100 eurų mokytojai norėtų išleisti ne tik poilsiui, bet ir knygoms

Vyriausybei ketinant nuo gruodžio skirti 100 eurų išmokas pedagogų poilsiui, taip kartu paremiant turizmo verslą, kai kurie jų jaučiasi įžeisti ir tokias dotacijas sieja su rinkimais. Turizmo verslo atstovai sako, kad pagalba būtų efektyvi, jei Europos Komisija (EK) pratęstų paramai numatytos priemonės galiojimą ir po Naujųjų metų.

Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos vadovas Andrius Navickas sako tokią paramą mokytojams vertinantis neigiamai ir ją sieja su artėjančiais Seimo rinkimais.

„Vertiname neigiamai, mokytojai stipriai pasipiktino, daugelį net įžeidė, nes krūvis, kai buvo dirbama nuotoliniu būdu, tikrai padidėjęs ir dabar sąlygos sudėtingos. Mokytojai dirba beveik be pertraukų. Pasigirdo kalbos prieš keletą savaičių, kad planuojama skirti priedus, už darbą atlyginti, o čia nesitarus su mokytojų bendruomene – 100 eurų. Net ne už darbą skirta, o tiesiog prieš rinkimus kaip bandymas papirkti“, – BNS sakė A. Navickas.

Jis taip pat nesutinka, kad išmokas galima išleisti sumokant tik už turizmo ar maitinimo paslaugas.

„Ekonomika tai strigo visa, ne ką geriau ir knygynai gyvena turbūt, tai gal mokytojai geriau išleistų knygoms kokioms, ar teatrui, ar dar kažkur, o ne būtinai turizmo sektoriui“, – teigė jis.

Švietimo, mokslo ir sporto ministerija BNS nurodė, jog išmokėti po 100 eurų numatyta visiems pedagogams – darželių auklėtojams, socialiniams pedagogams, logopedams, bendrojo ugdymo ir profesinio mokymo įstaigų mokytojams, kolegijų ir universitetų dėstytojams.

Skaičiuojama, kad pinigus gaus beveik 63 tūkst. žmonių, jiems bus skirta apie 6,3 mln. eurų.

Ministrų kabinetas rugsėjį iš esmės pritarė ministerijos planams skirti 100 eurų išmokas švietimo darbuotojams. Premjeras Saulius Skvernelis tuomet sakė, kad tai bus tokia pat priemonė, kaip ir  medikams, kartu palaikant turizmo sektorių. Medikams Vyriausybė šiemet skyrė po 200 eurų dotacijas. 

Kaip parama pasieks turizmo įmones, paaiškės po EK sprendimo

Ekonomikos ir inovacijų ministerija ketina parengti tvarką, kaip skirstyti kompensacijas mokytojams ir kaip jos pasiektų turizmo įmones, tačiau dėl to dar laukiama EK sprendimo – kitu atveju pedagogai nespėtų pasinaudoti parama, nes tam jie turėtų tik mėnesį.

Pasak viceministrės Vitalijos Jankauskaitės-Milčiuvienės, EK yra patvirtinusi komunikatą, pagal kurį vienai turizmo įmonei, nukentėjusiai nuo koronaviruso krizės, gali būti suteikta iki 800 tūkst. eurų paramos, tačiau jis galioja iki Naujųjų metų. Ministerija tikisi, kad EK šią tvarką pratęs.

„Laukiame, kad pratęstų tą komunikatą, nes šita priemonė (100 eurų dotacija – BNS) nežinau, ar dar šiemet startuos. Gal ir startuos, bet ji vis tiek tikrai tęsis kituose metuose. (...) Kol kas visi tikimės, kad pratęs“, – BNS sakė V. Jankauskaitė-Milčiuvienė.

Pasak jos, EK nepratęsus komunikato, būtų rengiama kita tvarka, tačiau tai užtruktų ilgiau.

Anksčiau skirta 200 eurų dotacija medikų atostogoms su EK nebuvo derinta, ji taikyta pagal de minimis pagalbą, kai vienam ūkio subjektui valstybės parama gali siekti iki 200 tūkst. eurų per trejus metus.

Nacionalinės turizmo verslo asociacijos prezidentė Žydrė Gavelienė sako, kad planuojamos dotacijos mokytojams turi būti suderintos su EK, nes kitaip įmonės negalės suteikti paslaugų.

„Turime problemą, kad objektai, kurie labiausiai geidžiami – SPA, viešbučiai, populiarios ekskursijos, jie nebegali dalyvauti toje programoje, nes išnaudojo de minimis pagalbos limitą. (...) Jei priemonė pedagogų poilsiui bus suderinta su EK, o de minimis nebus taikoma, tuomet tikrai bus pozityvi įtaka turizmo sektoriaus rinkai“, – BNS sakė Ž. Gavelienė.

V. Jankauskaitė-Milčiuvienė pabrėžia, jog de minimis ribą yra pasiekusios vos kelios įmonės.

„Tai yra kelios didžiausios įmonės, kokios trys sanatorijos. iš 800 tiekėjų, kurie yra registruoti „Keliauk Lietuvoje“ programoje, kur gali teikti medikams paslaugas, yra aktualu tik keliems rinkos žaidėjams. Tai palikime ir tiems mažesniems. (...) Didieji šaukia, kad jie negali maksimaliai suteikti paslaugų, iš kitos pusės yra eilė laukiančių, kurie nori suteikti tas paslaugas“, – teigė viceministrė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kaunietis.

Kaunietis. portretas
Su Didžiausia Pagarba visoms MOKYTOJOMS.

Anonimas

Anonimas portretas
Na ir kam tos knygos. Ir be knygu skaitymo labai galima sedeti ministerijose ir vogti baudziauninku pinigus.

Tikrai

Tikrai portretas
kodėl kažkas nusprendžia, kaip išleisti tuos 100 eurų? Mokytojas gal geriau knygoms, teatrams išleistų, bet tų eurų davėjai yra daug žemesniame lygmenyje nei Mokytojai, tai jie ir sprendžia pagal savo esamą lygį. Kaip tas Mokytojas taps prestižinė specialybė, jeigu tiems valdantiesiems prestižas yra tai, kas visi ne tiksrasis prestižas.
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių