Aplink pasaulį – su Lietuva širdyje: buvęs ugniagesys Aidas įveikė jau 11 tūkst. kilometrų

  • Teksto dydis:

Ugniagesių gelbėtojų mokyklos Praktinio parengimo skyriaus specialistas Aidas Ardzijauskas, praėjusių metų spalio 1 d. pradėjęs bėgimą aplink pasaulį, šiandien kelyje yra 148 dienas, feisbuke rašo Valstybinė priešgaisrinė gelbėjimo tarnyba. Aidas jau nubėgo beveik 11 tūkstančių kilometrų. Perkėlus juos į interaktyvųjį žemėlapį, jis jau kirto visą Europą, JAV, Meksiką, Kolumbiją ir šiuo metu yra Pietų Brazilijoje, netoli Porto Alegrės uostamiesčio.

„Vasario 9 dieną A. Ardzijauskas grįžo į Lietuvą iš Dubajaus, Jungtinių Arabų Emyratų, ir tęsia bėgimą Lietuvoje. Per savaitę adaptavęsis prie lietuviškų orų, dabar kasdien jis nubėga po 70 ar daugiau kilometrų. Dažniausiai bėgioja Vingio parke ar Neries krantinėje“, – rašoma pranešime.

A. Ardzijauskas dažnai apsilanko ir Ugniagesių gelbėtojų mokykloje. „Man buvo suformuotos šių metų užduotys, kurias, tikiuosi, galėsiu sėkmingai įgyvendinti. Viliuosi, kad jau greitai galėsiu pabendrauti ir su mokyklos kursantais, pasidalinti savo patirtimi ir įkvėpti juos siekti savo tikslų“, – teigė jis.

Žmonės savo šeimose turėtų būtinai pasikalbėti, kaip reikėtų elgtis kilus gaisrui, aptarti tai su vaikais ir nurodyti susitikimo vietą, kurioje visi susirinktų įvykus nelaimei.

Pasak ugniagesių atstovų, turėdamas ilgametę ugniagesio gelbėtojo praktiką, A. Ardzijauskas turi ką papasakoti ne tik Ugniagesių gelbėtojų mokyklos kursantams, bet ir gyventojams. Jis norėtų įspėti juos nerūkyti ne tik lovose, bet ir apskritai namuose ir daugiau apie gaisro pavojų pasikalbėti su savo šeima ir vaikais.

„Kartą gesinome gaisrą penkiaaukščio gyvenamojo namo bute trečiajame aukšte, – pasakojo jis. – Išdegė visas butas, apdegė langai, liepsnos pasiekė net viršutinius aukštus. Baigus gesinti gaisrą, grįžo buto šeimininkas. Kadangi gaisro židinys buvo kambaryje, kur stovėjo lova, paaiškėjo, jog gerokai anksčiau vyras rūkė balkone, o vėjas smilkstančius pelenus nešė ant patalynės. Ji smilko ilgai, kol įsidegė.“  

„Kitą kartą, gesinant gaisrą gyvenamajame name, mums buvo pranešta, kad jame gali būti likęs vaikas. Apžiūrėjome visą namą, bet nieko neradome. Tėvai ėjo iš proto. O pasirodo, kilus sumaiščiai, vaikus pas save pasikvietė kaimynė. Viskas baigėsi gerai, tačiau tėvams teko išgyventi sunkių minučių. Žmonės savo šeimose turėtų būtinai pasikalbėti, kaip reikėtų elgtis kilus gaisrui, aptarti tai su vaikais ir nurodyti susitikimo vietą, kurioje visi susirinktų įvykus nelaimei“, – kalbėjo buvęs ugniagesys gelbėtojas.

Kilus gaisrui, pasak A. Ardzijausko, žmonės skambina skubiosios pagalbos tarnybų telefonu 112 ir apie tą patį gaisrą praneša labai skirtingai: „Kartais dega sandėliukas, o pranešama, kad dega namas. Kitąkart sako, jog dega sandėliukas, o iš tikrųjų ten didžiulio angaro gaisras. Kartais ugniagesiai be reikalo sugaišta daug laiko, o kartais turto savininkai patiria didelių nuostolių, nes ugniagesiai būna neteisingai informuojami. Todėl būtų gerai, kad gyventojai, pastebėję gaisrą, sustotų, jeigu važiuoja pro šalį, ir nusakytų realų vaizdą. Žmonės kartais piktinasi, kad Bendrasis pagalbos centras, jiems paskambinus, pateikia labai daug klausimų. Bet kartais, manau, jų turėtų paklausti dar daugiau.“

A. Ardzijausko bėgimą „Aplink pasaulį – su Lietuva širdyje“ stebėti galima internete – čia.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių