Alkoholis per moksleivių šventę galės lietis laisvai

Mokslo metų pradžią sostinės moksleiviai šiemet švęs ne rugsėjo 1 d., kaip įprastai, o rugsėjo 2-ąją. Ši šventė nuo ankstesnių skirsis tuo, kad per ją negalios draudimas prekiauti alkoholiu parduotuvėse.

Švietimo ir mokslo ministerija ir šiemet mokykloms pačioms leido apsispręsti, kada sukviesti mokinius: sekmadienį – rugsėjo 1-ąją – ar pirmadienį – rugsėjo 2-ąją. Trečiadienį paaiškėjo, kad sostinėje pasirinkta pastaroji data. Vilniaus mieste vadovaujantis savivaldybės Švietimo, kultūros ir sporto departamento specialistų darbo grupės nutarimu nuspręsta šventę perkelti į pirmadienį.

Prekiauti svaigalais parduotuvėms draudžiama tik rugsėjo 1-ąją. Draudimas Mokslo ir žinių dieną pardavinėti alkoholį priimtas dar prieš penkerius metus. Seimo Sveikatos reikalų komiteto narys konservatorius Antanas Matulas tvirtina, kad rugsėjo 1-oji yra atmintina diena. Anot jo, ministerijos leidimas leisti švęsti mokslo metų pradžią rugsėjo 2-ąją yra klaida.

"Įstatymo taisyti nereikia. Įstatymas – ne jauna panelė. Jį reikia gerbti. Tai simbolinė diena ir tą dieną reikia švęsti mokslo metų pradžią", – aiškino A.Matulas. Sostinės klerkų sprendimą perkelti šventę į rugsėjo 2-ąją jis įvertino tik kritiškai. "Labai blogai. Mano manymu, sąmoningi valstybės piliečiai turi gerbti tą dieną ir minėti būtent rugsėjo 1-ąją", – dėliojo Seimo narys.

Jis, aišku, mano, kad prieš keletą metų priimtas įstatymas, draudžiantis mažmeninę prekybą alkoholiu rugsėjo 1 d., yra geras. "Nieko kaitalioti nereikia. Įstatymas – geras", – kartojo konservatorius. Beje, jis teigė, kad draudimas prekiauti alkoholiniais gėrimais parduotuvėse rugsėjo 1-ąją yra daugiau simbolinis veiksmas. Tačiau, anot politiko, šis draudimas davė realių rezultatų. "Per pastaruosius trejus metus sumažėjo rugsėjo 1-ąją alkoholiu apsinuodijusių paauglių. Užpernai tokių atvejų išvis nebuvo užfiksuota", – sakė Seimo narys.

Pasak Švietimo ir mokslo ministerijos, tokia paradoksali situacija dėl rugsėjo 1-osios šventimo susidarė ne pirmą kartą. "Rugsėjo 1-oji išliks Mokslo ir žinių švente. Įstaigoms leista pasirinkti, kurią dieną organizuoti mokslo metų pradžios šventę dėl patogumo, kad mokytojams laisvą dieną nereikėtų eiti į darbą", – dėstė ministerijos atstovai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

va taip

va taip portretas
tegul jie apsisika begerdami

LOKŪDRA

LOKŪDRA portretas
Alkoholis - tai nuskausminantis vaistas, padedantis mirtinos ligos - gyvenimo - atveju.

LOKŪDRA

LOKŪDRA portretas
Kovoti su girtuoklyste, apribojant galimybę įsigyti degtinės, — tas pats, kas kovoti su tryda, apribojant galimybę nueiti į tualetą.
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių