad tie Rusijos piliečiai, kurie turės lietuvišką kilmę patvirtinantį dokumentą, bus į Lietuvą įleidžiami.

Skaičiuojama, kad Kaliningrade lietuviškos kilmės žmonių gali būti apie 30 tūkst. Tai – beveik visa Marijampolė. Tačiau tai nerodo, kad jie visi turi lietuvišką kilmę patvirtinantį dokumentą.

„Kai man mūsų saugumo tarnybos pasakys, kad jos pajėgios užtikrinti patikrą ir duos garantiją, kad tarp tų 30 tūkst. nebus Rusijai lojalių žmonių, kai prasidės kokie veiksmai, svarstyčiau tokį variantą“, – akcentavo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto primininkas Laurynas Kasčiūnas.

Opozicija demonstruoja, kad ji irgi susirūpinusi. Suorganizuota diskusija apie Rusijos mobilizaciją. Tačiau tuo metu salėje švilpauja vėjai – sėdi tik apie 20 opozicionierių, net balkone lankytojų daugiau. Pirmas diskutuoti atėjo Petras Gražulis ir viskas pasidarė labiau apie konservatorius nei rusus.

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

 

 

Iš pradžių konservatorių lyderis dar reagavo, paskui salę paliko. Opozicija liko kalbėtis negausiame savų būryje. Tribūnoje kalbėjo ir vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė, tačiau ir tada keli iš opozicijos narių laiką išnaudojo naujo automobilio paieškai.

„Sako, kad įmanoma patikrinti. Kaip karvelai galėjo patikrinti tuos 80 tūkst.?“ – retoriškai klausė L.Kasčiūnas.

Į 4 mln. gyventojų turintį Sakartvelą rusai plūsta toliau. Pasienyje automobilių eilės tęsiasi, sieną rusai kerta pėsčiomis ir dviračiais. Daugiausia – karinio amžiaus vyrai.

Kol kas į Lietuvą, bėgdami nuo dalinės mobilizacijos, prašėsi tik šeši rusai. Jie nebuvo įleisti. Tačiau situacija gali drastiškai pasikeisti, jei Sakartvelas ir Kazachstanas savo sienas uždarys. Šis srautas gali pajudėti mūsų kryptimi.

„Visiškai izoliavus Rusiją, pamatytume didesnį judėjimą ir link ES sienų, tai, ką mes stebėjome su Suomijos siena“, – sakė užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis.

Nuo šiandien jau ir Suomija neįleidžia rusų, turinčių turistines Šengeno vizas.

„Atsižvelgiant į dabartinę padėtį, šiuo sprendimu siekiama visiškai užkirsti kelia rusų turizmui į Suomiją ir su tuo susijusiam tranzitui per Suomiją“, – pažymėjo Suomijos užsienio reikalų ministras Pekka Haavisto.

Rusijoje esantiems Lietuvos piliečiams Užsienio reikalų ministerija rekomenduoja išvykti, neatmeta lietuvių persekiojimo ir sulaikymo. Tokias rekomendacijas po Vladimiro Putino mobilizacijos paskelbė ir Amerika, ir kitos šalys.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Per mažai uždirba,

Per mažai uždirba, portretas
niekšai...

141 dikaduonei

141 dikaduonei  portretas
Ir uzka jiems dar kelti atliginimus

Blindai

Blindai portretas
Tu atkreipk demesi i autobuse sedincius,stovincius zmones,jiems isskyrus telefona nieko nereikia,kada isjungs interneta,gal tada ir sukils.O dabar visi visa galva kitame skaitmeniniame pasaulyje,ilide ten nemato kas vyksta aplink,tarsi sraiges savo kiaute,bet like stato ir jiems to uztenka.As nors ir senelis tris kart,galiu susipazint autobuse,gatvej su man patikusia moteriskute,o sitie zombiai tik pazinciu svetainese ilinde bando sisipazint ir jei nepasiseka anonizuojasi.
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių