Apžvalga: svarbiausi savaitgalio įvykiai Lietuvoje ir pasaulyje

BNS pateikia svarbiausių savaitgalio naujienų Lietuvoje ir užsienyje apžvalgą.

Viruso plitimas. Savaitgalį Lietuvoje pranešta apie aštuonis naujus užsikrėtimo koronavirusu atvejus – po keturis šeštadienį ir sekmadienį. COVID-19 nustatytas baltarusiui, „Maximos“ sandėlio darbuotojui ir kito sandėlio darbuotojo vaikui, po mirties – ir Ukmergės rajono gyventojui. Sekmadienį pranešta apie nustatytą atvejį virusą tiriančios Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos (NVSPL) darbuotojai, Utenos ligoninės medikei, iš Kazachstano grįžusiam asmeniui ir su grįžusiuoju iš Tadžikistano kontaktavusiam žmogui.

Konservatorių sąrašas. Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) taryba šeštadienį patvirtino galutinį kandidatų sąrašą Seimo rinkimuose, jame po sąrašo lyderių korekcijų, aukštos vietos suteiktos moterims: buvusiai Kauno technologijos universiteto laikinajai rektorei Jurgitai Šiugždinienei, buvusiai europarlamentarei Laimai Andrikienei, Seimo narei Aistei Gedvilienei. Gabrielius Landsbergis teigė, kad sėkmės rinkimuose atveju jo vadovaujami konservatoriai kol kas neužvertų galimybių dirbti koalicijoje su nė viena iš partijų, išskyrus Lietuvos lenkų rinkimų akciją – Krikščioniškų šeimų sąjungą

LGBT reikalavimai. Apie 500 žmonių šeštadienį Vilniuje surengtose eitynėse reikalavo užtikrinti seksualinių mažumų bendruomenės teises, juos pasitiko grupelė oponentų, pasisakančių prieš LGBT akcijas. Eitynių dalyviai reikalavo suteikti galimybę Lietuvoje pasikeisti vardą ir pavardę, lytį, įteisinti tos pačios lyties partnerystę ir santuokas, galimybę įsivaikinti, panaikinti LGBTIQ+ bendruomenės informacinę sklaidą ribojančias Nepilnamečių apsaugos įstatymo nuostatas.

Patikrinimai įmonėse. Valstybinė darbo inspekcija pradėjo neplaninius įmonių patikrinimus aiškinantis, ar darbdavių skelbiamos prastovos nėra fiktyvios. Pasak inspekcijos, nerimą kelia pastaruoju metu vėl išaugęs prastovų skaičius.

Virusas užsienyje. Junginėms Valstijoms šeštadienį paskelbus apie rekordinį užsikrėtimų COVID-19 skaičių per parą – 66,5 tūkst., Prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) šeštadienį pagaliau pasidavė spaudimui ir pirmą kartą viešumoje dėvėjo kaukę. Šalyje per parą mirė kone 800 žmonių – aukų skaičius išaugo iki beveik 135 tūkstančių. Rusijoje pastarąją parą nustatyta 6,61 tūkst. naujų atvejų, 130 užsikrėtusiųjų mirė, Baltarusijoje  – 165 nauji atvejai, penki žmonės mirė, o bendras užsikrėtusiųjų skaičius beveik pasiekė 65 tūkstančius. Latvijoje šeštadienį nenustatyta nė vieno naujo užsikrėtimo koronavirusu, prieš parą fiksuoti aštuoni atvejai.

Lenkijos rinkimai. Lenkija sekmadienį renka prezidentą – dabartinis šalies vadovas Andrzejus Duda (Andžejus Duda), palaikomaso valdančiosios partijos „Įstatymas ir teisingumas“ (PiS), varžosi su Varšuvos meru Rafalu Trzaskowskiu (Rafalu Tšaskovskiu) iš liberalios opozicinės partijos „Pilietinė platforma“ (PO). A. Duda užsienio politikoje teikia pirmenybę Vašingtonui, R. Trzaskowskis – Briuseliui, jiedu nesutaria dėl prieštaringai vertinamos teismų sistemos reformos. Apklausos žada atkaklią kovą. Didelis rinkėjų aktyvumas stebimas balsuojant ambasadoje Vilniuje.

Demonstracijos Rusijoje. Rusijoje į gatves šeštadienį ir sekmadienį išėjo tūkstančiai žmonių protestuodami prieš populiaraus gubernatoriaus Sergejaus Furgalo, kaltinamo užsakius įvykdyti kelias žmogžudystes, suėmimą.

Serbijos-Kosovo derybos. Serbijos ir Kosovo lyderiai sekmadienį vaizdo ryšiu surengė derybas dėl vieno sunkiausių teritorinių ginčų Europoje, kurioms pirmininkauja Europos Sąjunga. Belgradas atsisako pripažinti Kosovo vienašališkai paskelbtą nepriklausomybės deklaraciją. Serbija neteko tuometinės savo provincijos kontrolės po kruvino 1998–1999 metų karo, kuris buvo nutrauktas tik po NATO surengto serbų pajėgų bombardavimo. Serbijoje taip pat tęsiasi audringi protestai dėl vyriausybės atsako į COVID-19.

Irano klaida. Iranas paskelbė, kad nesuderinta oro gynybos junginio radiolokatorių sistema buvo svarbi „žmogiškoji klaida“, nulėmusi atsitiktinį ukrainiečių keleivinio lėktuvo numušimą sausio mėnesį. Per katastrofą žuvo visi laineriu skridę 176 žmonės.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Senjoro nuomonė.

Senjoro nuomonė. portretas
Iškrypėliais jų nevadinu.Čia yra gamtos klaida arba Dievo bausmė.Sakoma,kad septynioms kartom kris bausmė už padarytas tėvų ,senelių,prosenelių blogus darbus. Ir tos mažumos neturėtu didžiuotis tokiais esantis.Reikalauti ko neimanoma.Vaikai turi gimti iš vyro ir moters.O jūs to nenorite.Tai gyvenkite tyliai,dirbkite darbus.Juk daug tokių Lietuvoje žinome yra.Dirba ir nedejuoja.Dirba viešumos reikalaujančius darbus ir niekas jų neužkliudo,neižeidinėja.

........

........ portretas
joooo... BNS,ELTOS --akimis ziurint , tai svarbiausias yvykis yra Vilniaus lyberpydaru suorganizuotas pederastu zygis...no coment

Valdas

Valdas portretas
Jau per daug, kai gejai nori isivaikinti, tipo seima. O dabar taip, jie isivaikina, vaikas uzauga ir eina i pirma klase.... Mokytoja sako, atsivesk ,,mama". Nuo kada ,,mama" turi kiausus, a ? Arba lesbietes, mokytoja sako: atsivesk i mokykla ,,teti".... Nu kazkai nesiderina ir tai pripazinkime, jie nebus seima !!! Cia kaip anegdotas: Petriukas grizta is mokyklos ir klausia tevo.... Teti, kas yra tranvestitai... ? Tetis skaito laikrasti ir sako: Netrugdyk Petriuk, geriau eik paklausti dedes Aldona !
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių