Dėl mirtino viruso – patikra oro uostuose: keturi Kinijoje lankęsi žmonės – sveiki

  • Teksto dydis:

Dėl koronaviruso grėsmės Lietuvos oro uostuose savaitgalį budėję visuomenės sveikatos specialistai patikrino keturis Kinijoje buvusius asmenis, visi jie buvo sveiki.

„Pavyko pabendrauti su keturiais asmenimis, kurie labai neseniai lankėsi Kinijoje. Visi jie buvo sveiki. Niekas nejuto jokių simptomų“, – sekmadienio pavakare BNS sakė Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Vilniaus departamento direktorė Rolanda Lingienė.

Anot jos, minėtiems asmenims patikrinta kūno temperatūra, paklausta, kaip jie jaučiasi ir suteikta informacija, ką daryti, jeigu pajustų panašius į gripą simptomus.

Tarp patikrintųjų vienas buvo Lietuvos, trys – užsienio piliečiai. Visi jie lankėsi kituose Kinijos regionuose, nei plinta mirtį nešantis virusas.

R. Lingienė atkreipė dėmesį, kad lietuviai vangiai reaguoja į specialistų siūlomą informaciją apie koronavirusą, tuo metu užsieniečiai aktyviai bendravo su NVSC darbuotojais.

Pasak direktorės, Vilniaus, Kauno ir Palangos oro uostuose budintys specialistai  nepraleidžia nė vieno keleivio, siūlo jiems prieiti, pabendrauti.

Be to, konsultacijos suteiktos oro uosto darbuotojams.

Visi jie buvo sveiki. Niekas nejuto jokių simptomų.

Kiek truks minėta prevencinė akcija, R. Lingienė tvirtino dar nežinanti.

„Darysime tiek, kiek reikės, kol bus nepalanki epidemiologinė situacija“, – BNS sakė ji.

Pirmadienį rengiamas įvairių tarnybų specialistų pasitarimas.

„Šnekėsime, ar tokios priemonės reikalingos, ar galime jas švelninti, ar palikti tik pasyviąją informaciją“, – teigė Vilniaus departamento vadovė.

Ji atkreipė dėmesį, kad tokios priemonės, kurios ėmėsi NVSC, šiuo metu nerekomenduoja nei Pasaulio sveikatos organizacija, nei Europos ligų prevencijos ir kontrolės centras.

„Bet niekas ir nedraudžia padidinti budrumą“, – sakė R. Lingienė.

Jos duomenimis, pernai Lietuvos sieną kirto per 15 tūkst. žmonių, prieš tai pabuvojusių Kinijoje.

Šeštadienio rytą budėti visuose trijuose šalies oro uostuose NVSC specialistai pradėjo dėl Kinų naujųjų metų švenčių.

Naujausiais duomenimis, sekmadienį jau patvirtinta apie 2 tūkst. koronaviruso atvejų, 56 žmonės mirė nuo šios ligos.

Lietuvos užsienio reikalų ministerija rekomenduoja Lietuvos piliečiams nevykti į centrinės Kinijos Hubei provincijos miestus: Uhaną, Huanggangą, Edžou, Čibį, Čiandžiangą, Džidžiangą, Džingmeną, Šiantao, Huangši, kur paskelbtas karantinas.

Užsikrėtusiųjų šiuo virusu simptomai – panašūs. Vargina karščiavimas, kosulys, pasunkėjęs kvėpavimas – požymiai panašūs pneumonijai (plaučių uždegimui) priskiriamiems bruožams. Įtariama, kad virusas pavojingiausias mažiems vaikams, vyresnio amžiaus ar turintiems sveikatos problemų asmenims.



NAUJAUSI KOMENTARAI

asmuo

asmuo portretas
Del gripo ivedamas karantinas, ko del tokio viruso laukiat. Tikrai skrajutes nepades.

R

R portretas
Neileiskit situ zmoniu isvis i lietuva, tegul varo atgal is kur atvare , atgal i ta kinija , koki velnia ir ka ten galima veikt toj kinijoj, jei taip patiko tegu negrizta cia niekad, arba tik tada kai baigsis epidemija.

Jo

Jo portretas
O gal jie jau turi ta virusa tik dar nepasireiske simptomai, reikia vistiek juos izoliuoti, uzdaryti menesiui ar ilgiau , kad jie nevaiksciotu laisvai tarp zmoniu.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių