Apžvalga: svarbiausi penktadienio įvykiai Lietuvoje ir pasaulyje

BNS pateikia svarbiausių penktadienio naujienų Lietuvoje ir užsienyje apžvalgą:

Koronaviruso situacija: Lietuvoje per parą nustatyta rekordiškai daug – 2339 nauji COVID-19 atvejai, 22 užsikrėtusieji mirė. Ligoninėse gydomi 1776 COVID-19 žmonės, 126 iš jų – reanimacijoje.

* Kadenciją baigiantis sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga pranešė, kad persirgusiems COVID-19 tris mėnesius nebereikės pakartotinai izoliuotis. Ši tvarka turėtų įsigalioti artimiausiu metu.

* Rusijoje vėl fiksuojama rekordiškai daug naujų koronavirusinės infekcijos COVID-19 atvejų – 27 543.

* Vokietijoje COVID-19 atvejų skaičius viršijo milijoną. Šaliai palyginti sėkmingai pavyko susitvarkyti su pirmąja koronaviruso banga, tačiau rudenį sergamumas COVID-19 drastiškai išaugo.

Ministrų kandidatūros. Prezidentas Gitanas Nausėda pranešė, kad netvirtins ministrais visų paskirtosios premjerės Ingridos Šimonytės pasiūlytų kandidatų, bet kol kas neatskleidė, kurie kandidatai bus atmesti. Sprendimą paskelbti prezidentas žada kitą savaitę, greičiausiai antradienį. Jis jau susitiko su keturiais kandidatais į ministrus.

Baltarusio kreipimasis. Į Vilnių iš Minsko persikėlęs Baltarusijos pilietis Maksimas Chorošinas kreipėsi į Lietuvos prokurorus, prašydamas pradėti ikiteisminį tyrimą dėl Baltarusijoje patirtų kankinimų. „Aš per stebuklą išvengiau kalėjimo dėl to, kad teko bėgti į Lietuvą. Bet iki šiol man skambina tardytojas, sulaukiu skambučių iš nežinomų numerių ir grasinimų, kad manęs laukia Minske“, – sakė M. Chorošinas. Baltarusio advokatas Giedrius Danėlius teigia, kad Baltarusijos pareigūnų elgesys prilygsta nusikaltimams žmoniškumui, o už tai gali būti persekiojama tarptautiniu mastu.

Žuvinto rezervatas. Prezidentas Gitanas Nausėda pareiškė, kad jei naujasis aplinkos ministras nepakeis Vyriausybės sprendimo praplėsti žvejybos galimybes Žuvinto biosferos rezervate, dėl nutarimo kreipsis į Konstitucinį Teismą. Jis sakė šį Vyriausybės sprendimą matantis kaip pagrindinę rezervatą kamuojančią problemą.

„Mezon“ pardavimas. Telekomunikacijų bendrovei „Bitė Lietuva“ leista iš valstybės valdomo Lietuvos radijo ir televizijos centras įsigyti „Mezon“ interneto, duomenų perdavimo paslaugas.

Maradonos laidotuvės. Buenos Airių prezidento rūmuose pašarvojus legendinį argentiniečių futbolininką Diego Maradona, kilo susirėmimas tarp riaušių policijos ir futbolo aistruolių, kurie užėmė prezidentūros vidinį kiemą ir sutrikdė atsisveikinimą su futbolo grandu. Anksčiau pasipiktinimo sulaukė viešumoje pasirodžiusios laidojimo namų darbuotojų, nusifotografavusių prie atviro futbolininko karsto, nuotraukos. D. Maradona buvo palaidotas Buenos Airių pakraštyje esančiose kapinėse.

Trumpo pareiškimas. JAV prezidentas Donaldas Trumpas pareiškė, kad paliks Baltuosius rūmus, jei Joe Bidenas bus oficialiai patvirtintas šalies vadovo rinkimų nugalėtoju, tačiau pakartojo, kad savo pralaimėjimo jis gali nepripažinti.

Įtampa Prancūzijoje. Prancūzijoje didelio pasipiktino sulaukė vaizdo įrašai, kur pareigūnai muša juodaodį muzikos prodiuserį. Šalies prezidentas Emmanuelis Macronas teigė, kad vaizdai jį labai sukrėtė. Prancūzijoje šiuo metu atliekami tyrimai dėl policijos smurtavimo, šalyje auga nerimas dėl naujo įstatymo, suvaržysiančio žiniasklaidos teises rodyti policijos pareigūnų veidus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių