Aplinkos ministerija laikinai stabdo Suvalkijos parko planavimą, tarsis su gyventojais

  • Teksto dydis:

Aplinkos ministerija nepradės Suvalkijos (Sūduvos) nacionalinio parko planavimo, kol su vietos bendruomenėmis išsamiai neaptars galimų ūkininkavimo, miškų kirtimo, statybos ir architektūros pasikeitimų, trečiadienį pranešė ministerija.

Sausio mėnesį aplinkos ministras Simonas Gentvilas planuoja susitikti su Kalvarijos, Šakių ir Vilkaviškio bendruomenėmis, kurių teritorijas galimai apims naujasis Suvalkijos (Sūduvos) nacionalinis parkas ir išsigryninti visus joms rūpimus klausimus.

„Tikrai girdžiu Suvalkijos ūkininkų nerimą dėl jų sodybų, ūkininkavimo galimybių. Noriu patikinti, kad tik visas detales aptarus su vietos gyventojais ir radus sutarimą, žengsime žingsnius Suvalkijos (Sūduvos) nacionalinio parko planavimo link. Jokių skubių veiksmų nesiimsime“, – pranešime spaudai pažymi aplinkos ministras Simonas Gentvilas.

Anot ministerijos, nacionalinio parko statuso suteikimas šiai teritorijai leistų išsaugoti unikalų Sūduvos slėniuotų ir molingų lygumų, plynaukštės, ežeruoto kalvyno kraštovaizdį, Suvalkijos simbolio – Šešupės upyną, gamtines ekosistemas, Lietuvos istorijai svarbų Sūduvos etninės srities paveldą, kultūrą, istoriją.

Suvalkijos (Sūduvos) etnografinis regionas – vienintelis etnografinis regionas, iki šiol neturintis nacionalinio parko.

Atkreipiamas dėmesys, kad šiuo metu potencialaus Suvalkijos (Sūduvos) nacionalinio parko ribose jau yra 60 proc. esamų saugomų teritorijų – Vištyčio regioninis parkas, keturi draustiniai, du gamtos paveldo objektai, taip pat aštuonios „Natura 2000“ teritorijos, kuriose galioja veiklą saugomose teritorijose reglamentuojantys teisės aktai.

Žadama, kad vietos gyventojai, bendruomenės taip pat galės dalyvauti planavimo procese, jis bus viešas, jie galės teikti pasiūlymus planavimo dokumentui, pavyzdžiui, numatant rekreacinę zoną, statybos galimybes ir pan. Savininkai bus informuojami registruotais laiškais apie planuojamus pakeitimus.

Nacionaliniai parkai steigiami nacionalinės svarbos gamtiniam ir kultūriniam kraštovaizdžiui išsaugoti, jie reprezentuoja etnografinio regiono savitumus

Gruodžio pradžioje Vyriausybė pritarė Suvalkijos (Sūduvos) nacionalinio parko planavimo schemos rengimo pradžiai ir planavimo tikslams. Numatoma, kad Suvalkijos (Sūduvos) nacionalinis parkas preliminariai galėtų užimti iki 35 tūkst. ha plotą.

Iš viso Suvalkijos nacionalinis parkas užimtų nuo 30 iki 35 tūkst. ha plotą. Anksčiau ministerija skelbė, kad Suvalkijos nacionalinis parkas turėtų būti įsteigtas 2024 metais.

Šio parko įsteigimas planuotas dar prieš 20 metų, tačiau darbai buvo sustabdyti dėl saugomų teritorijų įstatymo nuostatų, susijusių su sklypų skaidymu dalimis.

Įsteigus Suvalkijos nacionalinio parką, bendras Lietuvos saugomų teritorijų plotas siektų 18,61 procento.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių