Aliarmas Valdovų rūmuose: ko ugniagesiai ropštėsi ant jo stogo?

  • Teksto dydis:

Gaisriniai automobiliai ir ugniagesiai prie Valdovų rūmų patraukė praeivių dėmesį. Ne vienas domėjosi, kas nutiko, kodėl prireikė specialiųjų tarnybų.

Laimei, tai buvo tik kontrolinės pratybos. Gelbėjimas, evakuacija ir gaisrų gesinimas muziejuose turi savo specifikos, tad įgūdžių tobulinimas Nacionalinio muziejaus Lietuvos Didžiosios kunigaikštystės Valdovų rūmuose pasirinktas ne atsitiktinai.

Šiose pratybose dalyvavo Vilniaus priešgaisrinės gelbėjimo valdybos 2-osios ir 6-osios komandų ugniagesiai gelbėtojai bei Pajėgų valdymo skyriaus pareigūnai.

Pratybų dalyviai turėjo susidoroti  su tokiomis pagrindinėmis užduotimis: rasti gaisro židinį ir jį užgesinti, išgelbėti tariamai nukentėjusius žmones, kurių vienas susižalojęs pagalbos laukė ant pastato stogo.

Gaisras imituotas dviejose vietose. Ugnis neva įsiplieskė konferencijų salės pagalbinėse patalpose bei kitame Valdovų rūmų korpuse esančioje restorano virtuvėje.

Per trumpą laiką pavyko surasti ne tik gaisro židinius, bet ir tariamai degimo produktais apsinuodijusius nukentėjusius asmenis. Pastarųjų „evakuacijai“ iš uždūmintų patalpų ugniagesiai gelbėtojai naudojo specialias kaukes.

Veiksmo filmo buvo verta gelbėjimo nuo pastato stogo operacija. „Nelaimėliui“ buvo „diagnozuotas“ atviras blauzdikaulio lūžis, stipriai kraujavo, tad prieš jį nukeliant nuo stogo reikėjo sustabdyti arterinį kraujavimą, suteikti kitą pirmąją pagalbą, net gaivinti.

Pratyboms vadovavęs Vilniaus PGV Pajėgų valdymo skyriaus vyresnysis specialistas Kšištoft Galinis įvertino, kad dalyviams visas šias užduotis pavyko atlikti puikiai. Ugniagesiai gelbėtojai dirbo greitai, tiksliai ir kaip viena komanda, vis tiek Valdovų rūmų administracijos darbuotojai ir pareigūnai vieni kitiems linkėjo kitą kartą pasimatyti tik pratybose, o ne realioje nelaimėje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Vel

Vel portretas
katinuko nukelti?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių