Naujųjų Jungtinių specialiųjų pajėgų pratybose – ir teroristinio išpuolio simuliacija

Naujai kuriamos Jungtinių specialiųjų pajėgos trečiadienį surengė pratybas, kuriose imitavo atsaką į teroristinį išpuolį.

Vilniaus rajone, Valčiūnuose, esančioje Ugniagesių gelbėtojų mokykloje pareigūnai po įvykdyto išpuolio teikė neatidėliotiną pagalbą sužeistiesiems, taip pat simuliavo situaciją, kurioje automobilis su dideliu sprogmenų kiekiu bandė patekti į Lietuvos teritoriją, vykdė kitas užduotis.

Šiomis pratybomis Vidaus reikalų ministerija (VRM) pristatė naująsias pajėgas, kurias sudaro Viešojo saugumo tarnybos (VST) Operatyvaus reagavimo kontratakos komandos (ORKA), Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) Specialiosios paskirties skyriaus ir Policijos departamento Antiteroristinių operacijų rinktinės „Aras“ pareigūnai.

Anot vidaus reikalų ministrės Agnės Bilotaitės, Jungtinių specialiųjų pajėgos yra skirtos atremti nekonvencines, hibridines ir kitas valstybės saugumui kylančias grėsmes.

„Tikslas, kad mes galėtumėm būti kaip galima gerai pasiruošę ateityje galintiems kilti įvairiems iššūkiams, – kalbėjo ministrė. – Mes matome įvairiausias provokacijas, kurios vyksta ne tik kad Lietuvoje, Baltijos regione ir ne tik. Šiuo atveju labai svarbu būti pasirengusiems atremti įvairiausias nekonvencines provokacijas, kurios gali būti įvairaus pobūdžio. Tam atsiranda šitos pajėgos.“

Tai yra jau visiškai kitas pajėgumas, kuris tikrai gali suduoti ženkliai stipresnį atsaką tam tikroms hibridinėms grėsmėms.

Savo ruožtu vado funkcijas atliekantis VST pavaduotojas Arūnas Paulauskas teigė, jog ateityje planuojami bendri mokymai, pareigūnų stažuotės.

„Netgi ta pati įranga, ekipuotė – pareigūnai tikrai galės ir turės galimybę skolintis, naudotis vienas kito“, – kalbėjo jis.

A. Paulauskas pabrėžė, jog ateityje planuojami ir bendri tam tikros technikos viešieji pirkimai.

„Aš taip turbūt abstrakčiai galiu pasakyti: nuo dešimčių (pareigūnų) mes pereiname prie jau šimtų. Tai yra jau visiškai kitas pajėgumas, kuris tikrai gali suduoti ženkliai stipresnį atsaką tam tikroms hibridinėms grėsmėms“, – sakė jis.

VSAT vadas Rustamas Liubajevas pristatymo renginyje sakė, jog Jungtinės pajėgos leis geriau išnaudoti ribotus resursus, stiprins pareigūnų gebėjimus.

Naujosioms pajėgoms po vienerius metus rotaciniu principu vadovaus rinktinės „Aras“, ORKA, pasieniečių Specialiosios paskirties skyriaus vadai.

Pasak A. Paulausko, pajėgos bendradarbiaus ir su Lietuvos kariuomenės Specialiųjų operacijų pajėgomis.

„Esame atviri, gali būti asocijuoti partneriai įsijungiantys į tam tikras treniruotes, į tam tikrų algoritmų kūrimą. Tai tikrai tas klausimas – atviras“, – kalbėjo jis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Ką mokam tai mokam-

Ką mokam  tai mokam- portretas
ar suvaidint kokią sceną ar susimuliuot kokį triperį -liuosai ir zaprasto.

Anonimas

Anonimas portretas
pakazucha

jo

jo portretas
tas pajėgas siūlau pavadinti AUDRA DYKUMOJE
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių