Dėl originalių pavardžių kovojančios šeimos prašo politikų paisyti sveiko proto

Mišrios šeimos prašo Seimo sprendimų, kurie leistų joms gauti pasus ir asmens tapatybės korteles su originaliai nelietuviškais rašmenimis įrašytais vardais ir pavardėmis.

Teismuose dėl galimybės gauti dokumentus su originaliomis pavardėmis kovojančių šeimų atstovai sako, kad jų negaudami jie negali keliauti į užsienį, kitaip pažeidžiamos jų teisės. Jie taip pat ragina neįteisinti galimybės originaliai pavardes rašyti tik antrame puslapyje, kaip pasiūlyta Seime registruotomis pataisomis.

„Gal vertėtų pagaliau paisyti ne populizmo, o tiesos ir sveiko proto? (...) Jei deklaruojate profesionalumą visose srityse, tai priimkite profesionalius sprendimus ir šiuo klausimu. Tai bus dar viena proga parodyti, kad dirbate ne tik žodžiais, bet ir veiksmais“, – sakoma prezidentei, Seimui, Vyriausybei ir žiniasklaidai adresuotame laiške, kurį pasirašo dvi dešimtys asmenų.

Šį kreipimąsi spaudos konferencijoje antradienį pristatę mišrių šeimų atstovai ir juos atstovaujančio Europos žmogaus teisių fondo vadovė Evelina Baliko aiškino, kad tai nėra siauro žmonių rato problema.

„Kas šešta šeima šiuo metu yra mišri, kad šešta lietuvė išteka už užsieniečio, kas šeštas vaikas gimsta užsienyje, tai sakyti, kad ši problema yra tik kelių šeimų problema, nėra tiesa. Tai yra šių dienų aktualija“, – pabrėžė E.Baliko.

Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas (LVAT) prieš dvi savaites paskelbė, kad nelietuviškos pavardės Wardyn ir Pauwels (Vardyn ir Pauels) turi būti įrašytos ir lietuviškais, ir nelietuviškais rašmenimis. Kiek anksčiau teismas priėmė sprendimus Jaquet (Žakė) ir Gorecki-Mickiewicz (Gorecki-Mickevič) bylose – Vilniaus policijos migracijos valdyba įpareigota išduoti Lietuvos piliečiams pasus su abejomis pavardžių versijomis: sulietuvinta, anot teismo, turėtų būti įrašyta pirmajame paso puslapyje, originali – kitų įrašų skyriuje.

„Bus kreiptasi į Europos Žmogaus Teisių Teismą su prašymu išaiškinti, ar tai nėra žmogaus teisių pažeidimas. Akivaizdu, kad tai yra, nes tai nėra tik siūlymas daryti du įrašus, šiuo atveju yra verčiama pakeisti (pavardę) į lietuvišką versiją“, – pranešė E.Baliko.

Teismo sprendimu nepatenkintos šeimos valdžios institucijas ragina įvertinti Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Migracijos valdybą.

„Mūsų visų bylų advokatai ir teisininkai buvo gerokai nustebę, kokius argumentus pateikė šios institucijos atstovai teismuose, aiškindami, kodėl negali išduoti ID kortelių ir pasų su originaliais asmenvardžiais. Stebino ir tai, kaip nekompetentingai tiek formos, tiek turinio atžvilgiu buvo parengti Migracijos valdybos teismui pateikti apeliaciniai skundai. Tad kyla labai rimtas klausimas, ar Migracijos valdyboje dirba kompetentingi žmones. Visų mokesčių mokėtojų Lietuvoje vardu prašytume, kad vyriausybė nedelsiant atliktų išsamų šios įstaigos funkcionavimo patikrinimą. O gal vertėtų iš naujo svarstyti, ar neverta uždaryti šią įstaigą?“, – siūloma kreipimesi į valdžios institucijas.

Šiuo metu Lietuvoje galiojantys teisės aktai numato, kad Lietuvos piliečių dokumentuose vardai ir pavardės rašomi lietuviškais rašmenimis. Klausimą dėl raidžių rašymo originaliai  dažnai kelia Lietuvoje gyvenantys lenkai ir Varšuvos politikai.

Seimui buvo teikti skirtingi variantai dėl pavardžių rašybos nelietuviškais lotyniškais rašmenimis, naudojant tokias raides kaip w, x ir q. Daug diskusijų kelia klausimas, ar tokia rašyba galima pagrindiniame, ar tik kitame paso puslapyje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Teisėjai yra prisiekę Konstitucija, o Konstitucijoj įtvirtinta LIETUVIŲ kalba; bet kokie nuosprendžiai, kuriais pažeidžiama Konstitucija, yra NIEKINIAI; juos priėmę teisėjai tokiu būdu pažeidė savo KONSTITUCINĘ priesaiką ir nusipelno APKALTOS. Ir jei mes nesugebėsim apginti SAVO Konstitucijos, tai - kokie mes Piliečiai, kodėl prieš 'žiurkes' pasuojam.

puikus komentaras

puikus komentaras portretas
Gerbiamieji ir gerbiamosios, atvykote gyventi į Lietuvą? Norite būti Lietuvos piliečiais? Taip? Tai pirmų pirmiausias dalykas - turite gerbti šios šalies Konstituciją. Ir šitą nuvalkiotą tiesą jums išaiškins bet kurioje kitoje valstybėje. Taigi atsiverčiame LR Konstitucijos 14 straipsnį ir ką ten matome? O, Viešpatie, LR valstybinė kalba yra... lietuvių kalba?! Kokia čia dar nesąmonė, pasakysite jūs!!! Ar aplamai yra tokia valstybė?! O kokia čia kalba ta lietuvių kalba? Čiukčių ar kokių nors indėnų?.. Nei čiukčių, nei indėnų. Tai - viena seniausių kalbų pasaulyje. Ir jei tamstos Lietuvoje kažkas netinka, tai, kaip sako rusai, "volnomu - volia" (rus. - laisvam - laisvė), tame prasme, kad per prievartą čia jūsų niekas nelaiko.

~~~.....~~~~

~~~.....~~~~ portretas
Šaunuoliai užsieniečiai, kad kovoja už savo teises.
VISI KOMENTARAI 14

Galerijos

Daugiau straipsnių