Abiturientams svetimos klaidos kainuoja brangiai: atsiprašymų jau nebeužtenka

Ketvirtadienį paskelbus, kad dėl techninės klaidos bus keičiami dalies mokyklą jau baigusių abiturientų brandos egzaminų rezultatai, penktadienio rytą išaiškėjo ir šios klaidos pasekmės: mažiausiai du abiturientai nebegalės stoti į aukštąsias mokyklas, dar trys užsivėrė durys į universitetus.

Apie pasipiktinimą ir abiturientų bei jų tėvų planus dėl naujo skandalo su brandos egzaminais, plačiau pakomentavo Lietuvos moksleivių sąjungos viceprezidentas Emilis Mikulskis. 

– Kaip reagavote po šios žinios išplatinimo? 

– Pirmoji reakcija buvo nuostaba: kaip, už ko griebtis, kurioje vietoje spraga. Tokių incidentų nesu girdėjęs. Pirminė panika buvo visiems, kurie pamatė naujienas. Kuriems balas pakilo, tai jų emocijos peršoko nuo panikos iki atsipalaidavimo. Bet vėlgi, tokių žmonių, kuriems pakilo balai, yra mažesnė dalis.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

– Ką reiškia jaunam žmogui išgyventi tokį stresą? 

– Šitoje vietoje, bet koks veiksmas/pasekmė turi kažkokią įtaką tiek emocinei, tiek psichikos sveikatai. Reikia pabrėžti, kad jau yra pasibaigęs terminas teikti prašymus stoti į Lietuvos aukštąsias mokyklas. Apie užsienį jau nekalbu, ten jau seniau uždaryti langai. Tos kelios savaitės nuo gautų egzaminų rezultatų iki kada abiturientas sužinos, kur įstojo ar neįstojo, yra didžiausias nežinomybės laikotarpis per visus abituriento metus. Tai tokie įvykiai tikrai nepadeda.

– Jau žinome, kad penki abiturientai nebegalės stoti į universitetus ar į aukštąsias. Bet teigiama, kad atsirado ir tokių, kurie dėl sumažėjusio balų skaičiaus kažkurio egzamino tiesiog neišlaikė? Kas laukia jų? 

– Priverstinis „gap year“ – metus laiko jie negali nieko daryti. Jie turės progą eiti perlaikyti egzaminą, jie turės laiko mokytis tam, bet tai nėra idealus scenarijus. Jeigu tai būtų planuota pačių abiturientų, tai būtų viena.

Tokie dalykai įveda daugiau paranojos ir nepasitikėjimo mūsų švietimo sistema.

– Klaidą padariusi įmonė atsakomybės nesikrato ir klaidą pripažįsta bei nuoširdžiai atsiprašo moksleivių. Ar jums pakanka nuoširdaus atsiprašymo? 

– Ne, šitoje vietoje to užtenka, juo labiau tiems penkiems asmenims, kurie sužinojo, kad egzaminai neišlaikyti paskutinę minutę. Atsiprašymų buvo jau daug: nuo užduočių ne pagal programą per tarpinę egzaminų sesiją iki to, kad nesugebėjome egzaminų rezultatų adekvačiai įrašyti ar užduočių be klaidų pateikti. 

Taip, tai yra tik antri metai su skaitmeniniais atestatais, bet ne pirmą kartą reikia suvedinėti ir pateikti teisingus duomenis į LAMA BPO. Tokie dalykai įveda daugiau paranojos ir nepasitikėjimo mūsų švietimo sistema.



NAUJAUSI KOMENTARAI

nebijokit

nebijokit portretas
mokesciu moketojai kompensos nuostolius ministrams

Kastytis Monstvila.

Kastytis Monstvila. portretas
Bauda daledusim asmeniui turėtų būti milijoninė. Švietimo ministerija visi padeda pieštukus ir ima kastuvus. Ten mąstančių nereikia. Kas daugiau mesk toliau.

.

. portretas
daugelis buvome abiturientais- prisiminkime kokos pojutis nepasisekus- cia ne klaida vertinime- tai nusikaltimas- kaip ir koks bus likimas tiems kurie pakliuvo i mesmale...
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių