Aiškinosi apie ratus ir Antaną

Teisme

Aiškinosi apie ratus ir Antaną

Vasaros sostine tituluojamos Palangos narkotikų verslas neaplenkia. Penki jauni palangiškiai sėdo į teisiamųjų suolą už prekybą šiais kvaišalais. Dvidešimt vienų metų Ernestas Pauga ir Eduardas Padreza, devyniolikametis Rokas Mačiulskis ir už kelių dienų aštuoniolikos sulauksiantis Deividas J. pripažino kaltę. Nusikaltimo organizatoriumi kaltintojo vadinamas dvidešimt trejų metų Linas Trakys tvirtina esąs nekaltai apkalbėtas.

Įpainiojo į „biznį“

21 metų palangiškis pasakojo prieš porą metų su draugais mėgęs pasilinksminti Klaipėdos klubuose. Iš aplinkinių kalbų jis buvo girdėjęs, kad Arbūzu pravardžiuojamas palangiškis Linas Trakys „stumdo“ narkotikus. Vaikinai patys susirado L.Trakį ir paprašė parduoti 3 tabletes. Tačiau šis paaiškinęs, kad vienetais neparduoda, tik po dešimtį. Tąkart draugai suvartojo visas tabletes, tačiau pinigų už jas sumokėti neturėjo. Arbūzas pasiūlė išeitį - paimti dar tablečių, jas parduoti, taip būtų atsikratyta skolos. Dar ne vieną kartą po 10 tablečių palangiškis su draugais suvartojo patys. Per kelis mėnesius skola išaugo iki 800 litų.

Vaikinas pasakojo, kad praėjusių metų pradžioje Lino draugai jo patykojo ir žiauriai sumušė, buvo sužaloti inkstai. Tik tada apie tai, jog vaikinas pavojingai įsipainiojo į nevaikiškus žaidimus, sužinojo jo mama. Moteris davė pinigų grąžinti skolą ir, ko gero, tikėjosi, kad po tokios skaudžios pamokos sūnus daugiau nebenorės narkotikų vardo nė girdėti. Tačiau, nutraukęs santykius su Arbūzu, pernai pavasarį jaunuolis dar kelis kartus susigundė kvaišalais. Tiesa, pirko juos iš kito pardavėjo.

p>Tas pats vaikinas pasakojo, kad pernai vasaros pradžioje L.Trakys netiesiogiai jam siūlė pardavinėti narkotikus. Jaunuolis buvo nusprendęs mesti visas paikystes ir nusprendė iš Lietuvos išvažiuoti. Visą vasarą jis praleido Londone, o kai grįžo, sužinojo, kad L.Trakio talkininkų kompanija ne tik nesunyko, bet dar ir išaugo.

Sulaukė grasinimų

19-metis palangiškis pasakojo, kad pardavinėti narkotikus lyg tarp kitko jam pasiūlė kažkoks pažįstamas ir davė L.Trakio telefono numerį. Vaikinas pasakojo 5 kartus ėmęs iš Lino „žolės“ po 5 gramus. Už tokį kiekį jis sumokėdavęs po 30 litų. Prekę L.Trakys jam perduodavo nuošalesnėje Palangos vietoje. Telefonu ar susitikę kvaišalus jie vadindavo ne tikraisiais pavadinimais, o žargonu - amfetaminą “Antanu”, o ekstazį - “ratais”. Vėliau šį jaunuolį paviliojo kitas tiekėjas, pasiūlęs geresnes sąlygas. Kas jis, vaikinas neišdavė.

Vaikinas sakė neturėjęs kitos išeities, kaip tik pradėti pardavinėti narkotikus. Naivus jaunuolis manė, kad, taip apibūdindamas savo turtinę padėtį, suminkštins teisėjo širdį. Jis, kaip ir kitas prieš L.Trakį liudijęs kaltinamasis, pasakojo sulaukęs grasinamų skambučių, tačiau nusistatymo sakyti tiesą nepakeitė.

Sugavo Vokietijoje

Dar vienas kaltinamasis aiškino, kad pareigūnų buvo gąsdinamas ir verčiamas apkalbėti L.Trakį. Tardomas jis kalbėjo taip, kaip reikalavo policininkai, jog narkotikus pardavimui jam tiekęs L.Trakys. Paleistas iš suėmimo vaikinas pabėgo į užsienį. Vakar teisme jis tvirtino, kad išvažiavo užsidirbti pinigų advokatui pasisamdyti. Vokietijos pasieniečiai jį sulaikė ir parsiuntė namo. Vokiečiams bėglys aiškino sprukęs nuo jį terorizavusių pareigūnų. Vakar teisme jaunuolis kalbėjo ką kita - jis tikino veržęsis į tėvynę, nes užgraužė sąžinė dėl nekaltai apkaltinto L.Trakio. Galima tik spėlioti, kodėl, palengvinęs L.Trakio dalią, vakar teisme jis kaltę vertė R.Mačiulskiui.

Kratėsi kaltės

Teismo salėje, palyginti su kitais teisiamaisiais, L.Trakys atrodė kaip bosas - avėjo brangiais sportiniais batais, priderintais prie raudonų šortų. Jį palaikyti buvo atvažiavęs visas būrys treninguotų draugų, kurie replikavo ir šaipėsi iš kitų kaltinamųjų. Vieną jų už tai teisėjas išvarė iš salės.

Už plėšimą bei suklastoto dokumento panaudojimą anksčiau teistas L.Trakys neigė kaltinimus. Kratos metu jo namuose buvo rasta kanapių. Šį neginčijamą įrodymą Linas komentavo paprastai. Kartą lūkuriuodamas autobuso grįžti iš Klaipėdos į Palangą, jis įsikalbėjo su tamsaus gymio svetimšaliu, kuris keleiviams siūlė pirkti laikrodžių bei grandinėlių. Svetimtautis pasiūlė L.Trakiui kanapių. Linas pasakojo kartą užsienyje vienos šventės metu pabandęs rūkyti „žolės“ ir jam tai patikę. Alkoholio nevartojantis vaikinas nusprendė sau nusipirkti 5 suktines. Po kelių dienų pareigūnai jas rado ir pavadino daiktiniu įrodymu kaltinti L.Trakį organizavus prekybą narkotikais. Kitų kaltinamųjų parodymus Linas pavadino bandymu išvengti atsakomybės.

Vakar teismas paskelbė pertrauką iki penktadienio. Per tą laiką teisėjas apklaus du įslaptintus liudytojus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių