- Kauno.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Kai orai atšilo, ūkininkai laukuose džiaugiasi, kad gamta davė gerą bulviakasį. Vieni keliais eina, kiekvieną bulvę čiupinėdami, kiti bulvių kasamąsias turi, jos lengvina darbą, praneša LNK.
Klaipėdos rajono gyventojai sako, kad bulvių šiemet užderėjo mažiau nei pernai ir keikia vasarinę sausrą.
„Yra ir stambių, ir mažų bulvikių, ir sėklinių yra, bet ne per daug. Tas gamtos klimatas nenorėjo per daug gero derliaus duoti“, – pasakojo bulvių kasėjas Vaidas Pakalniškis.
Bulvių kasėjui antrino ir ūkininkas Kęstutis Paulauskas iš Baukštininkų kaimo: „Išdegė viskas“.
Jis sakė, kad šiemet kilogramas bulvių kainuos apie eurą. Tai – dvigubai daugiau nei pernai.
„Praeitais metais pusės nenukasiau net, nes po 7–8 centus. Buvo pasijuokimas iš žmogaus. Tiek darbo įdėta, viskas yra rankų darbas. Nukasti, perrinkti, viską sunešioti – čia yra baisu, o niekas to darbo neįvertina“, – kalbėjo K. Paulauskas.
Nors bulvių mažiau, esą jos užaugo didesnės, tad juokauja, kad bus patogiau cepelinams skusti, mat po bulviakasio esą yra tradicija valgyti cepelinus.
Klaipėdietis kulinarijos ekspertas Vincentas Sakas sakė, kad po bulviakasio ir turėtų būti švenčiama Cepelinų diena, o ne žiemą, kaip dabar, kai pasiduota Detroite gyvenančio Amerikos lietuvio užmojui ir vasario 2 d. paskelbta Cepelinų diena. V. Sakas Cepelinų dieną ragino minėti rugsėjo 30 d.
„Visos maitinimo įstaigos tą 30 dieną turėtų veltui maitinti žmones cepelinais, nes cepelinai yra virtę mūsų tautiniu patiekalu“, – teigė jis.
Kulinarijos ekspertas juokavo, kad turbūt per bulviakasį daugiausia cepelinų ir suvalgoma. O jie gali būti ne tik su varške ar mėsa. Įdarui tinka ir daržovės, ir grybai, ir esą viskas, ko širdis geidžia. Skaniausi cepelinai esą iš šviežių bulvių, mat jų apvalkas būna itin purus ir minkštas. Tik pagaminti reikia mokėti.
„Gaminant iš šviežių bulvių, reikia žinoti, kiek reikia dėti virtų bulvių, kad jas būtų galima surišti, nes krakmolas suriša. Jeigu žinai šitas proporcijas, jeigu žinai, ką reikia dėti, kad bulvės būtų baltos, visus įdarus... Nėra skanesnių cepelinų kaip iš šviežių bulvių, ką tik nukastų ir ką tik padarytų“, – kalbėjo V. Sakas.
O pagardinti skaniausia su grietine ir spirgais. Kulinarijos ekspertas pataria tik nepainioti didžkukulių su cepelinais.
„Didžkukuliai yra daromi iš virtų bulvių su varškės ir lašinukų įdaru. Jūs pamėginkit bet kokiam aukštaičiui pasakyti, kad tu valgai cepelinus – jis tau ausis nudraskys“, – sakė V. Sakas.
Kulinarijos ekspertas tvirtino, kad lietuviškos bulvės itin vertingos: jos mažina cholesterolio kiekį, rekomenduojamos sergantiems gastritu, ateroskleroze, podagra, inkstų ligomis, širdies nepakankamumu. O žalios bulvės padeda gydyti skorbutą.
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Restauruoti Prienų ir Kauno rajono miškuose rasti partizanų dokumentai4
Po metus trukusių darbų restauruota dalis Lietuvos partizanų Tauro apygardos Geležinio Vilko ir Žalgirio rinktinių dokumentų. Dalies dokumentų, daugiau kaip 70 metų išbuvusių po žeme, nepavyko atkurti. ...
-
Naktį – žemiausia šaltojo sezono temperatūra: kur taip šalo?
Šią naktį išmatuota kol kas pati žemiausia 2024–2025 m. šaltojo sezono oro temperatūra, pranešė Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba. ...
-
Po incidento progimnazijoje prabilo apie mokyklų saugumą: reikia daryti du dalykus
Klaipėdoje vyrui patekus į progimnaziją ir pavogus moksleivių telefonus, švietimo, mokslo ir sporto viceministras Ignas Gaižiūnas teigia, kad stiprinant ugdymo įstaigų saugumą, svarbiausia užtikrinti aplinkos stebėjimą ir patekimo į pastat...
-
Siūloma griežčiau bausti narkotikų lindynių savininkus2
Būstų, kuriose platinami ir vartojami narkotikai ar kitos psichiką veikiančios medžiagos, savininkus nuo kitų metų siūloma bausti griežčiau. ...
-
Lietuva įsipareigojo remti Ukrainos gynybos pramonę, skirs pirmus 10 mln. eurų
Lietuva įsipareigojo remti Ukrainos gynybos pramonę, skirs 10 mln. eurų ukrainietiško drono „Palianytsia“ gamybai. ...
-
L. Kasčiūnas: svarstoma ilginti komendantūrų karių rengimo kursus7
Svarstoma iki 14 dienų ilginti komendantinių vienetų karių rengimo kursus, sako krašto apsaugos ministras Laurynas Kasčiūnas. ...
-
Lietuvoje minima Kariuomenės diena2
Įvairiuose šalies miestuose šeštadienį bus minima Lietuvos kariuomenės diena, skirta pažymėti 106-ąsias kariuomenės atkūrimo metines. ...
-
Kalėdų eglės įžiebimas Kaune – jau šiandien! (stebėkite tiesiogiai nuo 19.30 val.)10
Kaunas pirmasis šalyje jau šiandien įžiebs kalėdinę eglę ir įjungs šventinį laikmatį. Įspūdingą šventę stebėkite kartu su portalu „Kauno diena“ nuo 19.30 val.! ...
-
Genocido centras bendradarbiaus su Vengrijos valstybės saugumo istorijos archyvu4
Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centras (LGGRTC) pasirašė sutartį su Vengrijos valstybės saugumo istorijos archyvu, ji leis centro istorikams naudotis šios įstaigos turimais dokumentais. ...
-
Piligriminės kelionės pamokos ir atradimai2
Visuomenininkas ir verslininkas Gintautas Labanauskas su Kauno šv. Apaštalų Petro ir Povilo arkikatedros parapijos bendruomene pasidalijo įspūdžiais iš piligriminės kelionės. ...