Apžvalga: svarbiausi ketvirtadienio įvykiai Lietuvoje ir pasaulyje

BNS pateikia svarbiausių ketvirtadienio naujienų Lietuvoje ir užsienyje apžvalgą:

Koronaviruso situacija: Per parą patvirtinti 2104 nauji COVID-19 ligos atvejai, mirė 17 žmonių. Ligoninėse gydomi 1704 COVID-19 pacientai, 121 iš jų – reanimacijoje.

* COVID-19 užkratas nustatytas Jonavos rajone esančiame įmonės „Danmink“ ūkyje laikomoms audinėms. Virusas rastas 169 staiga nugaišusių žvėrelių mėginiuose. Tokių atvejų neseniai nustatyta ir kitose Europos šalyse, įskaitant kaimyninę Lenkiją. Mokslininkai perspėja, kad audinių ūkiuose virusas gali mutuoti ir tapti atspariu kuriamoms vakcinoms.

* Kadenciją baigiantis sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga sako, kad kitą savaitę Lietuvoje planuojama įteisinti greitųjų antigenų testų naudojimą. Jie nebus naudojami masiškai. Šis testavimo būdas yra pigesnis, tačiau testų jautrumas mažesnis nei PGR testų.

* Rusijoje, Ukrainoje, Latvijoje ir Estijoje užfiksuoti nauji koronaviruso atvejų rekordai (atitinkamai 25 487, 15 331, 898 ir 415 naujų atvejų per parą).

* Jungtinėse Valstijose santūriai švenčiama Padėkos diena, temdoma pandemijos ir jos ekonominių padarinių. Dalis įprastų šventinių renginių bus transliuojami tik per televiziją, o valdžios atstovai primygtinai ragina amerikiečius vengti kelionių. JAV trečiadienį užfiksuotos 2 439 mirtys nuo COVID-19 – daugiausia per pastarąjį pusmetį.

* Prancūzija žiemos švenčių laikotarpiu planuoja leisti veikti slidinėjimo kurortams, tačiau negalės būti naudojami slidininkų keltuvai. Tuo tarpu Vokietija siekia susitarimo su kitomis Europos Sąjungos narėmis iki 2021 metų sausio 10-osios drausti slidinėjimo kurortų veiklą, kad būtų sustabdytas COVID-19 plitimas. Austrija teigia, kad toks ribojimas būtų pražūtingas šalies ekonomikai.

* Sakartvelo vyriausybė nuo šeštadienio iki vasario 1 dienos įveda naujus suvaržymus: ribojamas viešasis transportas, maistas bus parduodamas tik išsinešti. Būtinosios parduotuvės ir toliau dirbs.

Vyriausybės formavimas. Prezidentas Gitanas Nausėda ketvirtadienį priėmė kandidatę į teisingumo ministrės pareigas Eveliną Dobrovolską. Šalies vadovas kandidatę įvertino kaip drąsią ir ryžtingą, tačiau išsakė abejonių, ar jai užteks patirties įgyvendinti pokyčius ir ar jis turėtų pakankamą autoritetą teisininkų bendruomenėje.

Konstitucinis Teismas. Prezidentas pasirašė dekretą, kuriuo pakartotinai teikia Seimui advokatės, Vilniaus universiteto teisės teorijos dėstytojos Giedrės Lastauskienės kandidatūrą tapti Konstitucinio Teismo teisėja. Praeitos kadencijos parlamentas šiemet balandį atmetė jos kandidatūrą.

Parama režimui. Baltarusijoje apsilankė Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas, jis Minske susitiko su Vakarų nepripažįstamu prezidentu Aliaksandru Lukašenka. S. Lavrovas apkaltino JAV ir Europos šalis kišantis į Baltarusijos vidaus reikalus ir pareiškė tikįs, kad valdžios inicijuota konstitucinė reforma padės „normalizuoti situaciją“.

Konfliktas Etiopijoje. Šiaurės rytų Afrikoje esančios Etiopijos premjeras Abiy Ahmedas įsakė šalies kariuomenei pradėti puolimą prieš Tigrėjaus lyderius regiono sostinėje Mekelėje. Apie puolimą paskelbta pasibaigus centrinės valdžios duotam ultimatumo terminui pasiduoti, tai padaryti regioną kontroliuojantys Tigrėjaus liaudies išvadavimo fronto (TPLF) kovotojai atsisako. Pranešama, kad per konfliktą jau žuvo šimtai žmonių, bet apie tikrąją padėtį regione žinoma nedaug, nes telekomunikacijų ryšiai nutraukti.

Trumpo malonė. Kadenciją baigiantis JAV prezidentas Donaldas Trumpas suteikė malonę savo buvusiam nacionalinio saugumo patarėjui Michaelui Flynnui, kuris 2017 metais prisipažino pateikęs Federaliniam tyrimų biurui melagingos informacijos apie savo pokalbius su Rusijos ambasadoriumi. D. Trumpo kadencija baigsis sausio 20 dieną. Analitikai mano, kad iki to laiko D. Trumpas gali paskelbti malonę ir kitiems savo politiniams padėjėjams ir sąjungininkams. JAV demokratai reiškė pasipiktinimą malone M. Flynnui.

Teismas Turkijoje. Turkijos teismas nuteisė kalėti iki gyvos galvos 337 žmones dėl 2016 metų nesėkmingo bandymo nuversti prezidentą Recepą Tayyipą Erdoganą. Jie buvo pripažinti kaltais dėl nužudymo, bandymo sugriauti konstitucinę tvarką ir pasikėsinimo nužudyti prezidentą. Tarp nuteistųjų yra buvusių karinių oro pajėgų pilotų.

Maradonos netektis. Argentina ir futbolo pasaulis gedi vieno geriausių žaidėjų futbolo istorijoje Diego Maradonos. Jis mirė trečiadienį nuo širdies smūgio, praėjus vos dviem savaitėms, kai paliko ligoninę po operacijos kraujo krešuliui iš galvos smegenų pašalinti. Jis jau ketvirtadienį bus palaidotas Buenos Airių pakraštyje esančiose kapinėse, šeimos kape.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių