Matematikos mokytoja apie tragiškus egzamino rezultatus: išlaikyti galėtų ir mano močiutė

  • Teksto dydis:

Rezultatų dar nėra, o sąmyšis – milžiniškas. Švietimo mokslo ir sporto ministrė Jurgita Šiugždinienė sustabdė matematikos brandos egzamino balų skelbimą ir paprašė atlikti papildomą egzaminų analizę. Tokio žingsnio ministrė ėmėsi, nes egzamino neišlaikė neregėtai daug abiturientų. Ministerija dar nenori patvirtinti, tačiau šaltiniai sako, jog minimalaus balų skaičiaus nesurinko net 35 procentai laikiusių abiturientų, praneša LNK.

Švietimo ministerijai paskelbus, kad pradėti viešinti valstybinių brandos egzaminų rezultatai, vilnietis Emilis Mikulskis mėgino pažiūrėti, kaip išlaikė lietuvių kalbos egzaminą.

„Tiesiog neleidžia „Swedbank“ prieiti toliau prie prisijungimo, negali dabar greitai pažiūrėti“, – nesėkmingai bandė abiturientas.

E. Mikulskiui svarbus ne tik lietuvių kalbos, bet ir dar neskelbto matematikos egzamino rezultatas. Jei neišlaikys, už studijas jam teks mokėti. Vis dėlto tikisi, kad egzaminą išlaikė.

Buvo gana keista, nes išlaikyti egzaminą tikrai nebuvo kažkas sunkaus.

„Pasitikrinome su draugais, kuriais važiavome į egzaminą, tai matėme, kad jau egzaminas buvo išlaikytas antros dalies pradžioje. Dėl to yra ramiau. Aišku, pamatėme žinias, kurios išėjo dėl matematikos egzamino. Buvo gana keista, nes išlaikyti egzaminą tikrai nebuvo kažkas sunkaus“, – teigė abiturientas.

Pasirodė informacija, kad matematikos brandos egzamino neišlaikė net 35 proc. abiturientų, t. y. per 5 tūkst. iš 15 tūkst. laikiusiųjų. 

Nors švietimo ministrė šių skaičių nepatvirtina, prasitarė, kad rezultatai jai netikėti.

„Toks neigiamas siurprizas, kad vis dėlto mūsų matematikos žinios negerėja“, – kalbėjo J. Šiugždienė.

Pernai matematikos egzamino neišlaikė kiek daugiau nei 15 proc. laikiusiųjų, todėl ministrė paprašė atlikti papildomą šiųmečio matematikos egzamino analizę.

„Tie rezultatai, kurie yra nustatyti, yra reikalingi surinkti taškai išlaikymo ribai arba, pavyzdžiui, nuo kurio taško yra skiriamas 100 balų įvertinimas, yra adekvatūs ar nėra priežasčių keisti šią išlaikymo ribą“, – sakė Nacionalinės švietimo agentūros direktoriaus pavaduotoja Asta Ranonytė.

„Jau nelabai yra, ką svarstyti. Arba skelbi tai, kas įvyko, arba nuleidi balą ir paskelbi, kad pamatėme, jog vis dėlto daugiau išlaikė. Bet čia yra manipuliacija. Šiemet pamatėme, kad esame nauji karaliai, neišmokome savo vaikų matematikos“, – komentavo žurnalo „Reitingai“ redaktorius Ginataras Sarafinas.

Po pirmųjų pandemijos metų, kai moksleiviai ilgai mokėsi nuotoliu, matematiką išlaikė 3 proc. daugiau nei šiemet. Per 20 metų neišlaikiusiųjų matematikos egzamino nuo 7 proc. padaugėjo iki 35 proc. Tokį kritimą įvertino ir matematikos pedagogai.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

Tai yra devyni taškai iš 60 –patys lengviausi, paprasčiausi taškai, kuriuos galėtų gauti ir mano močiutė.

„Aš esu sujaudinta, turbūt, kaip ir visi Lietuvos tėvai ir matematikos mokytojai, ir mokiniai. Aš nesitikėjau tokių rezultatų. Mano mokiniai grįžę po egzamino nieko tokio baisaus nesakė, jie nematė ten didelės tragedijos“, – kalbėjo matematikos mokytoja Vilija Dabrišienė.

„Tai nėra netikėta, to buvo galima laukti, bet nauja yra tai, kad ministrė nusprendė iš naujo įvertinti egzaminus“, – sakė VU dėstytojas Rimas Norvaiša.

Tam, kad išlaikytų matematiką, moksleiviai turėjo surinkti tam tikrą balų skaičių. Tai šiemet, anot mokytojų, nebuvo sunku.

„Tai nėra kažkokia aukštoji matematika. Tai yra devyni taškai iš 60. Tai yra patys lengviausi, paprasčiausi taškai, kuriuos galėtų gauti ir mano močiutė“, – tvirtino V. Dabrišienė. 

Patys moksleiviai dėl nesėkmės kaltina ir pandemiją, ir pergrūstą mokymo programą.

„Pamokos vyksta vieną dieną – viena tema, kitą dieną – kita tema, kartais per dieną – dvi temos. Jeigu mokytojas dėl COVID-19 „iškrisdavo“ kuriam laikui, tai jau per pamoką bandai prabėgti dvi–tris temas“, – tvirtino abiturientas.

Švietimo ministerija guodžia – rengiama nauja mokymo programa, bet dar nepatvirtina ji jau sulaukė kritikos.

„Dabar svarstomos naujos matematikos mokymo programos. Recenzentai pasakė, kad jie netvirtintų ir sako, kad tai yra prastai parengta programa matematikos srityje, bet ministerija sako „na, gal kaip nors“, – kalbėjo G. Sarafinas.

Lietuvių kalbos ir literatūros egzaminą abiturientai išlaikė geriausiai per pastaruosius aštuonerius metus. Neišlaikiusiųjų buvo 8 proc. Visi brandos egzaminų rezultatai bus paskelbti iki liepos 12-osios.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ko jus cia piktinates

ko jus cia piktinates portretas
nu neislaike vaikuciai i neislaike...uztat lanzbergu dvaro gieme ismoko giedot....i ne seip a pasitelke dirbtini intelekta da visom kalbom isverst ir isinterpretuot gali... i bus jum atsakymas i jusu programas i ystaymus kuriuos 30metu raset ....raset raset interpretavot interpretavot naujodarus i naujakurus idieginejot i lietuviu kalba i gavosi ka vaikuciai uzduociu nebesupranta....jus egzaminu uzduotis skaitet ? .... a is dabartiniu politiku naudojamos kalbos isvertus i tradicine lietuviu kalba i gaunasi ka jei visa diena pilstai is tusio i kiaura per menesi pripilstai 3500Eur algos....

Močiutė

Močiutė portretas
Kas čia per gradacija, jei jau močiutė tai turi buti durna. Nesityčiokit, yra daug labai protingų šiuoaikinių močiučių

Gėda

Gėda portretas
Gėda kad neišlaikė.ir dar ieškoma pasiteisinimų. Neišlaikė nes nesimokė,o važinėjo su tėveliais po užsienius,pamokų metu užsiėmė kitais dalykais.prieš 20 metų baigiau mokyklą,o kažkurioje svetainėj pateiktas užduotis nesunkiai įveikiau. GĖDA neišlaikys,o dar labiau-verkšlenti. Tai tie kur gavo po 100,90 kitokie? Tegul tuos 9 varganus surenka bent
VISI KOMENTARAI 40

Galerijos

Daugiau straipsnių