Dėl gydymo įstaigos kaltės nuo koronaviruso mirusių artimiesiems – kompensacijos

  • Teksto dydis:

 Į COVID-19 židiniu tapusią Vilniaus miesto klinikinę ligoninę 69-erių vyras atvyko gydytis kasos uždegimo. Kaip ir visi pacientai, jis buvo ištirtas dėl COVID-19, jo testas buvo neigiamas. Tačiau žmogus mirė nuo koronaviruso, praneša LNK žinių tarnyba.

Paciento dukra neabejoja, kad jos tėtis infekcija užsikrėtė ligoninėje ir medikus kaltina aplaidumu.

Marija Šumacherienė, velionio dukra

- Aš atidaviau tėtį,sergantį kasos uždegimu. Jis turėjo lėtinių ligų. Bet mes planavom važiuoti į sodybas, sodinti pomidoriukus. Ir žinot, ką aš gavau? Po trijų savaičių aš gavau urną su pelenais. Aš nežinau, ką sudeginau. Aš neturėjau progos atsisveikinti. Aš neturėjau progos pamatyti netgi kūno.

Moteris svarsto iš ligoninės reikalauti atlyginti žalą: ir Pacientų sveikatai padarytos žalos nustatymo komisijoje ir teisme.

Marija Šumacherienė, velionio dukra

- Ginti visuomeninį interesą prieš valstybę savo privačiomis lėšomis yra pakankamai sunki finansinė našta. Bet palikti to negalima. Žaizda negyja. Mes juk netgi negavom oficialaus atsiprašymo iš Vilniaus klinikų. Mes negavom užuojautos, tiesiog cinišką paminėjimą, kad ligonis buvo sunkus.

Buvusi žinoma Klaipėdos gydytoja, rentgenologė Stanislava Bukartienė COVID-19, tikėtina, taip pat apsikrėtė ligoninėje. 83-ejų moteris gulėjo Klaipėdos universitetinės ligoninės slaugos skyriuje, vėliau buvo perkelta į Akių ligų skyrių, kur buvo COVID-19 židinys. Tačiau Bukartienės dukra kreiptis dėl žalos neketina.

Agnė Bukartaitė, velionės dukra

- Mama tikrai sirgo sunkiom ligom, ilgai gulėjo slaugoj, todėl būtų nesąžininga ją gydžiusių medicinos personalo atžvilgiu. Ir gydytojų atžvilgiu. Toks pasipinigavimas. Man tokios šlovės ir garbės tikrai nereikia.

Būtent Klaipėdos universitetinė, Vilniaus miesto klinikinė ir Ukmergės ligoninės dėl galimo aplaidumo sulaukė ir teisėsaugos dėmesio. Klaipėdos ir Vilniaus įstaigomis susidomėjo prokuratūra, dėl mirusios, COVID-19 sirgusios pacientės Ukmergėje pradėtas ikiteisminis tyrimas. Sveikatos apsaugos ministerija skelbia, kad COVID-19 gydymo įstaigose užsikrėtę pacientai ar mirusiųjų artimieji galės reikalauti atlyginti turtinę ir neturtinę žalą.

Vilma Srogė, Sveikatos apsaugos ministro patarėja

- Svarbu nustatyti, ar žala ir užsikrėtimo priežastys kilo būtent dėl gydymo įstaigos netinkamų veiksmų, netinkamai laikantis infekcijų kontrolės režimo, ir kitų reikalavimų. O galbūt pacientas užsikrėtė dėl savo paties veiksmų.

Jeigu bus nustatyta, kad pacientas gydymo įstaigoje pats nesilaikė saugumo reikalavimų ir dėl to susirgo, jam žala atlyginama nebus. Jei dėl žalos kreipsis mirusio, COVID-19 sirgusio paciento artimieji, bus aiškinamasi, ar žmogus mirė būtent nuo koronaviruso, o ne kitų ligų. Dėl piniginės kompensacijos ir jos dydžio spręs Pacientų sveikatai padarytos žalos nustatymo komisija. Kol kas negauta nė vieno ligoninėje COVID-19 susirgusio paciento ar jo artimųjų prašymo. Patys medikai jaučiasi kaltinami be pagrindo.

Vaidotas Grigas, Lietuvos gydytojų vadovų sąjungos valdybos narys

- Pradžioje buvo kalti medikai, kurie, matyt, atvežė tą virusą, tada buvo kaltos gydymo įstaigos, kurios neturėjo tų priemonių ir pačios ruošė tvarkas, pačios bandė tas asmens apsaugos priemones įsigyti, dabar vėl kalti medikai, kad blogai dėvi ar nemoka dėvėti asmens apsaugos priemones.

Anot gydytojų, valdžia ne padeda pacientams ieškoti teisybės, o tik didina nepasitikėjimą medikais. Be to, nuo pacientų COVID-19 apsikrėtė ir nemažai medikų. Ligoninių vadovai mano, kad žalą įrodyti bus sunku: tai gali užtrukti ilgai, bus sudėtinga nustatyti, kur ir kaip iš tikrųjų apsikrėtė pacientas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Zmogus

Zmogus portretas
Kompensacija turėtų išmokėti gydimo įstaigos vadovas,nes tai jis nesugebėjo užtikrinti saugumą.

sėkmės teismuose

sėkmės teismuose portretas
tik atsakyti turėtu tas ar ta medikė, kuri užnešė užkratą į ligoninę

VISŲ PIRMA

VISŲ PIRMA portretas
TAI NE LIGONINĖ O KIAULYDĖ....NIEKUR NĖRA TOKIŲ AROGANTIŠKŲ IR CHAMAVOTŲ GYDYTOJŲ KAIP TEN....SESELĖMIS PRIIMTOS MOTERYS NET NE MEDIKĖS. KLIZMOS PASTATYTI NEMOKA....Sveikatos ministrą reikia bausti, kad taip ilgai NEMATĖ koks bardakas yra šioje kiaulydėje...Operacinės kaip prozektorijai o į tualetus net įeiti neįmanoma.Primyžti iki pat durų ir niekas netavarko..SMARVĖ ir NEŠVARA.....GĖDA.
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių