Didesnių algų nesulaukiantys mokytojai vėl rengs protestus

Švietimo profsąjungų atstovai ketvirtadienį susirinko prie Švietimo ir mokslo ministerijos, kur reiškė nepasitenkinimą dėl vykdomų pertvarkų ir žadėjo rengti protesto akcijas.

„Kaip ir anksčiau, taip ir dabar, deja, turime pripažinti, kad visos kalbos apie ugdymo kokybės gerinimą (...) tėra muilo burbulai“, - žurnalistams sakė Lietuvos švietimo profesinės sąjungos pirmininkas Audrius Jurgelevičius.

Jis teigė iš derybų Seimo Švietimo ir mokslo komitete darantis išvadą, jog etatinis mokytojų darbo apmokėjimas vietoje žadėtų 2018 metų atsiras tik 2020 metais.

Profsąjungos vadovas taip pat sakė, jog iš esmės žlugo derybos dėl kolektyvinės šakos sutarties, kas leistų padidintų mokytojų algas.

Pasak A.Jurgelevičiaus, jo neįtikino Švietimo ir mokslo ministerijos argumentas, kad mokytojų algoms kelti nesama lėšų. Jo teigimu, pinigų galėtų atsirasti restruktūrizuojant ministerijai pavaldžias įstaigas ir mažinant psichologų bei socialinių darbuotojų etatus mokyklose.

Tuo metu Lietuvos švietimo įstaigų profesinės sąjungos pirmininkas Eugenijus Jesinas teigė, jog nė viena ankstesnė Vyriausybė ar Švietimo ir mokslo ministerijos vadovybė taip neignoravo švietimo darbuotojų atstovų, kaip dabartiniai politikai.

„Su švietimo ministre mes praktiškai nebendraujame. Išsakyti savo siūlymų, pasidalinti savo mintimis, galiausiai pateikti kažkokius reikalavimus mes neturime galimybės“, - sakė E.Jesinas.

Jis paskelbė, jog penkios švietimo profesinės sąjungos organizuoja mitingą prie Vyriausybės birželio 28 dieną.

Savo ruožtu aukštųjų mokyklų darbuotojai ketina mitinguoti birželio 15 dieną. Jie dalyvaus eitynėse nuo Seimo iki netoli Vyriausybės esančios Vinco Kudirkos aikštės ir protestuos prieš aukštųjų mokyklų tinklo pertvarką ir nekeliamus atlyginimus.

Lietuvos aukštųjų mokyklų profesinių sąjungų susivienijimo vicepirmininkė Ramunė Žurauskienė teigė, jog politikai universitetus planuoja jungti mechaniškai ir taip pavers juos „akademinio verslo įmonėmis“.

„Mes už demokratišką aukštojo mokslo reformą, mes prieš buldozerinę reformą“, - sakė ji.

Švietimo ir mokslo ministrės patarėjas Arminas Varanauskas tvirtino, jog dabartinė ministerijos vadovybė stengiasi nevykdyti reformų neapgalvotai „ir nešokti nuogam į dilgėles“.

„Tai yra viena iš priežasčių, kodėl mes vis dar nekalbame apie, pavyzdžiui, ministerijai pavaldžių įstaigų pertvarką“, - sakė A.Varanauskas.

Jis atmetė mokytojų priekaištus dėl žlugusios šakos kolektyvinės sutarties derybų žlugimo ir teigė, kad jos tęsis. Pasak jo, aiškumo kol kas nėra ir dėl etatinio mokytojų apmokėjimo, nes derybos dėl biudžeto asignavimų švietimui dar neprasidėjo.

A.Varanauskas neigė, jog Švietimo ir mokslo ministerija nepalaiko dialogo su profesinėmis sąjungomis. Iš karto po vykusio protesto jis pakvietė profsąjungų lyderius susitikti su ministre Jurgita Petrauskiene po jos vizito į Latviją.

„Aš labai kviesčiau šalia tų skirtumų, kurie yra labai normalūs, (...) nepamiršti, kad mes turime labai daug bendrų dalykų ir labai daug bendrų siekių“, - sakė ministrės patarėjas.


Šiame straipsnyje: mokytojaimitingai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių