Dėl liūties smarkiai patvino kelios upės Vakarų Lietuvoje, žalos nefiksuota

Dėl pirmadienį Lietuvoje siautusios liūties smarkiai patvino kelios upės vakarinėje Lietuvos dalyje, tačiau dėl to didesnės žalos nefiksuota, BNS informavo Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba (LHMT).

Dvi upės patvino Kelmės rajone: pavojingas vandens lygis pasiektas Aunuvos upėje ties Aunuvėnais, kritinis – Kražantėje ties Pluskiais.

Viena upė patvino Akmenės rajono savivaldybėje: Ventoje ties Papile pasiektas taip pat kritinis lygis.

Tarnybos duomenimis, antradienį Aunuvoje stebimas vandens lygis 320 centimetrų, pavojingo lygio riba šioje upėje – 300 centimetrų. Ventoje ties Papile stebimas lygis – 372 centimetrai, čia kritinio lygio riba 350 centimetrų, Kražantėje ties Pluskiais vandens lygis – 108 centimetrai, kritinis – 100 centimetrų.

Kritiniai, pavojingi ir stichiniai vandens lygiai nustatomi kiekvienai upei atskirai, atsižvelgiant į jų dydžius ir kitus skirtumus.

Patvinimų nebeprognozuoja

Didelės žalos, anot LHMT, dėl pakilusio vandens lygio ir išsiliejusių upių nefiksuota.

„Pačios upės labai neišsiliejo, didesnės žalos nepadarė. Minėtos trys upės galėjo kažkiek užlieti sausumos plotus, žemesnes vietas, jeigu arčiau kažkas pasistatę kažką turėjo, galėjo turėti kažkokių nuostolių. Bet manau, kad žymiai daugiau dabar nuostolių atnešė lietus“, – BNS sakė hidrologė Janina Brastovickytė-Stankevič.

Per parą dėl tokio smarkaus lietaus vandens lygis pakilo daugelyje rajonų, tačiau ėmė slūgti lūčiai pasitraukus iš šalies. Didesnis kilimas vis dar stebimas vakarinėje ir šiaurinėje dalyje, vietomis iki 182 centimetrų per parą.

„Daugiausiai kiek matome slūgimas praktiškai visur, keliose vietose yra kilimo. Ta kilimas gali kažkiek išsilaikyti, kol sutekės vanduo iš upės baseino, iš aukštesnių vietų, kur buvo pasikaupę“, – teigė hidrologė.

„Bet tai tikrai nebus didelis kilimas ir pavojingų lygių daugiau tikrai neturėtume pasiekti“, – pridūrė ji.

Anot hidrometeorologų, vandens lygis visoje Lietuvoje turėtų atslūgti per tris dienas.

Daugiausia kritulių – Telšiuose

Kaip antradienį savo „Facebook“ paskyroje pranešė LHMT, pirmadienį katastrofiniai lietūs užfiksuoti penkiose vietose: Telšiuose, Šiauliuose, Mažeikiuose, ir Joniškyje ir Šilalės rajone, Laukuvoje. 15-oje meteorologijos stočių buvo stebėti stichiniai, o 52-ose meteorologijos stotyse – pavojingi lietūs.

Katastrofiniu lietumi laikoma liūtis, kai iškrenta daugiau kaip 80 milimetrų kritulių per 12 valandų, stichinis lietus – tarp 50 ir 79 milimetrų, pavojingas lietus – 15–49 milimetrų.

Didžiausias kritulių kiekis per 48 valandas buvo išmatuotas Telšiuose – 117,8 milimetrų, tai sudaro net 140 procentų liepos mėnesio normos.

Taip pat virš 100 milimetrų kritulių iškrito Šiauliuose, Laukuvoje, ir Kelmės rajone, Anuvėnuose, virš 80 milimetrų – Akmenėje, Joniškyje, Mažeikiuose, Vilniaus oro uoste, Trakų Vokėje bei Mažeikių rajone, Leckavoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių