Apžvalga: svarbiausi penktadienio įvykiai Lietuvoje ir pasaulyje

BNS pateikia svarbiausių penktadienio naujienų Lietuvoje ir užsienyje apžvalgą:

Duomenų klastojimas. Naujosios Vilnios poliklinikoje, įtariama, už kyšius buvo klastojami įrašai, esą asmenys pasiskiepijo nuo COVID-19. Manoma, kad taip neteisėtai įrašyta galėjo būti apie 200 žmonių iš įvairių Lietuvos regionų. Pradėtas ikiteisminis tyrimas, kuriame įtarimai pareikšti šešiems žmonėms – keturi iš jų yra medikai. Du poliklinikos darbuotojai po šio įvykio išėjo iš darbo.

Pasitarimas dėl testų. Prezidentas Gitanas Nausėda su sveikatos ekspertais svarstė, kokį poveikį visuomenei ir pandemijos valdymui turėtų mokami koronaviruso testai darbuotojams. Prezidentas dar nėra paskelbęs sprendimo, pasirašys šias prieš savaitę Seimo priimtas pataisas ar vetuos.

Koronaviruso situacija. Praėjusią parą nustatyti 3303 nauji COVID-19 atvejai, mirė 26 žmonės. Pirmąja vakcinos doze paskiepyti 2,9 tūkst. žmonių. Atnaujinus anksčiau skelbtus duomenis paaiškėjo, kad šį trečiadienį fiksuota daugiausiai mirčių nuo sausio – 42. Ruošiantis ilgajam savaitgaliui, Vilniaus regione plečiami COVID-19 pacientų gydymo pajėgumai, medikams prognozuojant, kad hospitalizuojamų asmenų toliau daugės.

Neteisėtas atleidimas. Darbo ginčų komisija nustatė, kad gegužę mirusi Respublikinės Šiaulių ligoninės medikė iš darbo buvo atleista neteisėtai. Ligoninė medikės artimiesiems turės išmokėti Darbo kodekse numatytas išmokas ir kompensacijas.

Prezidento veto. Prezidentas grąžino Seimui pakartotinai svarstyti Seimo nuolatinio atstovo Europos Sąjungoje įstatymo pataisas. Jis teigia, kad įstatymas neturi kelti abejonių dėl vieningai formuojamos Lietuvos užsienio politikos.

Teismų sprendimas. Vilniuje posėdžiavusi Europos teismų tarybų tinklo (ENCJ) generalinė asamblėja nusprendė pašalinti Lenkijos kolegas iš šios organizacijos. Lenkijos teisėjų taryba (KRS) pašalinta argumentuojant, kad ji neatitinka asociacijos reikalavimų dėl nepriklausomumo nuo politinių valdžios institucijų.

Situacija Baltarusijoje. Baltarusijos vidaus reikalų ministerija paskelbė, kad opozicijos tinklaraštininko Sciapano Pucilos įkurti susirašinėjimo platformos „Telegram“ kanalai „Nexta“ yra „ekstremistiniai“ ir uždraudė jų veiklą. „Nexta“ daug prisidėjo koordinuojant masinius protestus po pernai rugpjūtį Baltarusijoje įvykusių prezidento rinkimų, kuriuos opozicija ir Vakarų demokratijos laiko suklastotais. Tuo tarpu Jungtinių Valstijų ambasada Minske pranešė, jog šalies valdžia verčia uždaryti ambasados ryšių su visuomene skyriaus ir JAV Tarptautinio vystymo agentūros (USAID) biurus, įskaitant Amerikos centrą Minske.

Popiežiaus raginimas. Popiežius Pranciškus prieš Jungtinių Tautų klimato kaitos konferenciją COP26 paragino lyderius skubiai reaguoti į klimato krizę. Pontifikas taip pat susitiko su Jungtinių Valstijų prezidentu Joe Bidenu, atvykusiu į Europą dalyvauti Didžiojo dvidešimtuko susitikime.

Naujas pavadinimas. „Facebook“ valdanti bendrovė persivadino „Meta“, siekdama atspindėti savo vystymosi tolesnę kryptį. Iki šiol „Facebook Inc“ besivadinusi bendrovė rengiasi „metavisatą“ – virtualiosios realybės internetą. Kritikai mano, kad pavadinimo keitimas susijęs su noru nukreipti dėmesį nuo skandalų, kilusiu nutekinus vidinius bendrovės tyrimus, rodančius, kad „Facebook“ vadovybei buvo žinoma apie jos platformų potencialią žalą vartotojams.

Teismas Mianmare. Mianmaro karinė chunta nuteisė vieną artimą nušalintos civilinės lyderės Aung San Suu Kyi padėjėją 20 metų kalėti už išdavystę.

Gigantų rezultatai. „Apple“ pranešė, kad jos pelnas liepos–rugsėjo mėnesiais šoktelėjo išaugus pajamoms, tačiau šis rezultatas neatitiko analitikų lūkesčių. „Amazon“ pranešė, kad jos pelnas trečiąjį šių metų ketvirtį sumažėjo iki 3,2 mlrd. JAV dolerių, nes pandemija, naujų darbuotojų samdymas ir produktų trūkumas didino išlaidas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių