Apžvalga: svarbiausi trečiadienio įvykiai Lietuvoje ir pasaulyje

BNS pateikia svarbiausių trečiadienio naujienų Lietuvoje ir užsienyje apžvalgą:

Sausio 13-osios byla. Lietuvos apeliacinis teismas patvirtino pirmosios instancijos teismo nuosprendį, kuriuo per 60 buvusių aukštų Sovietų Sąjungos pareigūnų pripažinti kaltais dėl karo nusikaltimų ir nusikaltimų žmoniškumui Sausio 13-osios įvykiuose. Teismas sugriežtino bausmes Rusijos piliečiams karininkams Jurijui Meliui ir Genadijui Ivanovui, vieninteliams dalyvavusiems procese nuteistiesiems. Kiti kaltinamieji – buvę kariškiai, komunistų partijos ir KGB veikėjai – liko nuteisti už akių. Maskvai anksčiau pradėjus teisinį šią bylą nagrinėjusių teisėjų persekiojimą, eurokomisaras Didier Reyndersas patikino, kad Europos Sąjunga juos gins nuo Rusijos keršto.

Koronaviruso situacija:

* Lietuvoje nustatyti 853 nauji COVID-19 atvejai, mirė septyni žmonės. 14 dienų naujų susirgimų rodiklis 100 tūkst. gyventojų toliau kyla ir šiuo metu siekia 329.

* Premjerė Ingrida Šimonytė pranešė, jog Lietuvą šią savaitę pasieks apie 130 tūkst. vakcinos dozių, iš kurių 96 tūkst. bus skirta pirmajai dozei. Jos teigimu, didėjant vakcinų pristatymui, didžiausias iššūkis artimiausiu metu bus pakankamai sparčiai vakcinuoti.

* Po Vyriausybės ekstremalių situacijų komisijos posėdžio pranešta, kad judėjimo ribojimus Velykų savaitgalį užtikrins sustiprintos stacionariuose postuose dirbsiančios pareigūnų pajėgos. Taip pat žadama daugiau dėmesio skirti susibūrimams viešose erdvėse, planuojama tikrinti traukinių keleivius.

* Vilniaus savivaldybės taryba nusprendė nuomotis „Litexpo“ parodų centro patalpas gyventojų vakcinacijai nuo COVID-19. Patalpose yra suplanuotos 46 vakcinavimo vietos.

* Lietuvos teisėjams Sveikatos apsaugos ministerija išaiškino, kad teisėjai gali būti skiepijami prioriteto tvarka, nors ir nėra tiesiogiai įvardyti kaip prioritetinė grupė ministro Arūno Dulkio įsakyme. Advokatai pareiškė, kad jie turėtų būti skiepijami tokia pat tvarka kaip teisėjai.

* Audinių fermoje Lazdijų rajone, rastas naujas koronaviruso židinys. Čia auginama beveik 12 tūkst. audinių.

* Rusija pranešė registravusi pirmąją pasaulyje koronaviruso vakciną gyvūnams – ja siekiama užkirsti kelią galimoms viruso mutacijoms.

* Jungtinės Valstijos ir dar 13 šalių, įskaitant Lietuvą, išsakė susirūpinimą dėl Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) ekspertų parengtos ataskaitos apie COVID-19 pandemijos ištakas ir paragino Kiniją suteikti tyrėjams visokeriopą prieigą. PSO vadovas Tedrosas Adhanomas Ghebreyesus paragino atidžiau įvertinti teoriją, kad virusas galėjo būti paleistas iš laboratorijos.

PVM lengvata. Seimo Biudžeto ir finansų komitetas pritarė lengvatinio 9 proc. PVM tarifo taikymui labiausiai nuo pandemijos nukentėjusiems maitinimo, sporto, kino bei kultūros sektoriams. Maitinimo sektoriui lengvata būtų taikoma paslaugoms, nesusijusioms su alkoholiu. Lengvatos svarstymas Seime numatytas ketvirtadienį, o priėmimas – po Velykų. Lengvatą kritikuoja prezidentas Gitanas Nausėda ir kadenciją baigiantis centrinio banko vadovas Vitas Vasiliauskas.

Paramos pokyčiai. Vyriausybė praplėtė potencialių paramos gavėjų sąrašą iš balandį turinčio startuoti antrojo paramos labiausiai nukentėjusiam verslui. Apyvartos kritimo kartelė, palyginti su priešpandeminiu laikotarpiu, sumažinta iki 50 proc., paramos vienai įmonei lubos didinamos nuo 100 tūkst. iki 350 tūkst. eurų, pats subsidijų paketas auga nuo 70 mln. iki 120 mln. eurų, 50 mln. perkeliant iš pirmojo paramos verslui paketo. Įmonės paramą galės apskaičiuoti trimis būdais – pagal sumokėtus mokesčius, patirtas pastoviąsias išlaidas, po pinigų gavimo atliekant auditą, o į mažesnes sumas pretenduojančios smulkesnės įmonės paramą galės gauti ir be audito.

„Pigu“ akcininkai. Baltijos šalių elektroninės prekybos grupė „Pigu“ sulaukė investicijos iš privataus kapitalo „Mid Europa Partners“, kuri tampa pagrindine grupės akcininke. Pagal susitarimą „Pigu“ susijungia su Estijos bendrove „Hobby Hall Group“ (HHG), šio darinio vadovu liks „Pigu“ įkurėjas ir vadovas Dainius Liulys. Smulkiaisiais jungtinės bendrovės akcininkais liks ankstesni „Pigu“ valdytojai „MCI Group“, taip pat „Pigu“ ir HHG steigėjai.

Skundas prieš Lenkiją. Europos Komisija kreipėsi į Europos Teisingumo Teismą dėl teismų reformos Lenkijoje, kuri galimai pažeidžia šalies teismų nepriklausomumą. Briuselis Teismo prašo laikinai suspenduoti 2019 metais Lenkijos priimtą įstatymą, kol bus paskelbta galutinė nutartis.

„Deliveroo“ fiasko. Itin lauktas debiutas Londono vertybinių popierių biržoje virto fiasko – maisto pristatymo platformos „Deliveroo“ akcijos pirmąją prekybos dieną, palyginti su IPO kaina, ryte nėrė žemyn apie 30 proc. Per IPO viena kompanijos akcija buvo įkainota 3,90 svaro, o visa įmonė įvertinta 7,6 mlrd. svarų, tačiau praėjus vos kelioms minutėms nuo prekybos pradžios bendrovė neteko beveik 2,3 mlrd. svarų vertės. „Deliveroo“, kuri dažnai sulaukia kritikos dėl prastų darbo sąlygų, IPO buvo didžiausias biržos debiutas Londone per dešimtmetį.

Baltarusijos sankcijos. Autoritarinis Baltarusijos lyderis Aliaksandras Lukašenka pasirašė įsaką, draudžiantį įvežti į šalį tam tikrų kategorijų prekes bei pirkti paslaugas iš įstaigų šalyse, įvedusiose Baltarusijai sankcijas. Konkrečius sąrašus tvirtins šalies vyriausybė.

Slovakijos premjeras. Dėl nesėkmingo pandemijos valdymo atsistatydino Slovakijos premjeras Igoris Matovičius, sulaukęs kritikos ir už sprendimą nupirkti rusiškų vakcinų nuo COVID-19. Naują vyriausybę Slovakijos prezidentė Zuzana Čaputova pavedė suformuoti finansų ministrui Eduardui Hegeriui.

Šnipinėjimas Rusijai. Italijoje tiriant bylą dėl šnipinėjimo buvo sulaikytas italų karininkas, įtariama, perdavęs rusų kariškiui konfidencialių dokumentų už pinigus. Rusas, kuris yra ambasados pareigūnas, išvengė sulaikymo dėl savo diplomatinio imuniteto.

„Volkswagen“ juokelis. Vokietijos automobilių pramonės gigantas „Volkswagen“ paskelbė, kad bendrovės žinia apie padalinio Jungtinėse Valstijose pervadinimą į „Voltswagen“ buvo ankstyvas balandžio 1-osios pokštas. „Volkswagen“ paskelbė neva keičianti pavadinimą JAV tam, kad šis atspindėtų įsipareigojimą didinti investicijas į elektromobilumą. Šį juokelį kaip tikrą naujieną pranešė daugybė žinomų žiniasklaidos priemonių, kai kurios jų buvo gavusios patikinimus, jog pavadinimo keitimas nėra pokštas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių