D.Grybauskaitė: Konstitucinio Teismo sprendimų nekomentuoju

Prezidentė Dalia Grybauskaitė penktadienį pareiškė nekomentuosianti Konstitucinio Teismo sprendimo, kuriuo „Tvarkos ir teisingumo“ partijos vadovui Rolandui Paksui užkirstas kelias dalyvauti Seimo rinkimuose.

Šalies vadovė pabrėžė, kad Konstitucinio Teismo sprendimus reikia vykdyti, o savo asmeninės nuomonės ji viešai neišsakys.

„Savo nuomonę asmeninę turiu visokią ir galbūt įvairią, bet kaip prezidentė galiu tik atsakyti taip: Konstitucinio Teismo sprendimų nekomentuoju, juos reikia vykdyti. Asmeninė liks asmeniškai“, - žurnalistams sakė prezidentė.

Konstitucinis Teismas trečiadienį paskelbė, jog R.Paksui dalyvauti Seimo rinkimuose leidęs įstatymas prieštarauja Konstitucijai.Konstitucinio Teismo teigimu, po Europos Žmogaus Teisių Teismo sprendimo reikėjo keisti Konstituciją, o ne vien Seimo rinkimų įstatymą. Teismo nuomone, įstatymu mėginęs įveikti Konstitucinio Teismo nutarimo galią Seimas viršijo savo įgaliojimus.

Teismas vertino pavasarį priimtą Seimo rinkimų įstatymo pataisą, pagal kurią per apkaltą pašalinti asmenys į parlamentą kandidatuoti negali ketverius metus po apkaltos. Iki tol po priesaikos sulaužymo kandidatuoti į Seimą buvo draudžiama iki gyvos galvos.Pastarasis draudimas rėmėsi anksčiau priimtu Konstitucinio Teismo nutarimu.

2004 metais teismas buvo pareiškęs, kad asmuo, sulaužęs konstitucinę priesaiką, daugiau niekada negali eiti pareigų, kurių pradžia siejama su priesaikos davimu.

Konstitucinis Teismas nutarime konstatavo, kad 2004 metais suformuluota teisinė pozicija turi precedento reikšmę ir jį saisto.

R. Paksas prezidento pareigų neteko 2004 metų balandį. Jam buvo surengta apkalta dėl priesaikos sulaužymo ir šiurkštaus Konstitucijos pažeidimo, kai jis išimties tvarka savo finansiniam rėmėjui Jurijui Borisovui suteikė Lietuvos pilietybę.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių