Dalis mobilių punktų dirba trumpiau: to priežastys yra skirtingos

Dalis mobiliųjų koronaviruso patikros punktų pirmadienį dirba trumpiau, vieni tą daro dėl didelės laboratorijų apkrovos, kiti – dėl sumažėjusių žmonių srautų.

Karštosios linijos duomenimis, ne nuo 8 iki 20 val., o trumpesniu grafiku dirba penki iš 10 punktų.

Klaipėdos mieste punktas pirmadienį atsidarė įprastu laiku, tačiau paskutinį pacientą priims 18 val. Kaip BNS teigė Klaipėdos miesto poliklinikos vadovė Loreta Venckienė, tokiu grafiku dirbama todėl, jog uostamiestyje nespėjama atlikti tyrimų.

„Užsikimšusios laboratorijos, bet čia ne laike esmė, o kiekyje ėminių. Punkte padarom 50–51 per dieną. Bet mes dar tiriam šimtus žmonių iš keltų, tai kada atsilaisvins laboratorijos, tada didinsim kiekį punkte“, – sakė L. Venckienė.

Su panašia problema susiduria ir Marijampolė. Pirmadienį punktas darbą pradėjo 10 val., o baigė 13.30 val.

„Kasdien nuvežame priduoti paimtus ir gauname kitai dienai naujus. Tai visą laiką po 40 gaunam, buvo 48 daugiausia. Tai manom, kad čia esmė yra laboratorijų pajėgumuose ištirti terpes“, – BNS sakė Marijampolės savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Valdas Tumelis.

Alytuje mobilusis patikros punktas darbą pradėjo įprastu laiku, tačiau paskutinį mėginį planuoja paimti šiek tiek prieš 16 val. Kaip teigė savivaldybės gydytojas Povilas Jagelavičius, punktas darbą planuoja atsižvelgdamas į pasitikrinti vykstančių žmonių srautus.

„Buvo tokia situacija praėjusios savaitės pabaigoje – ketvirtadienį, penktadienį – vakarinė pamaina paimdavo vieną ar du mėginius. Yra neracionalu komandai duoti visą reikiamą aprangą, kad būtų paimta tik tiek mėginių“, – BNS kalbėjo P. Jagelavičius.

Panaši situacija ir Utenoje, kur punkto darbo laikas taip pat planuojamas pagal atvykstančių žmonių srautus. Šiame mieste pirmadienį paskutinį pacientą specialistai turėtų priimti 18.40 val.

Šiauliuose punktas dirbti planuoja iki 20 val., tačiau pirmąjį pacientą aptarnavo tik vidurdienį.

„Mes dvyliktą valandą startuojame visada. Esmė ta, kad vadovaujamės rekomendacijomis ir kitų punktų, kurie sakė, kad pradžioje darbas turėtų prasidėti nuo dvyliktos valandos“, – BNS sakė Šiaulių vicemeras Domas Griškevičius.

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga teigia, kad savivaldybės, vertindamos žmonių srautus, gali koreguoti mobilių koronaviruso patikros punktų darbo grafiką.

Anot jo, siekiant, kad būtų ištirta daugiau mėginių ir tai būtų daroma greičiau, dar šią savaitę turėtų būti leista tyrimus dėl koronaviruso atlikti daugiau laboratorijų.

„Įtraukinėjamos privačios laboratorijos, kurios bus verifikuojamos ir galės atlikti daugiau tyrimų, tada tas apimtis išplėsime, apimtys galės būti plečiamos ir jau esamose laboratorijose įdiegus papildomus pajėgumus“, – per spaudos konferenciją pirmadienį sakė A. Veryga.

Anot Sveikatos apsaugos ministerijos, dėl galimybės tirti ėminius vertinamos „Baltic Medics“, „Diagnostikos laboratorija“, „Medicina practica laboratorija“ ir „SK Impeks Medicinos diagnostikos centras“.

Anksčiau sveikatos apsaugos ministras A. Veryga yra nurodęs įvertinti galimybes į  koronaviruso infekcijos nustatymo vietų tinklą įtraukti Nacionalinio vėžio instituto laboratoriją.

Šiuo metu tyrimai nustatant COVID-19 atliekami šešiose laboratorijose: Nacionalinėje visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijoje, Santaros klinikose, Kauno klinikose, Klaipėdos universitetinėje ligoninėje, Respublikinėje Šiaulių ligoninėje, Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto laboratorijoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių